Ege Postası
Geri

EİB Başkanı Eskinazi: BASBAŞ'ın yatırımları bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır

Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin (BASBAŞ) yatırım olanakları, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) üyelerine tanıtıldı. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "BASBAŞ'ın yatırımları bu bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır. BASBAŞ'ın başta temiz enerji olmak üzere yüksek teknoloji yatırımcılarının üssü olacağına inanıyorum" dedi.
EİB Başkanı Eskinazi: BASBAŞ'ın yatırımları bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır
Haberler / Ekonomi
12 Şubat 2024 Pazartesi 16:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin yatırım olanaklarının Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine tanıtımı için toplantı düzenlendi.  EİB Konferans Salo'nundaki toplantıya Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (BASBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, BASBAŞ Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ümit Güner ve ihracatçılar katıldı. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, toplantıdaki konuşmasında, BASBAŞ'ın bir çıkış noktası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ucuz enerji kullanımı gibi avantajlar sunan serbest bölgelerle, 1980 sonrasında ihracata dayalı serbest piyasa ekonomisini benimseyince tanıştığının altını çizen Eskinazi, “Serbest bölgelerin yatırımcıya sunduğu bir diğer avantaj ise bölge kurucu ve işletici firmaların dünya standartlarında sunduğu hizmet kalitesi" dedi. Eskinazi, "Finansman bulmanın zorlaştığı günümüz koşullarında yatırımcı, serbest bölgelerde sermayesini arazi ve bina satın almaya ayırmadan, üretime hazır binaları kiralayarak esnek şekilde büyüyüp, küçülebiliyor. Sanayi yatırımları için uygun yer bulmanın oldukça zorlaştığı günümüzde organize sanayi bölgelerinde arsa ücretlerinin metrekaresinin 500 dolarları geçtiği bir ortamda serbest bölgeler bu anlamda büyük fırsatlar sunuyor. Bu avantaj da yerli ve yabancı yatırımcıların tercihinde belirleyici oluyor. Kullanıcı ve işletici firmaların hazır hale getirdiği fabrika ve ofis binaları sayesinde, yatırımcının bina ve arsaya sermayesini yatırmadan, faaliyet ruhsatını aldıktan sonra 1 ay içinde düğmeye basıp üretime geçebiliyor olması serbest bölgelere yatırımın cazibesini artırıyor" diye konuştu.

'İZMİR SERBEST BÖLGELER AÇISINDAN ŞANSLI'

İzmir'in serbest bölgeler açısından şanslı olduğuna dikkati çeken Eskinazi, "Katma değerli ihracat ve yabancı sermaye çekim merkezi konumundaki serbest bölgeler, Türk ekonomisine yıllık 25 milyar dolarlık katma değer sağlarken, 97 bin 500 kişilik istihdam rakamıyla Türk ekonomisine güç veriyorlar. Serbest bölgelerde 2023 yılı sonu itibariyle faaliyet gösteren 2 bin 108 firmanın 545'inin yabancı sermayeli firmalar oluşu serbest bölgelerin yabancı yatırımcılar açısından da cazip olduğunu ortaya koyuyor. Günümüzde ülkemizde 19 serbest faaliyet gösteriyor. Bu serbest bölgelerin üç tanesi İzmir'de bulunuyor. Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi'nin başarıları bizleri gururlandırıyor. Bu gurur halkasına yakın zamanda Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin de ekleneceğine tüm kalbimle inanıyorum. Resmi Gazete'de kuruluş kararı yayınlanan ancak ihale süreci yargıya taşınan Menemen Serbest Bölgesi'nin de İzmir ekonomisine bir an önce sağlıklı bir şekilde kazandırılmasını diliyoruz" diye konuştu.

'İZMİR'DEKİ SERBEST BÖLGELERİN SAYILARINI ARTIRABİLİRİZ'

İzmir'in serbest şehir olması halinde 'Akdeniz'in yıldızı' olma hedefine hızla ulaşacağına inandığını belirten Eskinazi şu sözlere yer verdi: “Hükümetimiz İzmir'i serbest şehir olarak kurgulayana kadar İzmir'de sektörel serbest bölgeler hayata geçirip, İzmir'deki serbest bölgelerin sayılarını artırabiliriz. Bu konuda İzmir'de yatırımcıya yol gösterecek, üç serbest bölgemiz var. Ege Serbest Bölgesi, 2023 yılında gerçekleştirdiği 2,8 milyar dolarlık ihracat ve 25 bin kişilik istihdamla Türkiye'deki 19 serbest bölge arasında ihracat ve istihdam lideri. ESBAŞ'ın İzmir'e kazandırdığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi (BASBAŞ)'ın ESBAŞ'ın 35 yıllık deneyimlerinden de yararlanarak bu rakamlara çok daha kısa sürede erişeceğine inancım tam. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'nin lideri konumundaki petrokimya tesisleri, Bergama Organize Sanayi Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi gibi hayata geçmiş ve devam eden yatırımlarla İzmir'in kuzeyinin yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. BASBAŞ'ın yatırımları bu bölgedeki kalkınmayı hızlandıracaktır.  BASBAŞ'ın başta temiz enerji olmak üzere yüksek teknoloji yatırımcılarının üssü olacağına inanıyorum."

