İsrail’in Lübnan ve Şam’a yönelik saldırıları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda suikaste uğraması jeopolitik riskleri tırmandırdı. Suikast sonrası gözler piyasalara çevrilirken borsa, altın ve petrol fiyatlarının nasıl etkileneceği merak konusu oldu. Prof. Dr. Abdulkadir Develi olası riskler ve piyasaları yorumladı.
Milliyet’te yer alan habere göre, Hamas lideri İsmail Haniye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğradığı bildirildi. Peki suikast sonrası altın, petrol ve borsalar nasıl etkilenir? Konuyla ilgili detayları CNN Türk canlı yayında açıklayan Prof. Dr. Abdulkadir Develi şu ifadeleri kullandı:
“Bölge ısınmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarında bir artış oldu, bir günde yüzde 3’lük artış söz konusu. Gerilime bağlı olarak lojistikte de bir ısınma söz konusu olacak. Bölgede boğazlar var, lojistik maliyetlerini artıracaktır. Küresel ölçekte enflasyonla mücadele durumu zora girecektir. Ticari iklim savaş ortamını sevmez. Bu borsalar için iyi bir haber değil.
Türkiye ithalatı tamamıyla İsrail ile kesti. Geçtiğimiz yıl ihracattaki pay yüzde 2.5’ti. İşin bir askeri boyutu var, ekonomik boyutu var. İsrail’in daha fazla baskılanmasına ihtiyaç var. Bölge enerji zengini olan bir bölge.
Gerilimden beslenen değerli metal var o da altın. Altın fiyatlarının bu süreçte toparlandığını görüyoruz. Gerilim arttıkça altın bundan beslenecektir. Fed faizleri indirecek mi? Bu ayrı mesele fakat jeopolitik gerilimden beslenen altın fiyatlarında yükseliş söz konusu olacaktır. Bu çatışmalar enflasyonist baskıyı derinleştirecektir.
Gelişmeleri takip etmek gerekiyor. Lübnan’da saldırı durumu söz konusu. Bölge enerji zengini bir bölge. Burada Arap, İsrail savaşını hatırlayacak olursak petrol fiyatlarının ne kadar hızlı bir şekilde arttığını göreceğiz. Petrol fiyatları bu durumda 90 doları aşar 100 dolara doğru giderse tekrar enflasyonda mücadele noktasında dünyayı sil baştan noktasına getirecektir.
Avrupa’ya direkt olarak Çin’den giden malların daha uzak rotaları tercih etmesi lojistik maliyetleri artırmaya devam edecektir. Petrol fiyatlarındaki hızlı artışla enflasyonla mücadele noktasında Avrupa olsun, ABD olsun bütün dünyayı daha da zorlayacak bir pozisyona getirebilir. Daha da derinleşirse petrol daha hızlı artacaktır.”