EGEPOSTASI- İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Bartın’da meydana gelen maden faciası sebebiyle Büyük Eczacı Mitinginin ileri bir tarihe ertelendiğini hatırlattı.
Sağlık sisteminde yeni bir reform yapılması gerektiğini belirten Tuncay Sayılkan, ‘’16 ekimde Ankara’da bir büyük miting yapacaktık. 40 bine yakın bir katılım bekliyorduk. Bütün hazırlıklar sürerken maden faciası yaşandı. Bu sebepten ötürü mitingi erteledik. Önümüzdeki günlerde mitinge gideceğiz. Miting ile sesimizi duyurmak istedik. Miting olsaydı Türkiye’ye örnek olacaktı. Miting alanından ayrılırken tıpkı 9 Eylül kutlamalarında olduğu gibi hiçbir yere zarar vermeden, çöp bırakmadan gidelim istedik, ama şartlar el vermedi mitingi ileri bir tarihe erteledik. Bizi miting yapmaya zorlayan nedenleri ortadan kalkan bir ülke diliyorum. İnşallah ülkede sağlıkçılar gerektiği değeri görür. Eczane sektörü bu şartlar altında daha fazla ayakta kalamaz. Sistemin sil baştan yapılması gerekiyor. Yeni bir reform lazım. Giderse gitsinler, batsınlar görelim değil. Biz gitmeden, batmadan sorunları düzeltin. Benim geçimimi sağlayabileceğim bir kazancım olmalı’’ ifadelerini kullandı.
Eczacılar kepenk indirecek hale geldi
Ülkede yaşanan ekonomik krizin eczacılar üzerindeki etkisinden bahseden Sayılkan, ‘’2004 yılında Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesi yayımlandı. Bu şekilde sistem idare etti ama son bir kaç yılda ilaç fiyatlarını belirleyen Euro artışı ile daha fazla dayanılamaz hale geldi. Türkiye’deki ilaçların tamamı ithal. Euro’daki artış ilaç fiyatlarına yansıtılmıyor. Bizim derdimiz ilaç bulunabilsin. bu çarpık sistem yüzünden çocukların ateş düşürücü şurupları yok. Sistemdeki sıkıntıyı çözün diyoruz kimse yaklaşmıyor. Asgari ücrete senede 2 defa zam geldi ve biz eczaneyi döndürmeye çalışırken karlılığınız azalıyorsa bir yerde film kopacak. Hekimlere yapılan iyileştirmenin yüzde 10’u bile yapılmıyor. Artık ihtiyaç yok dediğimiz hale 60 tane daha fakülte açılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde hocası olmayan fakülte açıldığını duymadım’’ dedi.
Betona değil insana yatırım yapılmalı
İlaç pahalılığı sebebini anlatan Başkan Sayılkan, ‘’Fiyat kararnamesine göre her sene 1 defa şubatta zam geliyor. Şubata kadar ilaç bulunamıyor. Ekimde, Kasımda Euro’daki artıştan dolayı zorlanıyorsunuz. Türkiye’de ilaçta karekod diye bir sistem var. depoda ne kadar bekletildiği belli olur. Benim gördüğüm üretimde ile ilgili bir sıkıntı var. Zam geldikten sonra ilaçlar birden bire bulunuyor. Bunu vatandaşa neden yaşatıyorsunuz? Temmuzda bir zam daha yapmak zorunda kaldılar çünkü ilaç yoktu. Sorunun temelinde Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren ilacın ithal edilmesi. Sağlıktan tasarruf olmaz. Bu ülkenin insanına sağlık hizmeti doğru verilmeli. Otoyolları, hasta garantili hastaneler bunlar betona yatırım... İnsana yatırım anlamında eksiklik var. Sizin insan sağlığına, sağlık çalışanlarına, eczacılara nasıl baktığınız önemli, siz o otoyollar kadar önemsemiyorsunuz. Var olan ilaçlarla sistem dönmez. Devletin eli yanı başımdaki hastaneye dokunamıyorsa o hastanelerin bir anlamı yok’’ dedi.
Artık açılış değil devir yapılıyor
Beyin göçünü durdurulması gerektiğinin altını çizen Sayılkan, ‘’ gidenleri geri getirip şartlar iyileştirilip, Ar-Ge kurulursa her yıl 2 tane ilaç bulunur ve dışa bağımlı olmaktan kurtuluruz. Yeni mezun arkadaşlarımız istediği yere eczane açılamıyor. Devir hakkı var ama paranız varsa. Artık açılış değil devir yapılıyor. Belli bir yaştan sonra devretmek doğru ama bu devirlerin bir çoğu ekonomik sorunlardan kaynaklı’’ ifadelerini kullandı.