Toprağa doğru bir eğilim ve Köy Enstitüleri ruhuna dayanan bir eğitim anlayışı ile Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün temellendirildiğini söyleyen Başkan Ceritoğlu Sengel; “ Burada üretenlerin, hem evinde üretim yapan kadınların hem de küçük üreticilerin de aracısız, bire bir insanlarla bir araya gelebileceği bir pazar oluşturmak istedik. Bunun için ilk adımı Üretici Pazarı ile attık. Hibrit tohumların, ithal gübrelerin giderek daha fazla kullanılması sebebiyle gıda zehirlenmesinin önüne geçmemiz gerektiğini düşündük. Tohum Merkezi’nde atalık tohumlarımızı topladık. Yerel tohumun ne kadar önemli olduğunu anlatabilmemiz lazımdı. Çocuklarımızı toprakla buluşturmak, çiftçilerimize iyi tarım uygulamaları için eğitim vermemiz lazımdı. İşte bunlar için Toprak Okulu’nu açtık. Tohum Merkezimizi, Toprak Okulumuzu ve Köy Enstitüleri ruhuyla adım atabilmek için İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzemizi oluşturduk. Özellikle Tarım Müzesi ile ilgili noktada Efes Selçuk halkına çok teşekkür ediyorum. Atadan, dededen toprağa bağlı olan çiftçilerimiz, köylülerimiz sadece bir bağış çağrımızın üzerine atalarından kalan tarım aletlerini bizlere teslim ettiler” dedi.
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün Efes Selçuk’ta tarımla ilgilenen herkese hitap etmesini istediklerini belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “ Efes Selçuk Belediyesi çalışanlarının inancı ve kararlılığı ile kendi öz sermayemizle tarıma, geleceğe ve eğitime katkı sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Mekân sizindir. Bu yere her şeyden önce Efes Selçuk’lular tarafından sahip çıkılacağına inancım tam” diyerek sözlerini noktaladı. Başkan Ceritoğlu Sengel’in konuşmasının ardından Ulaş Erol yönetiminde Efes Selçuk Belediyesi Çocuk Halk Oyunu Ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı.
EFES SELÇUK’LU ÜRETİCİ YETİŞTİRECEK, BELEDİYE SATIN ALACAK
Gösterinin ardından Efes Selçuk’lu üreticilere Tarımsal Üretim İşbirliği Sertifikaları Başkan Ceritoğlu Sengel tarafından verildi. Yerel üreticilere Tarımsal Üretim İşbirliği Sertifikası ile teslim fideler belirtilen tarım teknikleri ve verilen gübrelerle yetiştirilecek. Doğal tohumlardan oluşan fidelerden elde edilen ürünler Efes Selçuk Belediyesi tarafından üreticiden satın alınacak.
Belediye tarafından alınan ürünlerin Efes Tarlası Bakkalı’nda satılacağını belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “Üreticilerimize hem fide hem danışmanlık hem de gerektiği yerde gübre desteği vereceğiz. Bu şekilde gerçekten gıda egemenliği anlamında söz söyleme hakkına sahip olacağız. Efes Selçuk’tan doğal, adil ve sağlıklı gıdaya erişim için, gıda egemenliği için bir meşale yakacağız” dedi.