Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer “Ege-Koop’un İzmir’e kazandırdığı örnek projeleri yıllardır takdirle izliyorum. Ege-Koop’un 35 yıllık bilgi ve birikiminden Büyükşehir olarak faydalanmak isteriz. Kooperatifleşmeye biz de önem veriyoruz” derken, Ege Koop Başkanı Aslan da “İzmir’de uydu kentler oluşturulmalı, oluşturmazsak dar gelirli ev sahibi olamaz” şeklinde konuştu.
İzmir’in yeni Başkanı Soyer’e Ege – Koop’u anlatan Aslan, “Ege-Koop’un 35 yıllık tecrübesiyle, 200 farklı meslek grubundan oluşan bir kooperatif örgütlenmesinin çatısı olduğunu ve kurulduğu günden bu güne İzmir’in geleceği için en doğru projeleri yürüttüğünü” söyledi.
12 İLÇEDE 150 BİN KİŞİLİK YAŞAM ALANI
Türkiye’nin son yıllarda konuşmaya başladığı ‘kentsel dönüşüm’ uygulamasını Ege-Koop’un yıllardır yaptığını vurgulayan Aslan “Ege-Koop olarak bugüne kadar kentsel dönüşüm kapsamında İzmir’in 12 ilçesinde 150 bin kişilik yaşam alanı yarattık. Bizim kentsel dönüşümden anladığımız planlı gelişim, modern bir dönüşüm ve modern kentleşmedir” dedi. Bu doğrultuda alt yapısından elektrik, su kanallarına kadar her ayrıntıyı Ege-Koop olarak üstlendikleri projelerle İzmir’e toplamda 15 mahalle kazandırdıklarını hatırlatan Aslan “Şimdiye kadar İzmir’e 150 km yol, 160 km kanalizasyon ve 500 metrekare park-bahçe yaptık. Bunlar yalnızca bir kısmı. Daha çok projemiz var, yaptıklarımız yapabileceklerimizin göstergesi ve teminatıdır” diye konuştu.
“ŞEHİR KONUTSUZ KALIR”
Ege-Koop’un konut değil, uydu kentler yarattığını belirten Aslan “İzmir’de herkes merkezi yerlere konut yapıyor. Biz İzmir’in en ücra köşelerinde uydu kentler yarattık. Menemen’de 2 bin bahçeli konut, Çiğli’de 9 bin 840 konut, Buca’da 4 bin konut ile uydukent örnekleri inşa ettik. Yaptığımız projelerle dokunduğumuz bölgeleri hep geliştirdik. Eğer uydu kentler yaratmazsak, nüfus arttıkça İzmir konutsuz kalır” diye konuştu. Ege-Koop olarak enerji kooperatiflerine de el attıklarını söyleyen Aslan “İlk enerji kooperatifimizi kurduk. Kendi ürettiği enerjiyle, kendi ihtiyacını karşılayacak sistemlerin olduğu projeler üretmek istiyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Aslan ayrıca Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan ‘kentsel servis alanı’ projesi ile ilgili bilgi de verdi. Organize sanayilerin tüm avantajlarını içinde barındıracak olan proje, Menderes’de hayata geçirilecek. Aslan “İyi bir kentsel dönüşüm için İzmir’in içinde kalan iş yerlerinin İzmir’in dışarısına çıkarılması gerekiyordu. Biz de ‘kentsel servis alanı’ adı altında bakanlıkla birlikte geliştirdiğimiz proje ile elimizi taşın atına koyduk” dedi.Bu proje ile marangozlar, mobilyacılar, ticarethaneler 'kentsel servis alanı'na taşınacak, buradan üretim ve ihracat yapılabilecekler. Bunun İzmir’e önemli bir katkı sağlayacak ve kimlik kazandıracak bir proje olduğuna inanıyoruz. Projelerimizin daha kısa sürede, daha iyi şekilde hayata geçirilmesi için büyükşehir ile güç birliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.
SOYER“BEYİN GÖÇÜNÜ TERS ÇEVİRECEĞİZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “İzmir’in hızla büyüyen bir şehir olduğunun ve buna bağlı olarak artan nüfus için acil olarak gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin” altını çizdi. İzmir’in yaşam biçimi, gelenekleri, atmosferi ve kültürüyle Türkiye’nin her yerindeki insanları cezbettiğine dikkat çeken Soyer “İzmir’e ‘beyaz yakalı göçü’ her geçen gün artıyor. Şehir büyüyüp, cazibesi arttıkça, nüfus daha da artacak. Biz yarattığımız yüksek teknoloji vadesiyle, tarımda ve sağlıktaki yüksek teknolojimizle beyin göçünü tersine çevireceğiz” dedi. Kent içinde yapılaşmayla ilgili esneyip büyümek için yer kalmadığını söyleyen Soyer “Yeni uydu kent modelleri yaratmak zorundayız. Bu yaşam alanlarını yaratırken Ege-Koop’un deneyim ve tecrübeleri bizim için çok önemli. 35 yıllık birikiminizin İzmir’e büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.