Durak ve Aslan’dan kentsel dönüşüm önerileri
Karşıyaka Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen “Kent Kültürü, Kentsel Dönüşüm ve İzmir” konulu panele konuşmacı olarak katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan değişimin mutlaka katılımcılık ilkesi ile sağlanması gerektiğini belirterek, “ Kentsel dönüşüm sadece binaların yenilenmesi değildir. Kentsel birliktelik mutlaka sağlanmalıdır” dedi.
İZMİR - Karşıyaka Belediyesi Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan ADD Karşıyaka Başkanı Mustafa Kemal Öcal, “Atatürkçülük demek çağdaşlık demektir. Uygarlıklar kentler ile başlar. Kentlerdeki değişimler de kent kültürünü etkiler. Kentsel dönüşüm o kentte yaşayanlar için çok şey anlatır“ diye konuştu.
KARŞIYAKA’DAKİ DEĞİŞİMİ ANLATTI
Karşıyaka Belediyesi olarak çarpık yapılaşmaya yönelik yaptıklarını anlatan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “İzmir’de ilk kentsel dönüşümü sağlayan belediyeyiz. Yalı Mahallesi’nde 800 gecekonduyu yıkarak vatandaşlarımızı yeni binalara taşıdık. Hiçbir problem yaşamadık. Ancak sıkıntıları aşmak için çok çalıştık“ dedi. Kentsel dönüşümle ilgili metropol belediyelerinin yetki sorunu yaşadığını da vurgulayan Başkan Durak, “Manisa, Balıkesir, Ayvalık Belediyeleri yetkileri bizde yok. Binaların tehlikeli olduğuna bakıp, yıkım kararı çıkarabiliyoruz, ancak imar planına izin veremiyoruz. Gecikmeler nedeniyle hazırlıklarımızın zamanında uygulayamıyoruz” eleştirisinde bulundu.
Örnekköy, Alaybey-Tersane, Bostanlı yatık binalar, Cumhuriyet ve İnönü Mahalleleri ile ilgili öneri planı hazırladıklarını, ancak henüz uygulamaya girmediğini belirten Başkan Durak, “Örnekköy bölgesinde birileri vatandaşın arsalarını ucuza satın alıyor. Geç kalındıkça yeni sorunlar çıkabilir” uyarısında da bulundu. Kentsel dönüşümün, kentsel çöküntü alanlarında çözüme yönelik yapılan ortak çalışmalar olarak gördüğünü de ifade eden Durak, “Vatandaşa danışmadan dayatmacı anlayış olursa Gezi Parkı gibi tepkiler yaşanır. Paylaşımcı çözümler üretilmelidir“ diye de ekledi.
“DÖNÜŞÜM KOOPERATİFLER GİBİ YAPILMALI”
Kentlerin yenilenmesine yönelik bu güne kadarki birikimleri sürekli paylaştıklarını belirten Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan, “Çağrılan her toplantıya gidip halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ege Koop olarak ilk uygulamalarımızın planlarını Karşıyaka’dan almıştık. Bu anlayışta bir yaklaşım çözümü de getiriyor“ dedi. Kentsel dönüşümün kooperatifler gibi yapılması gerektiğini de belirten Aslan, “Dönüşüm halkın örgütlenmesi ile olmalıdır. Kentte yaşayanların kent ortaklığı kurması gerekir. Bu ortaklığa kentte yaşayan tüm ilgililer katılmalıdır“ önerisinde bulundu. Kent kültürünün aynı zamanda hoşgörü içinde oluşması gerektiğine de dikkat çeken Aslan, “Kentler bir toplumun maddi ve manevi birikiminin toplamıdır. Bu aynı zamanda bir demokrasi kültürünü oluşturur“ dedi.