'REKABET GÜCÜ KAZANDIRACAK YENİ YATIRIM ALANLARI OLUŞTURALIM'

BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, ihracatçılara, uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini arttıracak yeni bir yatırım alanı kazandırdıklarını vurguladı. Dr. Güler, “Biz istiyoruz ki, ihracatçılarımız bin bir emek ve yatırımla uluslararası pazarlarda rekabet şanslarını arttırmaya çalışırken, bizler de bulunduğu lokasyonla ve sağladığı vergisel avantajlarla bu çabalarınızı destekleyecek, sizlere ilave rekabet gücü kazandıracak yeni yatırım alanları oluşturalım. Bölge, hinterlandında bulunan İzmir, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'nin ekonomilerine büyük fayda sağlayacak. Marmara'da sıkışan sanayinin başka bölgelere dağıtılması noktasında Batı Anadolu Serbest Bölgesi öncelikli bir yatırım bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Yabancı yatırımcılarla da yaptığımız görüşmelerde özellikle Çinli firmaların ilgisinin yüksek olduğunu görüyoruz. BASBAŞ'ın kısa zamanda bölgeye güçlü yatırımcılar kazandıracağına inancımız tamdır" dedi.

'BASBAŞ'TA BU YIL 4 FİRMA ÜRETİME BAŞLIYOR'

Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nde bu yıl 4 firmanın üretime başlayacağı belirten BASBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, bu firmalardan birinin geçtiğimiz aylarda iş ilanı verdiğini ve çalışmak için başvuran 1500 kişinin Bergama Ticaret Odası önünde uzun kuyruk oluşturduğuna dikkat çekti. Dr. Güler, "'Bergama' deyince bize hep, 'İş gücü var mı?' diye soruyorlar. Biz de bölgeyi iyi bildiğimiz için 'Var' diyoruz. Soma, Ayvalık, Aliağa, Foça, Dikili gibi ilçeler 15 ila 25 dakika arasında bir yolculukla ulaşılabiliyor. 2023 verileriyle bu bölgenin toplam 15-49 yaş aralığındaki potansiyel istihdam oranı ise 350 bin civarında. Sadece Bergama ve Dikili'de 10 meslek yüksek okulundan yılda bine yakın mezun verilirken, yine Bergama'da eğitim veren Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerine bağlı meslek yüksek okullarından da günün şartlarına uygun mesleki eğitim gören öğrenciler, bölgede kurulacak işletmelerin kalifiye iş gücünü oluşturacak" diye konuştu.

Güler, bölgedeki iş gücünü, yarın gelecek yatırım çeşidine uygun olarak daha vasıflı hale getirmek için buradaki 2 meslek yüksek okulu ve 10 teknik meslek lisesiyle birlikte projeler yürütmeye başladıklarını kaydetti.

'5G ALTYAPISINA SAHİP İLK BÖLGE'

BASBAŞ Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ümit Güner'de Batı Anadolu Serbest Bölgesindeki son gelişmeleri aktardı.  Güner şu bilgileri verdi: “Türkiye'nin en önemli deniz, kara ve demir yolları bağlantılarının kesiştiği noktada kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi toplam 2,5 milyon metrekare alana sahip. Tamamlandığında 120 firmaya ev sahipliği yaparken, çevre ilçelerdeki 20 bin kişinin istihdamına da imkan sağlayacak. Batı Anadolu Serbest Bölgesi lojistik avantajlar, kalifiye insan gücü, sunulan teşvikler ve hizmetler bakımından ihracat odaklı üretim yapan firmalarımıza benzersiz fırsatlar sunuyor.  Türkiye'de, serbest bölgeler içinde 5G altyapısına sahip ilk bölge olarak sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayışı benimsiyoruz. İzmir'de yenilenebilir enerji hem kullanım açısından hem de kümelenme noktasında öne çıkıyor. O açıdan yenilenebilir enerji firmalarına burada öncelik vereceğiz. Burada tüm bölgeye hizmet verecek 500 kişilik mutfağımız kurulmuş durumda. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin inşaatına başlıyoruz. Ayrıca BASBAŞ'ın bünyesinde hizmet verecek Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi binası tamamlanmış durumda. TIR otoparkımız ise 136 TIR kapasiteli olacak. Ayrıca 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacak. Bankaların da yer alacağı bölgede çok büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurarak Teknoloji Merkezi'ni de hayata geçiriyoruz. Bölgeye tepeden bakan ve içinde restoranın da olacağı sosyal tesisimizi de inşa edeceğiz" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası