Ege Postası
Geri

Doğanata: Depremi en hızlı Twitter haber veriyor

Dr. Yurdaer Doğanata, "Çin’de meydana gelen 7,8’lik son depremi dünya, sarsıntılar devam ederken Twitter’dan öğrendi. Yarım saat sonra Amerika’daki Çinli öğrenciler, deprem yardımı toplamaya başlamıştı bile." dedi. IBM T.J. Watson...
Doğanata: Depremi en hızlı Twitter haber veriyor
Haberler / Güncel
24 Nisan 2013 Çarşamba 11:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dr. Yurdaer Doğanata, "Çin’de meydana gelen 7,8’lik son depremi dünya, sarsıntılar devam ederken Twitter’dan öğrendi. Yarım saat sonra Amerika’daki Çinli öğrenciler, deprem yardımı toplamaya başlamıştı bile." dedi.

IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Doğanata, “Veri Okyanusunun Altında Saklı Hazineler” başlıklı konferansı ile İzmir Üniversitesi’ne misafir oldu. İnternet ve sosyal ağların yaşantımızı, iş süreçlerini, eğitimi ve sosyalleşme şekillerini hızla değiştirdiğini örneklerle anlatan Doğanata’nın konferansını Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Rıza Doğanata, Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gülnur Erciyeş, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler dinledi.

Konuşmasına rakamlarla başlayan Dr. Doğanata, “Dünyadaki tüm verilerinin yüzde 90'ı son iki yılda oluşturuldu. Her gün yaklaşık 2,5 kentilyon (2,5 milyon trilyon) bayt veri üretiyoruz. Günde cep telefonu kısa mesajları 625 TB, tweet mesajları 12 TB, New York borsasında yapılan işlemler 1 TB yer tutuyor. Sensörler, GPS sinyalleri, internete koyulan resimler, videolar, yazılar, sosyal medya sitelerindeki yazışmalar her gün veri okyanusunu biraz daha genişletiyor.” dedi. Beş sene önce Çin’de meydana gelen bir depremi Jeoloji Merkezi’nin kabul edip açıklamasının üç ay aldığını ancak artık bilgi saklamanın mümkün olmadığını dile getiren Doğanata, “1940 yılında ilk kez ticari yayın yapan radyo, 38 yılda ancak 50 milyon kullanıcıya ulaşabilmişken Facebook bir senede, Twitter dokuz ayda bu sayıya ulaştı. Teknolojinin yayılma hızı, inanılmaz boyutlara geldi.” şeklinde konuştu.

Sosyal ağlarda kullanılan kelimeler üzerinden yapılan analizlere göre firmaların mal üretim kalitesinin arttığına dikkat çeken Yurdaer Doğanata, "Basına verilen ilanların yerini, müşteri memnuniyeti analizleri aldı. Artık her birey, birer reklam ajansı gibi beğenisi ya da şikayetine göre üretimi etkiliyor.” dedi. Artık her an herkesin izlenebilir olduğuna değinen Doğanata, “Kredi kartıyla ayakkabı alanın cebine, giyim reklamı mesajı geliyor. Twitter’da IBM uygulamasından şikayet edene, IBM Genel Müdürü yanıt veriyor. Her an herkesi izleyebilen ve zaman zaman tacize varan uygulamaları olan bu sisteme karşı hukuk ise henüz yetersiz kalıyor. Tüm dünyayı bu konuda ortak bir hukuk platformunda buluşturmaksa imkansız görünüyor." diye konuştu.

Bütün teknolojik gelişmelere rağmen geleceği tahmin edebilmenin hala çok zor olduğunu vurgulayan Dr. Doğanata, önemli olanın veri analizlerini iyi değerlendirip olasılıkları hesaplayabilmek olduğunu söyledi. Doğru fikir yürütmenin kazandıracağını belirterek, "Amerikan seçimlerinden iki hafta önce Twitter analizleri, Obama’nın Romney karşısında yüzde 51 oyla kazanacağını söylüyordu. Başkan Obama, yüzde 51.0 ile seçimi aldı." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası