İstanbul Sanayi Odası (İSO), 'Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'nın 2017 yılı sonuçlarını açıkladı. İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun 2016 yılında 82.2 milyar TL olan üretimden satışları, 2017 yılında yüzde 30.9 artarak 107.6 milyar TL’ye yükseldi. İkinci 500 kuruluşlarının 'üretimden satışlar' ile 'esas faaliyet karı' gibi temel bazı parametrelerde, mayıs sonunda açıklanan İSO 500 kuruluşlarındaki gibi iyi bir performans sergiledikleri görüldü.
İSO’nun açıkladığı ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 45 Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi şirket yer aldı. Geçen yıl bu listeye 43 üyelerinin girdiğini hatırlatan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, her yıl birinci 500 büyük firma listesinde ortalama 60 üye, ikinci 500 büyük listesinde de ortalama 45 üyelerinin bulunduğunu ifade etti. Listelerin yaklaşık yüzde 10'unu EBSO üyesi firmaların oluşturduğunu dile getiren Yorgancılar şöyle konuştu:
"Birinci 500 büyük firmanın 2017 yılında gösterdiği performans son 10 yılın en iyisiydi. Bu kapsamda ikinci 500 büyük firma performansı değerlendirildiğinde de benzer sonuçlara ulaşılmıştır. 2017 yılındaki makro ekonomik göstergeler de bu performansı teyit etmiştir. Bununla birlikte, hükümet tarafından atılan adımlar, alınan kararlar, yapılan düzenlemeler sanayicimizi rahatlatmış ve üretim yapma şevkini artırmıştır. Sonuçta bir önceki yıla göre firmalarımız üretimini yüzde 31 artırmıştır. Çalışmadaki olumlu verilerin yanında, firmalarımızın yumuşak karnı olarak niteleyeceğimiz finansman yükü olumsuz başlıkların ilk sırasında yer almıştır. Faaliyet karının neredeyse yarısının finansman gideri olarak kaydedilmesi, borçluluk açısından risklerinin devam ediyor olması, sürdürülebilirlik adına soru işaretleri doğurmaktadır. Bununla birlikte küresel ekonomide, korumacılık artıp, ticaret savaşları başlamışken bizim kırılganlıklarımızı, yapısal sorunlarımızı acilen kalıcı çözme yolunda adımlar atmamız gerekmektedir."
ÜRETİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ SIRALADI
Sürdürülebilir yüksek katma değerli üretim adına, üretimin önündeki engellerin kaldırılarak rakipler ile eşit şartlarda üretimin sağlanmasının en büyük arzuları olduğunu dile getiren Başkan Yorgancılar, "Örneğin, elektrik faturalarındaki yeni düzenleme, yüksek faiz, kurlardaki ani iniş çıkış, ithalat bağımlılığı, ara eleman bulamamama, dijitalleşememe, marka yaratamama, malımızı satın alacak yabancıların ülkemize olan algısı gibi konular, üretimi artırma ve yüksek teknoloji üretime geçmenin önündeki engellerden bazılarıdır. Reel sektörümüz dinamik yapısı ile üreten Türkiye'nin, yerli ve milli hedefinin en büyük güvencesidir. Bu ve benzeri konuların çözümü ile sürdürülebilirlik de garanti altına alınacaktır.
Listeye giren, elini taşın altına koyma cesaretini gösteren her bir üyemizi tebrik ediyor, ülkeye olan katkılarının üretimlerinin, karlarının artarak devamını diliyorum" diye konuştu. (DHA)