Ege Postası
Geri

Dünya bu fotoğrafı konuşuyor

Taksim Gezi Parkı'ndaki yıkımı protesto etmek için geceden beri eylem yapan gruba polis biber gazlarıyla müdahale etti. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de iş makinesinin önüne atlayarak yıkımı durdurdu.
Dünya bu fotoğrafı konuşuyor
Haberler / Güncel
29 Mayıs 2013 Çarşamba 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İSTANBUL- Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında, Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarının yıkılmasını protesto etmek için toplanan gruba polis biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Bir eylemci yıkımın gerçekleştiği duvar dibindeki bir ağaca tırmandı. Müdahale sırasında bir polisin gaz sıkarak koşması ve aynı zamanda eylemciyi tekmelemesi ilginç görüntülere sahne oldu.
BDP'Lİ ÖNDER'İN TEPKİSİ
Olay yerine gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de eyleme destek verdi. Önder yaptığı açıklamada; “Burada yıkım ruhsatı yok. Neoliberal sistemin dini imanı yok. Muhafazakarız diyorlar, Fatih'in fermanını hatırlasınlar. 'Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim' demiş. Bunların muhafazakarlığı, dini, imanı para. Bu ağaçları kestirmeyeceğiz. Fakir fukaranın para vermeden gelip gölgesinde oturacağı üç tane ağaç var. Bu neoliberal sistem bu üç tane ağacın gölgesine gözünü dikmiş. 
Bütün sivil toplum örgütlerini buraya davet ediyorum. Burayı toplumsal mitinglere, gösterilere engel olabilecek bir düzenlemeye getirme planıdır. Burada plaza yapılacakmış, rezidans yapılacakmış. Şöyle bir bakın Taksim'de bundan başka bir ağaç gölgesi var mı. Gidin rezidansınızı kendi bahçenizde yapın. Poliste gaz, bomba atmasın. Yarın bir gün bu ağacın gölgesi en çok polislere lazım olacak. Bu sistem böyle devam ettiği sürece nefes alacak yer bulamayacaksınız" dedi.
ÖNDER YIKIM DURANA KADAR GEZİ PARKINDAN AYRILMAYACAĞINI SÖYLEDİ
Daha sonra eylemcilere biber gazı sıktırdığı için bir polis müdürüyle konuşan Önder, 'zabıta gömleği giydirip buraya insanları getiriyorlar. Sen şirketin polisi misin, halkın polisi misin. Buradakilere değil, bu kanunsuz yıkımı yapanlara biber gazı sıkman gerekir' diye eleştirdi. 
Bu sırada iş makinesinin yıkıma devam ettiğini gören Önder, iş makinesinin yanına giderek durdurmak istedi. İş makinesi durmayınca önüne geçen Önder, yıkım durana kadar burada kalacağını söyledi. Önder'in bu hareketi kitle tarafından alkışlandı. Bir süre polis müdürünün ikna etmeye çalıştığı Süreyya Önder, gruptan bazı kişilerin taş atması üzerine kitlenin yanına gitti. 
Yıkımın durdurulacağını söyleyerek polise taş atılmaması yönünde uyarıda bulundu. Tekrar iş makinesinin yanına giden Önder, yetililerin iş makinesini geri çekmesi ve polisin de grubun önünden çekilmesi üzerine tek kişilik eylemini sonlandırarak grupla birlikte oturma eylemine geçti. CHP Milletvekili Gürsel Tekin, gazeteci Ahmet Hakan ile akademisyen ve sanatçıların da aralarında bulunduğu topluluğun Gezi Parkı'ndaki eylemi devam ediyor.
GÜNAY’DAN AĞAÇ KESİMİNE TEPKİ
Öte yandan AK Parti İzmir Milletvekili, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'da Gezi Parkı'nın yerine yapılması planlanan AVM için parktaki ağaçların kesilmesine Twitter'dan tepki gösterdi.
Tepkisini Twitter hesabından takipçileriyle paylaşan Günay, "Osmanlı'nın kuruluş felsefesi Osman Gazi'nin gördüğü bir ‘ağaç rüyası’na dayanır. ‘Bir yaş ağacı kesenin boynunu keserim’ sözü de Fatih'indir" ifadelerini kullandı.
İstanbul'un fethinin 560'ıncı yıl dönümünde Gezi parkındaki ağaçların kesilmesine tepki gösteren Günay, bir diğer twitinde de "Fethin yıldönümünde İstanbul'da AVM yapmak için 75 yıllık ağaçları kesmeye kalkanlar, ne Fatih Sultan'ı anlamışlar, ne de Yaradan'ın emrini!" dedi. (Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası