Ekmek üreticileri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın önderliğinde gerçekleşen zirvede sektörün sorunlarına çözüm aradı.
Haberler / Ekonomi
30 Nisan 2015 Perşembe 12:08
PAYLAŞ
İZMİR - EBSO, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Ekmekçiler Odası ile Türkiye Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası temsilcilerinin katıldığı zirvede özellikle tüketici sağlığını tehdit eden merdivenaltı üretim masaya yatırıldı. Sorunlara çözüm için eylem planı oluşturulması kararlaştırıldı. Sektör temsilcilerinin 6 Mayıs’ta tekrar biraraya gelerek son şeklini vermeyi kararlaştırdığı eylem planında izinsiz ve hijyenik olmayan şartlarda kayıt dışı ekmek üretiminin önüne geçilmesi, üretimin Türk Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği’ne uygun olması için bir dizi önlem alınması gibi hususlar yer aldı.
EBSO Fırın Ürünleri Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Abit Eser, toplantıda ekmek üretim ve satışında yaşanan sıkıntıları ele aldıklarını söyledi. Eser ayrıca Manisa’da yapılan bir denetimde hayvan yemi kullanılarak ekmek üretimi yapıldığının tespit edildiğini hatırlatarak, “Bu hadise sonrası üretici, tüccar, sanayici, esnaf, tüketici ve işveren olmak üzere sektörün tüm bileşenleri EBSO’nun önderliği ve ev sahipliğinde biraraya gelerek yol haritasını görüştü. İzinsiz ve hijyenik olmayan şartlarda kayıt dışı ekmek üretimi ile Türk Gıda Kodeksi Ekmek Tebliği başta olmak üzere uygun olmayan şartlarda ekmek satışlarını önlemek için neler yapılması gerektiğini masaya yatırdık. Önümüzdeki toplantıda sorunlara kesin çözüm bulma yönünde adımlar atmayı hedefledik” dedi.
Üç temel sorun
EBSO Meclis Üyesi Soner Çelik de sokak aralarında ve pazaryerlerinde açıkta ekmek satıldığını ve bu ekmeklerin nerede ve hangi koşullarda üretildiğinin belli olmadığına dikkat çekerek, “Halkımıza buradan bir kez daha sesleniyoruz. Menşei belli olmayan, üzerinde nerede üretildiği yazmayan ekmekleri almasınlar. Evladınızın, ailenizin, kendinizin sağlığı ile oynamayın” dedi. Çelik, sektörün yaşadığı sıkıntıları ise atıl kapasite, firmalar arası haksız rekabet ile üretim girdilerindeki artışlar olarak sıraladı.