Ege Postası
Geri

EGİAD'tan Kordon raporu

EGE Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, İzmir'de tartışma yaratacak "İzmir Kordon ve Kıyı Düzenlemesi Raporu"nu açıkladı. Kordon'daki cep otoparklarının kaldırılması ve yeraltı otoparkı yapılması, açık hava modern sanat, Arkeoloji Müzesi oluşturulması gibi önerilerin yeraldığı raporda Gündoğdu Meydanı'nın siyasi parti mitinglerinde kullanılmasının uygun olmadığı, bu nedenle partiler, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları için şehir dışında bir miting alanı yaratılması önerildi.
EGİAD'tan Kordon raporu
Haberler / İzmir
19 Aralık 2014 Cuma 14:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGİAD Başkanı Seda Kaya, Kültürpark için önerilerin yeraldığı raporun ardından bu kez de birinci ve ikinci Kordon'u kapsayan yeni bir rapor açıkladı. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmek üzere hazırlanan raporda, belediyenin kıyı tasarım projesinde yeralan ve bilinen projlerin yanısıra ilginç ve kentte tartışılacak öneriler de dikkat çekti. EGİAD bünyesinde oluşturulan çalışma grubu tarafından hazırlanan raporu bir basın toplantısıyla açıklayan Kaya, Kordon'un İzmir'in değerleri arasında ön sıralarda yer aldığını, tarihsel önemi kadar kent kimliğinin de ağırlıklı unsurlarından biri olduğunu söyledi. Kaya, raporu hazırlama amaçlarının Kamu yararı çerçevesinde daha akılcı ve verimli planlanlması, estetik ve fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesi, İzmirliler ve kente gelen yerli ve yabancı konukların zaman geçirmekten keyif alacakları bir yer almasını sağlamak olduğunu söyledi.

KORDON'A İKİ MÜZE ÖNERİSİ

Kaya, raporu üç ayrı bölüm şeklinde hazırladıklarını, ilk bölümde birinci kordon deniz tarafı, ikinci bölümde yol ve trafik düzenlemeleri ve üçüncü bölümdle ise kara tarafı, işletmeler, binalar ve ikinci kordona yönelik değerlendirmeler ve öneriler yeralığını açıkladı. Birinci kordon ve deniz tarafıyla ilgili önerilerin başında çim alanda açık hava müzesi (Modern Art) oluşturulması ilk sırada yer aldı. İtalya, Hollanda, Fransa ve Danimarka'dan çim alanda açık hava müzelerinden örnekler veren Kaya bi çok özel kolleksiyonunu belli süreçlerle Kordon'da sergilenmesinin turistlerin de büyük ilgisini çekeceğini söyledi. Kordon'da ayrıca Açık Hava Arkeoloji Müzesi oluşturulması önerisinde de bulunduklarını belirten Kaya, Bostanlı'daki benzer uygulamanın turistlerce gezildiğini söyledi. Kordon'da ayrıca özgün ve temalı oyun parkları kurulması, İzmirlilerin denizle bütünleşmesini sağlayacak küçük tekneler, kayıkların bağlanabileceği, mini iskeleler yapılması, çocuk ve gençlerin yelken sporuna başlayabileceği güvenli alanlar yaratılması öneren Kaya ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Deniz Projesi kapsamında planladığı Körfez içine bir veya birkaç marina yapılmasının da Akdeniz Kenti İzmir için elzem olduğunu söyledi.

DENİZE ÇIKAN EK YOLLAR YAPILMALI

Kaya, ayrıca deniz ve kara bağlantısıın zayıf olduğunu düşündükleri Kordon bölgesinde mevcut denize çıkan ana arterler dışında belli mesafelerle denize çıkan ek yollar yapılması ve bu yolların taşlarının ve aydınlatmasının diğer düzenden farklı olmasını önerdiklerini açıkladı. Bazı bölgelerde avlanmak ve dinlenmek için sosyal alanlar yaratılmasının da önemli olduğunu belirten Kaya "Liman'a yakın, insan yoğunluğunun az olduğu bölgeler avlanma için tercih edilebilir. Belediye'nin taslak projeleri içerisinde de yeralan su gösterilerinin yapılacağı su meydanın yapılması da kent için önemlidir" dedi.

GÜNDOĞDU ÖNERİSİ

Kaya, İzmirlilerin gözbebeği olan Kordon'da meydanların kullanımının çok önemli oldğunu, 9 Eylül kutlamaları, Hıdrellez gibi şenliklerin, açık hava konserleri için toplanma alanı olarak Gündoğdu Meydanı'nın kullanılıdığını belirtti. Buna karşın Gündoğdu Meydanı'nın siyasi parti mitingleri için kullanılmasının uygun olmadığının düşünüldüğünü dile getiren Kaya, "Herşeyden önce bu mitingler kentin en büyük sorunlarından biri olan trafik sıkışıklığına ek bir yük bindirmekte, kentin vitrini niteliğindeki bu bölgedieki yeşil alanların, kent mobilyalarının yıpranmasına yol açmakta, aynı zamanda konutların da yer aldığı bu bölgedeki var olan gürültü kirliliğini arttırmakta ve yalnızca semt sakinlerinin değil aynı zamanda o bölgeyi kullanan İzmirlilerin yaşamını kısıtlamaktadır. Bu gerekçlerle şehrin dışında uygun görülecek yerde diğer şehirlerdeki gibi bir miting alanı yaratılarak siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen her türlü toplantı ve gösteriler bu alana alınmalıdır" dedi.

KORDON'DA ARAÇ PARKINA İZİN VERİLMEMELİ

Yol ve trafik düzenlemeleriyle ilgili önerilerini de açıklayan Kaya, "Kordon'un taşıt trafik düzenlemesi bütün boyutları ile tartışılıp yeinden düzenlenmelidir. Güvenilik, yayaların önceliği, görsel kirlilik, Kordon'un bir keyif ve eğlence, dinlenme yeri olma özelliğini bozan taşıt trafiği, yiyecek ve içecek mekanlarına çok yakın seyreden araçların egzoz gazlarının yarattığı sağlık riski, Kordon'da yaşayanların evlerine ulaşımlarının dikkat alınması, işletmelerin malzeme indirme ve bindirme ihtiyaçları, afet anındaki kriz yönetimi dikkate alınmalıdır" dedi. 

Kaya, Kordon'da kısa süreli parklar dışında araç parkına izin verilmemesini önerdiklerini söyledi. Tüm işletmelerin vale hizmeti vermeleri ve araçların çevredeki özel ve belediyeye ait otoparklara parkedilmesi gerektiğini belirten Kaya "Kordon'daki mekanlarda yemek yiyen veya kafeteryalarda oturan insanların deniz ile görsel bağını kesen sıra sıra parketmiş araçlara mutlaka engel olunmalıdır. Çok zorunlu olanlar dışında belediye tarafından deniz tarafına oluşturulan ücretli otopark cepleri kaldırılmalıdır. Kordon'da yeraltı otoparkı uygulaması yararlı olacaktır" dedi. Kordon'a giriş çıkışların yaz ve kış dönemlerinde ayrı ayrı planlanması gerektiğini belirten Kaya, otopark mafyasıyla da mücadelenin arttırılması gerektiğini söyledi.

TRAMVAY VE ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA TAŞIMA YAPILMALI

Mevcut otoparklar dışında Kordon'un her iki yönünde araç depolama alanları oluşturulmasını önerdiklerini açıklayan Kaya, "Bu alanlara park edilerek evlere ve işyerlerine tramvay veya elektrili araçlarla düzenlenecek ring seferleri ile hizmet verilmesi kısa vadeli çözüm olabilir. Kordon'da araç trafiği belirli saatlerde serbest olmalıdır. Akşam üzeri belli saatten itibaren kesilmeli ve parkeden araçlar kaldırılmaldır. İtfaiye, ambulans gibi araçları geçişi hariç izin verilmemelidir. Bir taksi durağı hizmeti ile mağduriyetler önlenmelidir. Kordon sakinlerinin otopark sorunu için liman bölgesindeki otoparklarda indirimli abonelik ile sorun çözülebilir" dedi.

TENTE; ŞEMSİYE VE TABELALARLA BÜTÜNLÜK OLMALI

Kaya, Kara tarafı, işletmeler, binalar ve ikinci kordonla ilgili de önerilerde bulundu. İşletmelerin altyapısının, donanımının belirle standartta olması, çalışanları servis eğitim, yabancı dil bilen personel istihdamının bu kapsamda ele alınması gerektiğini dile getiren Kaya,işletmelerin ruhsatalarıda izin verilen faaliyetlerin dışına çıkmamasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Hijyen ve temizliğin önemine dikkat çeken Kaya, İzmir'in çağdaş yapısına yakışmayan çığırtkanların önlenmesi gerektiğini söyledi. Kaldırım ve apartman girişi işgallerinin engellenmesi, tente, güneşli, masa ve sandalyelerin bütünlük teşkil edecek şekilde seçilmesinin önemli olduğunu belirten Kaya, tabelalarda da aynı bütünlüğe dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Binaların dış görünüşü, klimalar, ışıklandırılmasının da önemli olduğunu belirten Kaya, işletmelerin arka kapısının yeraldığı İkinci Kordon'un malzeme girişi, çöp ve atıkrlar nedeniyel görüntü kirliliği yarattığını, önlemesi gerektiğini dile getirdi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası