Doping alan da satan da cezalandırılacak
Türk sporundaki doping hadiselerinin son dönemde artış göstermesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Doping konusunda ‘sıfır tolerans’ düşüncesiyle hareket eden bakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla...
Türk sporundaki doping hadiselerinin son dönemde artış göstermesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Doping konusunda ‘sıfır tolerans’ düşüncesiyle hareket eden bakanlık, Sağlık Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla işbirliğine gidiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yapacağı çalışma ile sadece doping kullanan sporcuyu değil, bunu temin eden ve ülkeye sokan kişide cezalandırılacak.
Türk sporunun doping kıskacında olması yetkilileri harekete geçirdi. Son olarak Türkiye’de yapılan Akdeniz Oyunları’nda yasak madde tespit edilen sporcular yarışmaya sokulmadı. Özellikle Türkiye’nin son zamanlarda uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yapması ve dünya çapında en önemli spor organizasyonu olan olimpiyat oyunları için 2020‘nin en ciddi adayı olması dopingle mücadelenin önemini de artırıyor.
Doping olayının ciddi boyutlara ulaşması sebebiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. Bakanlık, doping ilaçlarının teminini önlemeye çalışacak. Sağlık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’yla ortak bir çalışma yapacak olan bakanlık, doping madde içeren ilaçların Türkiye’ye girişini kontrol altına almayı hedefliyor.
Ayrıca yasal olmayan yollarla ülkeye doping ilaçların girişini sağlayanlara da adli yaptırım uygulanacak. Bu tür yasaklı madde içeren ilaçlar ile yakalananlar, sadece ifadesi alınıp serbest bırakılmayacak. Yapılacak düzenlemeyle birlikte yasaklı madde içeren ilaçları ülkeye sokanlar adli suç kapsamında cezalandırılacak.
DOPİNG MADDE KULLANIMI TEKRARLANIRSA FEDERASYON BAŞKANI DA CEZA ALACAK
Çalışma kapsamında Dünya Anti-Dopin Ajansı (WADA) ile Türkiye Anti-Doping Ajansı’ndan (TADA) alınacak yasaklı madde içeren ilaç listeleri Sağlık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na verilecek.
Öte yandan bir diğer çalışma ise sporcuların bu ilaçları kullanmasını önlenmeye yönelik olacak. Doping suçunun sadece sporcuya endeksli olduğu Türkiye’de yapılacak çalışma ile bu sorumluluk tamamen sporcunun üzerinden alınıyor. Bir sporcuda yasaklı madde rastlanması halinde, sadece sporcu değil; sporcunun antrenörü de gerektiğinde cezalandırılacak. Dopingli madde kullanımının tekrarı halinde ise ceza Federasyon Başkanına kadar uzanabilecek.