E-muhtıra dosyası raftan indi: Şüpheli sıfatıyla sorguya!
Yaşar Büyükanıt'a 8 yıl sonra e-muhtıra sorgusu. "E-muhtıra" olarak da anılan 27 Nisan 2007 tarihli Genelkurmay bildirisinin yayınlandığı tarihte Genelkurmay Başkanı olan emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, bu bildiriyle ilgili olarak ve 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldığı ortaya çıktı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan "e-muhtırasına" ilişkin soruşturması kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 8 yıl sonra "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınması için talimat yazdı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt, TSK internet sitesinde 27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan bildiri nedeniyle 8 yıl sonra ifadeye çağrıldı.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasının ardından TBMM 11. Cumhurbaşkanı'nı seçmeye hazırlanırken, Meclis'te yeterli çoğunluğa sahip olan AKP, Genel Başkanı Tayyip Erdoğan aracılığıyla adaylarının dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olduğunu ilan etmişti.
Meclis'te Cumhurbaşkanlığı seçimi için 27 Nisan 2007 günü yapılacak ilk tur oylamadan 8 saat önce, Genelkurmay'ın internet sitesinde bir bildiri yayınlanmış ve bu bildiride, "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır"ifadeleri kullanılmıştı.
Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasıyla ilgili tartışmaların zirvede olduğu kritik bir anda yayınlanan bu bildiri,Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir tür 'muhtıra' olarak yorumlanmış, internette yayınlanması nedeniyle de kamuoyunda "e-muhtıra" olarak adlandırılmıştı.
Bu bildiriyle ilgili olarak 2012 yılında yapılan suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir soruşturma başlattığı duyurulmuş, ancak geride kalan 3 yılda herhangi bir ilerleme sağlanamamıştı. İşte o soruşturmayla ilgili ilk adımın dün atıldığı ortaya çıktı.
Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre Başsavcılık, dönemin genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın 'tek şüpheli' sıfatıyla ifadesinin alınması için İstanbul'a yazı gönderdi.
Soruşturmaya bakan Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli savcı Selda Binboğa Kurtuluş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazarak, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınmasını istedi.
Büyükanıt, tartışmalara yol açan bildiriyle ilgili olarak "Bizzat ben kaleme aldım" demişti.
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 12 Eylül darbesi, 28 Şubat ve 27 Nisan açıklamasının sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Nisan açıklamasıyla ilgili olarak dönemin askeri sorumluları hakkındaki suç duyurusu evrakını ayırmış, ''suç yeri Ankara olduğu'' gerekçesiyle dosyayı 2012'de ''görevsizlik'' kararıyla özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine göndermişti.
Soruşturma başlatıldıktan 3 yıl sonra Çevik'in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 5 Haziran 2015'de ifadesi alınmıştı.