Ege Postası
Geri

Efemçukuru açıklamasında Kocaoğlu'na gönderme

Efemçukur'undaki altın madeninin kentteki içme suyunda yarattığı kirlilik için açıklama yapan yaşam savunucuları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık genel ve yerel iktidarı sert ifadelerle eleştirdi. Çevre Avukatı Arif Ali Cangı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na seslenerek, “Sayın Kocaoğlu bu açıklamanın ardından hiçbir şey yapmadı. Gereğini neyse yapsın” dedi. Efemçukuru açıklamasında Kocaoğlu'na gönderme
Efemçukuru açıklamasında Kocaoğlu'na gönderme
Haberler / İzmir
8 Eylül 2015 Salı 13:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ - Sivil toplum kuruluşları, hemşeri dernekleri, meslek odaları ve çok sayıda bileşenden oluşan İzmir Yaşam Savunucuları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Efemçukuru’ndaki altın madeninin kapatılması için basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Başkan Kocaoğlu'nun ‘İzmir’in bu su sorunu çözmek için namus sözü veriyorum’ açıklamasını hatırlattı. Grup ayrıca  İZSU’ya da (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi) çağrıda bulundu. Protesto gösterisinde bulunan kalabalık, ‘Havana, suyuna, toprağına sahip çık’, ‘Maden kapatılsın’, ‘Kentine, doğana, yaşamına sahip çık’ sloganları atarak düdük çaldı. 

BEDEL ÖDÜYORUZ
Grup adına basın açıklamasını Cezmi Tomrukçu yaptı. Tomrukçu, “İzmir’in içme suyu havzasındaki Efemçukuru altın madeni 4 yıldır üretimine devam ediyor.  Yıllardır bilim insanlarının uyarılarına rağmen yetkililerce kulak tıkanmasının bedelini sularımızın kirlenmesi ile ödüyoruz. Mahkemeye sunulan son bilirkişi raporunda suların, Efemçukuru altın madeni nedeniyle ağır metal yönünden kirlendiği tespit edildi. Böylece zaten arsenikli olan içme sularımızın bir de ağır metal tehdidi altında olduğunu öğrenmiş olduk. Kirlenme öyle bir boyuta ulaştı ki, kentin su havzasına komşu olan Efemçukur köyünün içme ve kullanma suları bu nedenle aylarca tankerlerle karşılandı. Madenin yanından geçen dereden su içen Kavacık köylülerinin onlarca hayvanı ise maalesef öldü” dedi.



İZMİRLİ ZEHİRLİ SUYA MAHKUM EDİLMİŞTİR
AK Parti iktidarı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na yüklenen Tomrukçu şunları söyledi: “13 yıllık iktidarı boyunca sayısız doğa katliamına imza atan, yaşam alanlarımızı, sularımızı, topraklarımızı, ormanlarımızı sermayenin talanına açan AKP iktidarı, altın madeni uğruna 200-300 bin İzmirlinin su ihtiyacını giderecek arseniksiz tek kaynak olacak Çamlı Barajına izin vermemiştir. İzmir sınırları içinde temiz su ihtiyacını karşılayabilme olanağı var iken, İzmir’e Manisa Gördes Barajını adres göstermişlerdir. Oysa biliyoruz ki, Gördes Barajı da hemen yakınındaki nikel madeninin yaratacağı kirlilik tehdidi ile karşı karşıyadır ve İzmirli her şekilde zehirli suya mahkum edilmiştir. Biz İzmirli yaşam savunucuları İzmir’in içme suyunu kirleteceğini söyleyerek ‘Efemçukuru altın madenine izin verilmemeli’ diye uyarıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘Efemçukuru İzmir için yaşamsal önemde. Ya bu maden burada çalışmayacak ya da İzmir’i taşıyacak bir yer arayacağız’ diyerek konunun önemini vurgulamış olmasına rağmen, bugüne kadar sözlerinin gereğini maalesef yapmamıştır. İzmir’in suyu, havası, toprağı, insanı, börtü böceği ona emanet değil mi'”

İZMİR İÇİN İHANETTİR
"Mahkeme kararı ortadayken böyle bir işe kalkışmak hukukun katledilmesi olduğu kadar İzmir için de ihanettir. Buna izin vermeyeceğiz” diyen Tomrukçu şirketin ikinci bir ÇED süreci başlatmasını hukuka aykırı olarak nitelendirerek, “Üretime başlamadan önce 8 yıl çalışıp sonra bölgeyi rehabilite edip gideceğiz diyen madenci şirketin doğru söylemediği faaliyetinden bir yıl sonra üretimi 2 buçuk kat arttırmak için kapasite artırımına gitmesiyle ortaya çıktı. Buna karşı açılan davada, mahkemenin atadığı bilirkişilerin henüz birkaç yıl çalışan maden alanından aldıkları numunelerin sonuçları yıllardır yapılan uyarıların ne kadar haklı olduğunu ortaya koydu. Sularda ve toprakta ağır metaller olduğu tespit edildi. Bu maden İzmir ve ilçeleri için zehir saçmaktadır. İzmir 1’inci İdare Mahkemesi bu bilirkişi raporunun ardından madene verilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) iznini iptal etmesinin sevinci kısa sürdü. Çevreyi kirlettiği raporlarla ortaya konan madenin kapatılması gerektiği daha yüksek sesle söylenirken madenci şirket yargı kararını hiçe sayarak yeni bir ÇED süreci başlattı" diye konuştu. 



CANGI: GEREĞİNİ YAPSIN
Çevre Avukatı Arif Ali Cangı da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Efemçukuru'ndaki  üzüm festivalinde, ‘İzmir’in bu su sorunu çözmek için namus sözü veriyorum’ açıklamasını hatırlatarak, “Sayın Kocaoğlu bu açıklamanın ardından hiçbir şey yapmadı. Gereğini neyse yapsın" ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası