Ege Postası
Geri

Dolandırılan şehit madenci eşi: O parayla...

Dolandırılan şehit madenci eşi: O parayla ev alıp, çocuğumun sünnetini yaptıracaktım
Dolandırılan şehit madenci eşi: O parayla...
Haberler / Genel
27 Mayıs 2015 Çarşamba 16:04
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MANİSA'nın maden faciası ile sarsılan Soma İlçesi'nde, özel bir banka şubesine yatırdığı toplam 206 bin liralık yardım parası banka memuru tarafından dolandırılan şehit madenci eşi Meryem Gül, "O parayla ev alıp, oğlumun sünnetini yaptıracaktım" dedi. Kaymakam Bahattin Atçı ise konuyla ilgili soruşturmanın 3 aydır sürdüğünü, bazı ailelerin mağdur olduğunu belirtip, bankanın faiziyle zararlarını karşılayacağını söyledi.

"Bu da vicdan karası: Şehit madenci eşini dolandırdılar" Haberi okumak için tıklayınız...

Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma'da yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada eşi Ali Gül'ü kaybeden Meryem Gül'e ait olan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) toplanan yardım paralarını yatırdığı hesabı, bir banka çalışanınca boşaltıldı. İki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışırken bir yandan da eşinden kalan borçları ödemenin derdine düşen Meryem Gül, 2 defada aldığı 176 bin lira ve eşiyle birlikte ev almak için biriktirdikleri ve özel sigortadan aldıkları 30 bin lirayı üzerine ekleyerek Soma'daki bir bankaya götürdü. Eniştesiyle birlikte parayı açtıkları hesaba yatırdı.

Soma'da bir bankada madenci yakınlarının hesaplarının boşaltıldığını duyan Gül, soluğu parasını yatırdığı özel banka şubesinde aldı. Banka görevlilerince hesabına bakıldığında onun da hesabının boşaldığı ortaya çıktı. Bankadaki yetkililer paranın kendisine iade edileceğini, konunun araştırılacağını, biraz beklemesini söyledi. Ancak üzerinden yaklaşık 2 ay gibi bir zamanın geçmesine rağman hala paradan ses çıkmayınca bu kez Soma Kaymakamlığı'ndan yardım istedi. Kaymakamlık, Gül'ün şikayet dilekçesini Cumhuriyet Savcılığı'na yönlendirdi. 

Çaresizlik içinde olduğunu belirten Meryem Gül, "Eşimin 30 bin lira sigorta parası vardı. Özel bir bankanın Soma Şubesi'ne yatırmıştım. AFAD'da toplanan yardım paralarını alıp, eşimin sigorta parasını yatırdığım banka hesabında birleştirdim. O paralarla ev alacaktım, çocuklarım 7 yaşındaki Rümeysa ve 6 yaşındaki oğlu Mustafa Can'ın eğitim masraflarını karşılayacaktım. Kayınpederim üç katlı binası var. Onun son katında çocuklarımla yaşıyorum. Ölen eşiminden gelenin dışında başka da gelirim yok. Eşim 13 yıllık maden işçisiydi" dedi.

AĞUSTOSTA OĞLUNUN SÜNNETİNİ YAPACAKTI

Yardım paralarıyla oğlunun sünnetini yaptırmaya hazırlandığını anlatan Gül, "Ağustos ayına gün bile belirlemiştim. Ancak, aldığım aylıktan başka elimde para kalmadı. Onu da gündelik giderlerimize bile yetiremiyorum, ne yapacağım bilmiyorum. Paramı alabilirsem oğlumun sünnetini yapacağım" diye konuştu.

"BANKA MEMURUNA GÜVENENLER MAĞDUR OLMUŞ"

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da "Bankada konuyla ilgili 3 aydır soruşturma devam ediyor. Bazı ailelerimiz mağdur olmuş ama bu mağduriyetler banka tarafından giderilecek. Savcılık olaya el koymuş durumda. Adli soruşturma sürüyor. Şu an banka müfettişlerinden rapor bekleniyor. Banka görevlisinin yakalama kararı da çıktı, aranıyor. Yakalandığı yerde tutuklanacak. Banka raporu daha netleşmediği için toplam parayla ve kaç mağdur olduğuyla ilgili bilgi yok. Madenci ailesi dışında mağdur olan başka vatandaşlarında olduğu bilgisi var ama telaşa gerek yok. Bu mağduriyet banka tarafından giderilecek faizleriyle birlikte geri ödenecek. Banka görevlisi, kendisini tanıyan itimat eden kişileri mağdur etmiş. Bankanın genel müdürlüğünden gelen müfettiş banka görevlisinin bütün bilgilerine el koymuş. Rapor hazırlanıyor. Hazırlanan rapor neticesinde hem zararlar karşılanacak hem de adli soruşturma devam edecek. Banka görevlisinin bankayla ilişkisi kesilmiş durumda. Banka görevlisinin öğretmen olan eşinin Güneydoğu'ya tayini çıktığı bilgisini aldım. Muhtemelen o taraflara gitmiş olabilir. Araması çıktığı için kolluk güçleri onu gördükleri yerde adli makamların kararını yerine getirecekler. Bu durum, bir müşterinin yanlış bir işlemi tespit etmesiyle ve yetkililere yanlış bir işlem olduğunu söylemesiyle ortaya çıkmış. Ve müfettişlerin de olaya müdahil olmasıyla olay boyut kazanıyor. Bu durum birkaç senedir devam eden bir olaymış. Banka müşterileri banka görevlisine güvendikleri için konunun arkasını aramamışlar. Belli sınırlı sayıdaki müşterilerinin hesaplarına yapılan bir durummuş" dedi. (DHA)

"YÜZ KARASI MESELE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül'ün özel bir bankada bulunan yardım parasının bir gişe memuru tarafından dolandırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. 13 Mayıs 2014 yılındaki Soma maden faciasının ardından madenci ailelerine yapılan tüm yardımların AFAD ile birleştirildiğini hatırlatan Milletvekili Özel, "Daha sonra bu yardım paraları iki taksit halinde kişi başına toplam 176 bin lira olarak ödendi. O dönemde, sosyal politika anlamında, para konusunda tecrübesiz, ömürlerinde bu kadar parayı görmemiş kişilere verilmesinin sıkıntılarına dikkat çekmiştik. Gün geçmiyor ki bu konuyla ilgili Soma'da yeni gelişmeler olmasın. En sonuncusu da bir özel bankada, bir gişe memurunu madenci ailelerinin getirdiği veya onların adına yatan bu paraları zimmetine geçirdiği ile ilgili iddiaydı. İddialar, 1 milyon lira paranın olduğu ile ilgili. 13 yıllık madenci Ali Gül, geçen sene maden faciasında hayatını kaybetmişti. Onun eşi almış olduğu parayı çekmek için gittiği bankada böyle bir paranın olmadığını öğrendi. Kaymakamlığa ve çeşitli kurumlara başvurdu. Sonra savcılığa suç duyurusunda bulundu. Daha sonra öğrenildi ki özel bir bankanın gişe memuru içinde şehit madenci ailelerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi dolandırmıştı. Zamanında gözaltı işlemi veya tutuklama işlemi yapılmadığı için şu an gişe memuru ortada yok. İngilizce öğretmeni olan eşinin yanına Mardin'e gittiği söyleniyor. Telefonları kapalı ve kimse ulaşamıyor. Madenci eşine ise bu paranın banka tarafından ödeneceği söyleniyor. Bankacılık mevzuatı gereği böyle yapılması gerekiyor. Ama çok sayıda madencilerin geride bıraktıkları tedirgin. Maden karası bir meseleden sonra yüz karası, vicdan karası bir mesele ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

"ESAS SORUN SOSYAL POLİTİKA ÜRETEMEME MESELESİDİR"

Milletvekili Özel, açıklamasında, yaşanan sorunun Türkiye'nin sosyal politika üretmemesinden kaynaklandığını altını çizip, "Burada kimin sorumlu olarak baktığımızda ne paranın yatırıldığı bankanın kurumsal kimliğini ne de parayı yatıran kişi sorumlu tutabiliriz. Esas sorun Türkiye'nin sosyal politika üretememe meselesidir. Türkiye'de dünya rekoru kıran atlete kilogramınca altın birden veriliyor. Daha sonra spor alanında herhangi bir başarı elde edemiyor. Çünkü O, para ile meşgul olmaya başlıyor. Türkiye'de yılbaşında büyük ikramiyeyi kazananlar yıllar sonra sefalet içinde haberlere konu oluyorlar. Oysa yurt dışında sosyal politika uzmanları çeşitli çalışmalar yapıyor. Mesela yurtdışında büyük bir ikramiye kazandığınızda paranın hepsini size vermiyorlar. ABD'de 40 yıla yayıyorlar. Birçok Avrupa ülkesinde 20-30 yıla yayıyorlar. Şimdi bu tip facialardan sonra ağlayan anneye, ağlayan eşe ve ağlayan çocuğa sünnette lokum tıkar gibi para tıkmak devlet olmak veya sosyal politika üretmek değil. Doğru olan o ailenin de çocuklarını geleceğini düşünecek şekilde bir takım politikalar üretmek. Kişileri ellerinde ömürleri boyunca gördükleri 100 katı kadar parayı bir anda verip de onları felakate, onları dolandırılmaya, bir takım yanlışlıklar ile tehlikelere ve tehditlerin önüne atmak değil. Devletin bundan fazlasını yapması gerekiyor. Soma'daki aileler ve çocuklar için bugün yapılan iş sadece para vermektir onlara. Oysa bu doğru bir yaklaşım değil. Bunun için sosyal politika üretmek gerekir. Onların geleceklerini garanti altına almak gerekir. Eğer oradakiler şehitse ve oradaki şehit ailelerine sahip çıkmak devlet sözü ise bu söz yerine getirilirken devletin tüm imkanlarını seferber ediyor olması lazım. Parayı verip sırtını dönmek doğru değil" diye konuştu. 

"TEK MAĞDUR MERYEM GÜL DEĞİL"

CHP'li Özel, dolandırma olayını sadece Meryem Gül'ün değil başka madenci şehit ailelerinin de yaşadığına belirterek şunları söyledi:

"Şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül açık olarak şu an savcılığa şikayette bulunmuş durumda. Birkaç aile bankaya gittiğinde önce hesaplarını bloke olduğunu, daha sonra paralarının verildiğini söylüyor. Bankanın teftiş kurulunun bir çalışma yaptığı söyleniyor. Ticari sır ve bankacılık kanunu gereği, kişiler kendileri açıklamadığı takdirde bu bilgiler açıklanamıyor. Bu bilgileri bankadan almak mümkün değil. Ancak ilerleyen dönemde yargı safhasında mutlaka bu bilgilere erişilecek. Ama biz tek Meryem Gül olmadığını çok sayıda bu konuda ailenin mağdur olduğunu ama mağduriyetlerini de bilmediklerini biliyoruz. Bankanın ise bankacılık kanunu gereği bu paraları ödeyeceğini söylemesi yürekleri rahatlatıyor. Ancak Meryem Gül, şu an parasına erişemiyor ve yokluk çekiyor. Bu konuda da bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Soma Kaymakamlığı ile Manisa Valiliği'nin de bugüne kadar bu konudaki pasif tutumları, aileleri uzun süre oyalamaları, konuyu da örtbas etmeye çalışmaları da ayrı bir tartışma konusu." 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası