Ege Postası
Geri

EHDAV: Paket hayal kırıklığına uğrattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketine Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı'ndan (EHDAV) tepki geldi. EHDAV Başkanı Ali Yeral, paketin içeriğinin beklenenin altında olduğunu söyledi. Nevşehir Üniversitesi'nin...
EHDAV: Paket hayal kırıklığına uğrattı
Haberler / Güncel
1 Ekim 2013 Salı 14:52
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketine Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı'ndan (EHDAV) tepki geldi. EHDAV Başkanı Ali Yeral, paketin içeriğinin beklenenin altında olduğunu söyledi.

Nevşehir Üniversitesi'nin isim değişikliği dışında Alevileri ilgilendiren bir değişime pakette rastlamadıklarını aktaran EHDAV Başkanı Yeral, hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Yeral "Günlerdir, haftalardır aylardır tüm toplumun beklediği demokratikleşme paketi, dün Sayın Başbakan tarafından açıklandı. Ama yaygın görüş paket maalesef bekleneni veremedi. Kaba tabiriyle dağ fare doğurdu. Biz açıkçası daha kucaklayıcı, özellikle biz Aleviler için ihtiyaçlarımıza cevap veren, Alevi sivil toplum örgütlerinin derneklerin defalarca, yüzlerce defadır dillendirdiğimiz, söylediğimiz şeylerin kabulüydü. Ama Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmesinin dışında Alevilik adına bir şey görmedik." dedi.

Paketin içeriğinde olumlu şeylerinde bulunduğunu onları görmemenin yanlış olacağını ifade eden Yeral, "Pakette onun dışında olumlu maddeler vardır, onları görmemek yanlıştır. Biz doğru olanları kabul ediyor ve destekliyoruz, ama yeterli olmayanları özellikle toplumda egemen olan Sünni, Hanefi, Türk ırkının egemenliğinin artık bir şekilde kenara itilmesi lazımdır. Biz bütün farklı din, kimlik ve kültürlermiizle, siyasi görüş ve ideolojilerimizle biz aynıyız, kardeşiz. Aynı gemide birlikte yürüyoruz." ifadelerini kullandı.

"ALEVİ AÇILIMINDA DA DAĞ FARE DOĞURMUŞTU"

Paket içerisinde Alevilerle ilgili derli toplu bir gelişme beklediklerini söyleyen Yeral şöyle konuştu "Söylenen Alevilerle ilgili yeni bir paket çıkacak, daha derli toplu bir paket açıklanacak. Daha önce de bir Alevi açılımı yapılmıştı biliyorsunuz. Orada da yine dağ fare doğurdu. Daha önceki için gidildi, gelindi, raporlar hazırlandı çalışıldı ancak bir getirisi olmadı. Ama maalesef Alevilik hala okullarda, ve medyada açıktan açığa Suriye olaylarının başlamasından sonra hala işte 4 sünni hak mezhep, Alevilik batıl mezhep, işe bunlar kafirdir, ehli hak değildir gibi söylemleri yazılımları görüyoruz" dedi.

Aleviler olarak beklentilerini de sıralayan Yeral, "Biz her şeyden önce Alevilerin olduğu gibi kabul edilmesini bekliyoruz. Bizim bağlı olduğumuz 12 imam Ehli Beyt Alevi Caferi inancının resmen tanınmasını istiyoruz. Madımak’taki o otelin utanç müzesi olarak korunmasını istiyoruz. Anadolu'daki Alevi Bektaşi kardeşlerimizin Cemevlerinin resmi statüye alınmasını istiyoruz. Gerek Sünni gerekse diğer kardeşlerimizin bağlı bulundukları cami mecit statüsünde ne ise bizim Cem evlerimizin de aynı şekilde tanınmasını istiyoruz. Devletimizin kullandığı imkanlara bakıyorusunuz. Sadece Diyanetin bütün devasa imkanları sadece Sünni kardeşlerimize harcanıyor. Alevilerin oradan yararlandıkları bir kuruş bile yoktur. Bu nasıl olacak, diyanetin yeniden sil baştan yapılanması veya cemaatlere, devletin kontrolü altında diğer radikal gruplara verilmeden devletin kontrolünde bunun yapılmasını istiyoruz. Yani yüzbin aşkın diyanet kadrosunda Alevi bir çaycı bile yoktur. TRT’de bakıyorusunuz son yıllarda bir iki aşure ve kerbela programı yapıldı. Onun dışında TRT’de yok, Diyanette yok. Eğitimde bakıyoruz hala bizi yansıtmayan işte biz konuştuk, yazdık, çizdik, raporlar sunduk ama kapalı kapılar ardında oturulmuş, birileri birşeyler yazmış, çizmiş, işte Alevilik budur diye. Alevilik, Ehl-i Beyt öğretilecekse müsada edin Aleviliği Aleviler öğretsin." dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası