Efes Selçuk Belediyesi bünyesinde bir toprak okulunun kurulacağı müjdesini de veren Başkan Sengel; “Efes Selçuk kadındır derdik. Fark ettik ki; üzüm de kadın. Üzüm asmalarını dikenler erkekler belki ama o asmalardan üzümleri toplayanlar kadın. Ve dedik ki bu kadınların emeklerinin kıymetini bilmemiz lazım. Üzümün adı Osmanca olabilir ama; Şerefine Salkım Hanım dedik. Bu şenlik bütün kadınların, bütün üreticilerin şerefine olsun” dedi.
İlham veren kent Efes Selçuk’un Gökçealan Köyü’nde Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği coşkusu sabah saatlerinde başladı. Günlerdir tüm Efes Selçuk’u saran şenlik coşkusuna bisikletçiler de ortak oldu. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında trafikte “Bizi de fark et” diyen bisikletçiler Efes Selçuk' tan Gökçealan' a kadar pedal çevirdi.
GÖKÇEALAN’IN ÇOCUKLARI SAHNE ALDI
Gökçealan'da düzenlenen Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği'nde ilk olarak Gökçealan’ın çocukları sahne aldı. Köy Akademileri Gökçealan Grubu tarafından sunulan drama gösterisinin sonunda sahneye çıkan Başkan Sengel; “Köy Akademileri benim hayalimdi. Biz bu sene köy akademileri sayesinde Efes Selçuk’un köylerinde yaklaşık 150 çocuğumuza ulaştık. Çocuklarımızı bırakmayacağız. Çünkü biz biliyoruz ki; geleceğimizin temeli çocuklar. Bu güzel drama gösterisi için çocuklarımıza ve eğitmenlerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Sengel sanatçı çocuklar dediği köy akademileri çocuklarına teşekkür belgelerini verdi.
EN İYİ ÜZÜMLER SEÇİLDİ
Üzüme dair her şeyin yer aldığı, Gökçealan’ın Osmanca üzümünü marka yapmayı amaçlayan Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği’nde protokol üyelerinin katılımıyla sembolik bağ bozumu yapıldı.
Kuşadası Belediye Bandosu eşliğindeki muhteşem kortejin ardından Osmanca Üzüm Yarışması’nda Gökçealan’ın üzümleri görücüye çıktı. En İyi Osmanca Üzümü Yarışması’nda Durmuş Gezgin üçüncü, Mehmet Ovalıoğlu ikinci olurken; Mehmet Soydan en iyi Osmanca Üzümü Yarışması’nda birincilik ödülü almaya hak kazandı. Diğer çeşit üzüm yarışmalarında ise Mehmet Üretmen üçüncü, İbrahim Son ikinci olurken Yusuf Ceylan birincilik ödülünü almaya hak kazandı. En iyi üzüm yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Gökçealan’ın üzümlerinin yarıştığı etkinliğin ardından Efes Selçuk Gökçealan Zeybek Ekibi gösterisiyle büyük beğeni topladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Adayken burada bir söz vermiştim. Demiştim ki; “Bu güzel köyün doğasına zarar vermeyeceğiz. Bu sebeple göreve geldiğimizden beri gözümüz, kulağımız açık bir şekilde ÇED raporlarıyla ilgili tüm detayları titizlikle inceliyoruz. O yüzden gözünüz arkada kalmasın. Bu köyün talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
ÜZÜM KADINDIR, SALKIM ANNEDİR
Yaptığı konuşmada “Şerefine Salkım Hanım’ın” hikayesini de anlatan Başkan Sengel; “Gökçealan’ın üzümü, Gökçealan’ın toprağı inanılmaz kıymetlidir, bereketlidir. Bizim üreticilerimiz o kadar her şeye vakıf ki; her şeyin en iyisini en güzelini üretiyorlar. Osmanca üzümümüz çok kıymetli bizim için. Çünkü bu üzüm endemik bir ürün. Biz de dedik ki; Osmanca gibi diğer değerli üzüm çeşitlerimizi üreten çiftçimiz binbir emekle en güzelini üretiyorlar. Bu yüzden biz Gökçealan’da bu yıl bir markalaşmaya gidelim dedik” dedi.
Alanda bulunan kalabalık ile Şerefine Salkım Hanım’ın çıkış noktasını paylaşan Başkan Sengel; “Gökçealan’da üzüm ile ilgili çalışmalar yaparken fark ettik ki; bu üzüm asmalarını dikenler erkekler ama bağlarda o üzümleri kesenler kadınlar. Kendi kendimize dedik ki; üzüm aslında dişidir. Baktık üzüme, her birinde ayrı ayrı tane var. Tanelerin her birini tutan bir salkım var. O salkım bir anne, taneler de evlatları. İçlerindeki çekirdekleri yeni kurulacak yuvaların birer temennisi. Ve dedik ki bu kadınlara bu emeği layık görmemiz lazım. Adı Osmanca olabilir ama Şerefine Salkım Hanım dedik. Şerefine olsun bütün kadınların, şerefine olsun bütün üreticilerin. Bu şenlik sizlerle güzel. Üreticilerimizle, dışarıdan gelen misafirlerimizle güzel. Bu sebeple bu şenliğe katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
ŞENLİK YAPIYORUZ ÇÜNKÜ…
Efes Selçuk Belediyesi’nin düzenlediği şenliklerle ile ilgili eleştirilere de cevap veren Başkan Sengel; “ Tüketimin bu derece fazlalaştığı, üretimin desteklenmediği bir zamanda bizim sosyal belediyecilik anlamında farklı bir şey yapmamız lazım. Bu köyün çocukları burada tiyatro yaptı, folklor oynadı. Bu kentin insanları burada sahneye çıkacaklar. Şenlik dediğimiz şey eller havaya eğlenmek değildir, şenlik dediğimiz şey kültürümüzü, geleneğimizi bir sonraya nakledebilmektir. Daha da önemlisi biz bu şenlikleri burada yaşayan halk, burada yaşayan üretici için yapıyoruz. Görüyorum ki; İstanbul’dan, İzmir’in çevre ilçelerinden gelen misafirlerimiz var. Görüyorum ki; bütün stant sahiplerinin işleri çok iyi. Biz bu şenlikleri yapıyoruz. Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “ Köylü milletin efendisidir.” ve Milli ekonominin temeli de tarımdır. Bize düşen de üreticimizi, tarımı desteklemektir” diye konuştu.
Başkan Sengel konuşmasında Efes Selçuk Belediyesi bünyesinde bir toprak okulunun kurulacağı ve bu okulla Efes Selçuklu çiftçinin daha doğru, daha bilinçli bir üretim yapma yolunda teşvik edileceğinin de müjdesini verdi.
YAZMASINI TAKTI; KÖYLÜ KADINLARLA OYNADI
Şerefine Salkım Hanım Üzüm Şenliği Efes Selçuk’un bağrından çıkan ve belediye çalışanlarından oluşan Efes Selçuk Kent Orkestrası Konseriyle devam etti. İlham veren kentin sesleri dinleyicilerden büyük beğeni toplarken, gecede son olarak THM'nin sevilen seslerinden Genç Sanatçı Ceren Demirok sahne aldı. Başkan Sengel, konserde başına yazma takıp, köylü kadınların eğlencesine ortak oldu.