Eski İYİ Parti milletvekili Durmuş Yılmaz, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu. Yılmaz paylaşımında, partiden istifa ettiğini gösteren ekran görüntüsüne yer verdi.
2006-2011 yılları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Yılmaz, İYİ Parti'den 2018 seçimlerinde milletvekili seçilmişti.
2018'de Ankara’dan vekil seçilen Yılmaz, Deniz Baykal'ın en yaşlı üye olmasına rağmen sağlık sorunları gerekçesiyle özür beyan etmesi üzerine ikinci en yaşlı üye olarak Meclis'in geçici başkanı olmuştu.
Ancak son genel seçimde İYİ Parti, Yılmaz'a milletvekili listesinde yer vermedi.
"BEKLENTİLERİM SIFIRLANDI"
İstifasının ardından Serbestiyet’ten Hilal Köylü’ye konuşan Durmuş Yılmaz şunları söyledi:
“İYİ Parti kurulurken varmak istediğimiz amaçlarla ilgili tüm beklentilerim sıfırlandı. Türkiye’de yeni bir sayfa açacaktık. Hesap verebilir, şeffaf olacaktık. Hukukun dışına çıkmayacaktık. Türkiye’deki herkesin, dağdaki çobanın da hakkını hukukunu koruyacaktık, olmadı. Tam tersi oldu, her şey çöktü.”
Aytun Çıray, Yavuz Ağıralioğlu, Ahat Andican, Emine Küçükali ve İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız gibi isimlerde yakın zamanda İYİ Parti'den istifa etmişti. (BirGün)
“PARTİ DAHA İKTİDAR OLMADAN KİRLENMİŞTİR”
Yılmaz, parti içine gönderdiği istifa notunda ise 3 maddede istifa gerekçelerini sıraladı. Gazeteci Fırat Fıstık’ın sosyal medyadan paylaştığı nota göre Yılmaz, “Parti, bizim kurduğumuz parti olmaktan çıkmıştır. Başka bir ifade ile Parti’nin siyasi yelpazedeki yeri belli değildir. Parti ne devedir ne kuştur. Parti daha iktidar olmadan kirlenmiştir. İktidar olunca olacakları düşünmek bile istemiyorum” ifadelerini kullandı.
Yılmaz’ın istifa gerekçeleri şöyle:
“Bir plan ve program çerçevesinde olmadan, MHP de başlayıp, olağanüstü kongre süreciyle devam eden ve İyi Parti’nin kuruluşu ile sonuçlanan siyaset maceramın sonuna geldiğimi düşünüyorum.
İyi Parti üyeliğinden an itibariyle istifa etmiş bulunuyorum. Bir iki gün içinde kamu oyu ile paylaşacağım.
Gerekçelerim:
1. Parti, bizim kurduğumuz parti olmaktan çıkmıştır. Başka bir ifade ile Parti’nin siyasi yelpazedeki yeri belli değildir. Parti ne devedir ne kuştur.
2. Parti daha iktidar olmadan kirlenmiştir. İktidar olunca olacakları düşünmek bile istemiyorum.
3. En önemlisi, Parti’nin TR yi yönetmek istek-arzu ve iradesi yoktur. İktidar olmaktan ve muhalefetten düşmekten korkuyor. Parti Yönetimi kamu parası ile bir elleri yağda bir elleri balde sefa sürüyor.
Niyetim sizlere yanlış örnek olmak değildi/olmadı. Ama gelinen yerde böyle düşünenler olursa yanlış düşünüyorlar diyemem. Vermem gereken hesap varsa vermeye hazırım.”
AKŞENER’İN TUTUMUNU ELEŞTİRMİŞTİ
Geçen Haziran ayında İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olarak yeniden Genel Başkan seçilen Meral Akşener, parti içindeki eleştirel tutumlara yönelik sert bir konuşma yapmıştı.
“Rotamız net, pusulamız millet” sloganı ile yapılan kurultayı “hesaplaşma zemini” olarak nitelendiren Akşener, “Herkes haddini bilecek. Parti içinde şımarıklığı bitireceğim” gibi sözler sarf etmişti.
Yılmaz ise Akşener’in bu sözleri üzerine sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Oysa bizim ihtiyacımız bir zeytin dalıydı ve kaybedecek tek kişimiz yoktu” demişti.
2015'TE MHP'NİN TEKLİFİNİ KABUL ETMİŞTİ
Milli Görüş geleneğinden gelen Yılmaz, MHP'in teklifini kabul ederek, 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerde Meclis’e girmişti.
Yılmaz, 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan erken genel seçimlerde tekrar MHP Uşak 1. sıra milletvekili adayı olduysa da seçilme başarısı gösteremedi.