Ege Postası
Geri

Doğurganlık hızını artırmak için doğum izninin artışı gündemde

AK Parti'nin doğurganlık oranlarını artırmak için yürüttüğü çalışmada çocuk sayısına göre artan doğum izni modeli tartışılıyor. Muhalefet 'yurttaşlar hayatta kalma mücadelesi veriyor' diyor.
Doğurganlık hızını artırmak için doğum izninin artışı gündemde
Haberler / Güncel
31 Mayıs 2024 Cuma 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gazete Duvar'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye’de doğurganlık hızı tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, 2023 yılında 1,51’e düştü. Yani bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı 2,38'den 1,51'e düştü.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 sonuçlarına göre de 2023'te ülke nüfusu 92 bin 824 kişi arttı. Yıllık nüfus artış hızı 2022 yılında binde 7,1 iken, 2023 yılında binde 1,1 oldu.

ERDOĞAN: TÜRKİYE İÇİN VAROLUŞSAL BİR TEHDİT

Doğurganlık ve nüfus artışındaki bu düşüşün ülkenin büyümesini negatif etkileme riskini dikkate alan iktidar harekete geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistikleri endişe verici. 2001'de 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023'te 1.51'e geriledi. Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1 seviyesinin altındayız. Bu, açık söylüyorum Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Mevcut durum ülkemiz için tolare edilebilir olmaktan çıkmıştır."

'3 ÇOCUK ÖNGÖRÜMÜZDE HAKLI ÇIKTIK'

Erdoğan, sorunun kaynağını aktarırken tek ebeveynli ya da parçalanmış ailelerin sayısının artmasına dikkat çekti ve "Biz bu tabloyu gördüğümüz için biliyorsunuz sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Tavsiyemizden dolayı pek çok kez eleştiriye uğradık. Maalesef zaman, öngörülerimizde bizi haklı çıkardı" dedi.

MKYK TOPLANTISINDA 1 YIL DOĞUM İZNİ ÖNERİSİ

Konu AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu'nun da gündemindeydi. Medyaya yansıyan bilgilere göre MKYK toplantısında doğum oranlarındaki düşüşün sebeplerinden biri olarak kadınların doğum izninin yetersiz olması gösterildi. 4 ay olan doğum izninin az olduğunu dile getiren bazı üyeler, arzu edilen nüfus politikasının inşası için doğum izninin 1 yıla çıkarılmasını önerdi. Ayrıca doğum yapan kadınlara 2-3 yıl uzaktan çalışma imkanı verilmesi de talep edildi.

4 BAKANLIK ÇALIŞIYOR

Erdoğan'ın açıklamaları ve konunun MKYK'de gündeme gelmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı doğum izni süresi konusunda çalışma başlattı. AK Partili kurmaylara göre sorun mevzuat değişikliği ile çözülebilir, Meclis'te bir yasama çalışmasına gerek yok. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal destek bütçesi de bu sorunun çözümü için kullanılabilir.

ÖNGÖRÜLEN MODEL: ÇOCUK SAYISI ARTTIKÇA İZİN ARTACAK

Nasıl bir model olacağı ise henüz net değil. Şimdiye kadar üzerine en çok konuşulan model kademeli olarak artan izin modeli. Buna göre ilk çocuğunu doğuran kadına 8 ay, ikinci çocuğunu doğuran kadına 10 ay, üçüncü çocuğunu doğuran kadına 1 yıl izin verilmesi öngörülüyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası