Ege Postası
Geri

Dönüsüm zirvesi yankı uyandırdı:Başkanlardan tam destek!

Yeni Asır Gazetesi'nin düzenlediği ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı "Kentsel Dönüşüm Zirvesi" büyük yankı uyandırdı. Kentsel dönüşüm konusunun en önemli ismi olan Bakan Bayraktar ve Bakan Yıldırım'ın İzmir ve Ege'de konunun taraflarına net bilgiler aktardığı zirveye katılan milletvekilleri, belediye başkanları ve iş dünyası temsilcileri, "Dönüşüme hazırız" mesajı verdi.
Dönüsüm zirvesi yankı uyandırdı:Başkanlardan tam destek!
Haberler / İzmir
26 Temmuz 2012 Perşembe 13:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR- Yeni Asır Gazetesi'nin düzenlediği ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı "Kentsel Dönüşüm Zirvesi" büyük yankı uyandırdı. Kentsel dönüşüm konusunun en önemli ismi olan Bakan Bayraktar ve Bakan Yıldırım'ın İzmir ve Ege'de konunun taraflarına net bilgiler aktardığı zirveye katılan milletvekilleri, belediye başkanları ve iş dünyası temsilcileri, "Dönüşüme hazırız" mesajı verdi. Yeni Asır'ın düzenlediği zirvenin kentsel dönüşüm yolculuğunun başlangıcında çok önemli bir katkı sağladığını belirten katılımcılar, kentsel dönüşümle ilgili önerilerini de dile getirdi.

BAŞKANLAR NE DEDİ'

- Büyükşehir Belediye eski Başkanı Burhan Özfatura:

60 yıllık hatalı politikaların inşallah düzeltilmesi yönünde bir adım. Bütün iktidarlar istisnasız olarak hatalı ekonomi politikalarını iç göçü teşvik ederek telafi etmek istediler. Şehirler kaçak yapılarla doldu. Bakanlar zor bir projeyi üstlendiler. Çok ciddi biçimde kent dönüşümünü yapmamız gerekiyor. Yasadaki eksikler tebliğler ve kararnamelerle doldurulur. Esas olan kaçak yapı yapan vatandaşın astronomik taleplerde bulunmaması. Kanunda zorlama olması isabetli.

- Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu:

Yeni Asır bölgenin önemli sorunlarına damgasını vurdu. Kentsel dönüşüm özellikle risk altındaki bölgeler için çok önemli. Aydın'ın da mutlaka bir iki mahallesinde kentsel dönüşüm yapılmalı. Biz bu çalışmalara daha önce başladık. Yasanın sıkıntıları var ama önemli bir adım. Bu yasayı yaparken mutlaka yerel yönetimler söz sahibi olmalı. Sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve üniversiteler bu sürecin içinde yer almalı. 'Ben yaptım oldu' anlayışı değil ortak akıl ön planda tutulmalı.

- Uşak Belediye Başkan Vekili Tuncay Yılmaz:

Biz konuya uzak değiliz. TOKİ vasıtasıyla çok büyük bir alanda 2007'den beri devam eden bir kentsel dönüşüm projemiz var. Son aşamaya geldik. Bakanımızla beraber yıkım töreni yapmıştık. Şimdi de temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Son noktaya geldik. Kentsel dönüşümün devlet desteği ile olacağına inanıyoruz.

- Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur:

Narlıdere 1999 yılından beri kentsel dönüşümü gerçekleştiriyor. Bugünkü dizaynla planlamada sıkıntı çekiyorduk. Narlıdere'nin iki bölgesi kaldı. Artık son noktaya geldik. Yasa bizim elimizi güçlendiriyor. Devletin bir bakanlığı ve yerel yönetimlerin gücü ile yapılması en doğru yöntemdi. Vatandaşı sağlıksız konutlardan yeni sağlam binalara taşımak hedefindeyiz. Harekete geçmeye hazırız. Yönetmelik bizim yol haritamız olacak.

- Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı:

Dönüşümde İzmir pilot bölge. İnşallah Buca da pilot bölge olur. Yüzde 60-70'i kaçak ilçe. Bunu ne biz ne de oturanlar yarattı. Devlet destekli bir çözüm bulunursa, ortak akıl üretirsek ne mutlu bize. Tüm İzmir'in güzelleşmesini istiyoruz. Buca'nın bu süreçte ön planda yer alması için çalışıyoruz.

- Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak:

Kentsel dönüşüm konusunda hazırlık yapıyoruz. Kent yenileme, yeni imar çalışmaları ve riskli bölgelerin tespitini yaptık. Eksiklerimiz var tabii ki. Belediyeler imarla ilgili çalışmalarda da etkin olmalı. Halkın sıkıntı yaşamaması lazım. Vatandaşın üzerine düşeni de yapması lazım. Belediyeler güçlendirilmeli. 'Yıkım izni verdik, tespit edin' demek sorunu çözmez. Bakanlar zirvede kendilerini anlatmaya çalıştı. 5 il başkanı konuştu. Biz bu saatten sonra artık düzgün şeyler yapmak zorunadayız.

- Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin:

Biz kentsel dönüşümü belediye olarak yaptık. TOKİ ile birlikte yapamadık, beceremedik. Dışarıdan destek almadan kentsel dönüşümü uygulamaya başladık. Kentsel dönüşümde, bölgede yaşayanları rahatsız etmeden, onları düşünerek değişim ve dönüşüm yapılmalı. Yoksa tutmuyor. Bozkırın ortasında programlı kent yapalım mantığı olmuyor. Bıçak sırtında bir konu. İnsanları bulunduğu yerden ayırmadan bu dönüşümü yapmalıyız.

- Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer:

Kentsel dönüşüm, sadece fiziksel bir proje değildir. Kentsel dönüşümle, zihinsel dönüşüm at başı gitmelidir. Bu projeye insanların katılması ve inanmasının sağlanmasını gerekiyor. Kentsel dönüşüm ihtiyaçtır. Mümkün kılacak şey, halkın katılımının sağlanmasıdır.

- Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır:

Soru cevap bölümünde yazılı olarak bir soru yönelttim. "Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait ilçe sınırları içerisindeki binalar özelleştirilecek. Ancak idareye devretmesi de mümkün. Siz devretmeyi düşünüyor musunuz" diye sordum. Ancak, sorumu yanıtlamaya zamanları kalmadı. Kentsel dönüşüm konusu çok önemli. Bunun amacı ile gerçekleşmesini iyi görmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm halkın sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlayacak anlayışıyla yapılması gerekiyor. Biz bu şekilde yapıyoruz.

MİLLETVEKİLLERİ NE DEDİ'

- AK Parti Milletvekili Nesrin Ulema:

Gerek bakanlarımız, gerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, millevekillerimiz ve kamu muhataplarıyla birlikte çok önemli ve verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıyla kentsel dönüşümün tüm taraflar tarafından kabul edildiğini görmüş olduk. Kentsel dönüşümde önemli olan, gelişimin siyasi konulara malzeme edilmeden İzmir'de yaşayan vatandaşlar düşünülerek geliştirilmesi ve projelerin hazırlanmasıdır.

- AK Parti Milletvekili Rıfat Sait:

Bu zirvede daha detaylı konuşmaların olmasını düşünüyordum. Çok detaya girilmedi. İkincisinin yapılması, detaylara inilmesi ve teknik kişilerin dinlenmesi gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızı dikkatle dinledim. Olayda bir "istemezük" var. Bir öneri sunacak mı diye bekledim. Ancak yaptırmam diyor, proje sunmuyor. Ondan proje istiyorum. Konuşan il belediye başkanlarımız ise kendi şehirlerini anlattılar. Türkiye çapında neler yapılır, ne düşünüyorlar, bunlar konuşulmalıdır.

- AK Parti Milletvekili Aydın Şengül:

Yeni Asır Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'ya, uzun zamandır gündemde olan bu önemli konuda muhatapları bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. İzmir'in geleceği için çok önemli olan bu proje hakkında tüm görüşler söylendi, sorunlar anlatıldı. Gerçekleştirilen zirve çok başarılı. Bu toplantıların devamının yapılmasını diliyorum. Başlangıç niteliğindeki bu zirvenin İzmir'e ivme kazandıracağını düşünüyorum.

- AK Parti Milletvekili İlknur Denizli:

Sanıyorum ki kentsel dönüşümü yerel seçimlere kurban edeceğiz. Bu konu siyaseten bir malzeme haline dönüştü. Olmaması gereken bir alanda siyaset yapılıyor. Geçmişte de benzer olaylar yaşandı. Ancak uygulanan siyasi söylemin İzmir'i kentsel dönüşümden uzaklaştırdığını düşünüyorum. İzmir'in nasıl bir kent olması gerektiğini analiz edip yapılaşmaya gidilmesi gerekiyor.

- AK Parti Milletvekili Hamza Dağ:

Sayın Başkan Aziz Kocaoğlu, keşke konuyu başka yerlere çekmeseydi. Gecekondulaşmayı önlemede neler yapılabileceği konuşulmalıyken, her ne kadar konuyu başka yöne çekmeye gayret etse de, bakanlarımız konuyu kentsel dönüşüm konusunda tuttular. Bu söylemler toplantıyı daha verimli hale getirmiştir. Hizmet noktasında herkes bu işin bir ucundan tutmalıdır. Elini taşın altına koymamız gerekiyor. Bu süreci başarılı şekilde atlatacağımızı düşünüyorum.

- CHP Milletvekili Mehmet Ali Susam:

Konunun tarafları görüşlerini dile getirdi. Kafamızdaki bazı soru işaretleri ortadan kalktı. Keşke daha uzun zaman olsaydı ve daha uzun konuşabilseydik. Ancak mevcut süre dolu dolu geçti. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyması lazım. İşadamları bu sürece dahil olmalıdır. İzmir'de dönüşüm için büyük bir potensiyel var. Kentsel dönüşümle birlikte inşaat sektörü hızlanacak. Umarım herşey yolunda gider.

- CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu:

Yeni Asır'ın Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde, konunun aktörleri bir araya geldi. Bu konular ve çözümler, toplantıda kalmamalıdır. Yerel yönetimlerin daha fazla önemsenmesi gerekiyor. Böylelikle kentsel dönüşümdü daha hızlı ilerleme kaydedilecektir. Yeni Asır'ın bu organizasyonu projenin ortaklarını bir araya getirmesi anlamında çok önemlidir. Kentsel dönüşümün tamamlaması İzmir'in gelişimine katkı sağlayacaktır.

- CHP Milletvekili Hülya Güven:

Yeni Asır Gazetesi'nin düzenlediği Kentsel Dönüşüm Zirve'si İzmir açısından çok önemli olmuştur. Biz de milletvekilleri olarak bilgilendik. Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de neler yapılıyor, sorunlar ve çözümleri hakkında görüşler ortaya kondu. Bakanların konuya olan yaklaşımlarını gördük. Yeni Asır Gazetesi'nden İzmir'i, Ege Bölgesi'ni ilgilendiren konulardan organizasyonlar yaparak öncü olmasını ve bu tür çalışmaların devamını istiyoruz.

İŞ DÜNYASI NE DEDİ'

- EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:

Yeni Asır Gazetesi tarafından başarılı bir organizasyonla gerçekleştirilen ve iki bakanımızın katıldığı Kentsel Dönüşüm Zirvesi kentimiz açısından çok verimli oldu. Kentsel dönüşüm ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olduk. İzmir'in geleceği açısından kentsel dönüşüm projelerinin bir an önce başlaması gerekiyor.

- ESİAD Başkanı Bülent Akgerman:

Yeni Asır Gazetesi, hükümetimizin önemli iki bakanı ile iş dünyasını zirvede buluşturdu. Zihinlerdeki birçok soru işareti bu sayede kalktı. Kentsel dönüşümde şehrin bütün paydaşlarının fikri alınmalı, insan dokusu unutulmamalı. Çok uzun vadeli sürdürülebilir, herkesi kucaklayan bir proje yapılmalı.

- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu:

Kentsel dönüşüm olduğu zaman ticari faaliyet sözkonusu olacak. Hem istihdam hem ekonomik üretim hem de kentin estetiği anlamında büyük farklılıklar yaratılacak. Bir yerdeki yatırım sektörlerin hareketlenmesini, zenginliğin artmasını sağlayacak.

- İTB Başkanı Işınsu Kestelli:

Türkiye'de 7 milyonu aşkın, İzmir'de 300 bini aşkın konutun dönüşüm kapsamında olduğunu biliyoruz. İzmir Akdeniz'in incisi. Bu nedenle dönüşümün estetiğine çok emek ve değer verilmesi şart. Kentsel dönüşümü yaparken merkezi ve yerel idarelerin, farklılıkları bir yana bırakarak birlikte uyum içinde çalışması bu açıdan çok önemli.

- EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen:

İzmir'de kentsel dönüşüm çok boyutlu. Tarihi eserlerin ortaya çıkarılması gerekiyor. Deprem riski olan bölgelerdeki yapıların yenilenmesi ve ayrıca gecekondu bölgelerinin düzenlenmesi gerekiyor. Bunun için iyi bir planlama yapılmalı. Paydaşlarla işbirliği yapılarak projeler hayata geçirilmeli.

- İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu:

Biz daha önce yaptığımız çalışmalarda İzmir'in 2 temel sorunu olduğunu tespit etmiştik. Tanıtım sorununun üstesinden EXPO 2020 ile geleceğiz. Kentsel dönüşümü de Yeni Asır bir kez daha kentimizin gündemine getirdi. İzmir'in buna çok ihtiyacı var. Bu zirvelerin devamını diliyoruz.

- Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki:

Kentsel dönüşüm geç kalınmış bir proje. Bunun siyaset üstü değerlendirilmesi gerekiyor. Yasa ile bir an önce projelerin başlanması şart. İzmir'in en önemli konusu kentsel dönüşüm. Bir an önce adımlar atılmalı.

- Türkiye Çimento Müstahsilleri Derneği Başkanı Mustafa Güçlü:

Kentsel dönüşüme bakış yapılaşma iştahından ibaret olmamalı. İnsan sağlığı ve güvenliği ön planda tutulmalı. Kalite ve planlama önemli. Harfiyat atıkları büyük sorun. Bunların dönüştürülmesi gerekiyor. Sektör olarak böyle bir çalışma yapıyoruz. Herkes kendisine sosyal sorumluluk görevi çıkarmalı.

- MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurrahman Çabuk:

Kentsel dönüşüm herkesi ilgilendiriyor. İzmir'de yaşayan 3.5 milyonu ilgilendiriyor. Plansız, eski yapı stoğu mutlaka değişmeli. Süratle dönüşüm başlatılmalı. Merkezi ve yerel yönetim ciddi hazırlık içinde.

- Güç Birliği Holding Başkanı Kemal Zorlu:

Gecekondu ve deprem riski taşıyan binalar İzmir'in en önemli sorunlarından biri. Kentsel dönüşümü başarmamız İzmir'i hem dünya kenti yapacaktır hem de insanların sosyal seviyesini yükseltecektir. Ayrıca kent ekonomisini de büyütecektir. Bu proje İzmir'in en büyük çıkış noktalarından bir tanesidir.

- İZSİAD Başkanı Ayhan Baran:

İzmir'de kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun için öncelikle hükümet ile yerel yönetimin birlikte çalışması şart. Kentsel dönüşüm projelerini siyasete alet etmeden, uzun vadeli iyi bir planlama ile yapmak gerekiyor.

- Duayen İşadamı Şinasi Ertan:

KENTSEL dönüşüm zirvesinde konunun tarafları bir araya geldi. Kendi görüşlerini ortaya koydular. Projelerin başarılı olması için birlikte hareket etmek gerektiği sonucu çıktı. İzmir kentsel dönüşüm projelerini hızla hayata geçirmek zorunda.

- Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak:

Çok başarılı bir zirve oldu. İzmir'de son dönemde tartışmalı olan konular açıklığa kavuştu. İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerinin başarısı için bu zirve çok önemli bir işlev görecektir. Zirve sonuçları iyi değerlendirilirse İzmir kentsel dönüşüm projelerini başarı ile gerçekleştirir.

- Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan:

Kentsel dönüşümü Türkiye'nin en acil sorunlarından biri olarak görüyorum. Ege-Koop olarak bunu yıllardır söylüyoruz ve de kentsel dönüşüm ile ilgili projeler hazırlıyoruz. Bu yasa başıboşluğa çözüm getirecek. Beklentimiz acilen yasanın yönetmeliğinin çıkarılması. Artık kaybedecek zamanımız yok.

- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu:

Kentsel dönüşüm çok önemli. Yasası çıktı. Biz de görüşleri dile getireceğimiz fırsat bulduğumuz için mutluyuz. Olumlu sonuçlar alabileceğimizden eminim.

- Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Hakkı Attaroğlu:

Kanun çok iyi, cesaretli bir kanun. Tabii uygulama çok kolay değil. Uygulama esnasında sıkıntılar olacaktır. Bunların yavaş yavaş çözülmesi gerekiyor. Şu kanunu çıkartabilmek cesaret ister. Bakan iyi bir mühendis. Türkiye ve Ege Bölgesi için hayırlı olsun.

- EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Dönmez:

İzmir için büyük fırsat. Umarım bu fırsatı iyi kullanabiliriz. Bu konuda merkezi yönetimle yerel yönetimin uyum içinde çalışması çok önemli. İlk projedeki bir başarısızlık olursa motivasyonu olumsuz etkiler. İlk projeyi doğru yerde ve doğru bir şekilde başlatmak gerekiyor.

- Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Başkanı Metehan Kavuk:

Öncelikle doğru planlama yapılmalı. Bu projelere kaynak yaratmak için öncelikle gelir yaratabilecek sosyo ekonomik seviyesi yüksek bölgelerden başlanmalı. Projelere bir an önce başlanmalı.

- Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tufan Ünal:

Çimento sektörü olarak dönüşümü destekliyoruz. Senelerden beri Ege Bölgesi'nde çimento ve beton tüketimi sürekli geriliyor. Altyapı yatırımları az. Bölgede yenilenme gerekiyor. Bu yenileme gerçekten bir ihtiyaç. Keşke bu işi 5 yıl önce yapsaydık. Ama bu sürecin yasaya dayandırılması daha iyi oldu.

- Esen Grubu Başkanı Salih Esen:

Kentsel dönüşüm İzmir için çok önemli. Yeni Asır'ın düzenlediği zirveden çok önemli sonuçlar çıktı. İzmir bu konuda pilot kent. İzmir'de iyi bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bunun için merkezi hükümet ve yerel yönetim işbirliği yapmalı.

- İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu:

Dönüşümün İzmir'den başlanması çok önemli. Eski binalarımız çok fazla. Yeni bina olması, turistin ve yatırımcının buraya gelmesini, İzmir'in hareketlenmesini sağlayacak. Binalar bittikten sonra kiralanmasını ve satılmasını emlakçılar yapacak.

- Bakioğlu Grubu Başkanı Cem Bakioğlu:

Kentsel dönüşüm projelerinde adaletin eşit dağıtılması gerekiyor. Evleri yıkılacak insanların hakları iyi gözetilmeli. Vatandaşlar için memnuniyet yaratılmalı. Aksi takdirde dönüşüm sırasında sıkıntılı süreçler yaşanabilir. Yeni Asır Gazetesi'ne de zirve için teşekkür ediyorum.

- İTO Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan:

İzmir şehircilik anlamında çok kötü ve kirli bir kent. Ben İzmir'de kendimi Brezilya ve Meksika'da gibi hissediyorum. Kentsel dönüşüm projeleri ile Ege Bölgesi'nin ruhuna uygun olmalı. Eğer bu gerçekleşmezse kentsel dönüşüm altında yeni cinayetler işlenebilir.

- İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu:

Sürecin çok iyi planlanması gerekiyor. Riskli alanların tayini, bunun kıstasını yakalamak lazım. 1 milyona yakın konut var İzmir'de. Büyüklükleri düşündüğümüz zaman yapılacak binaları çok iyi tespit etmeliyiz. Ucunu kaçırırsak dönüşüm felakete dönüşebilir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu:

 Bizim projelerimiz 2011'in Şubat'ından beri beklemektedir. Sayın Bayraktar, dört tanesinin acilen imzaya açıldığını söyledi, bekliyoruz. Kentsel dönüşümde 1.5 yıl kaybettik. Kent dönüşümü başlayıp devam edecek. Bittikce yine yapılacak bir iş. Süre kaybetmeden onay gelirse başlıyoruz. Bayraklı'da büyük bir projeye başladık. Onu da hızlı bir şekilde götürüyoruz. Kent dönüşümünün nasıl yapılacağı konusunda Kadifekale örneği var. Adil davranarak, dar gelirli vatandaşın yanında olarak bir uygulama yaptık. Bu uygulamayı başarmış bir belediye olarak gururunu yaşıyoruz. Yapmak istediğimiz kent dönüşümü tüm Türkiye'yi örnek olacak" diye konuştu.(Yeni Asır)

 

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası