Ege Postası
Geri

Ege Denizi'nde yine mülteci teknesi faciası: 11 ölü

Ege Denizi'nde yaşanan mülteci facialarına bir yenisi daha eklendi. Kuşadası açıklarında batan teknede, Yunanistan'a geçmeye çalışan 11 sığınmacı hayatını kaybederken 7 kişi kurtarıldı. Ege Denizi'nde mülteci faciasına bir yenisi daha eklendi
Ege Denizi'nde yine mülteci teknesi faciası: 11 ölü
Haberler / 3. Sayfa
22 Aralık 2015 Salı 14:39
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KUŞADASI Körfezi açıklarında, Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçmek isteyen Suriyeli kaçak göçmenleri taşıyan 4 metrelik fiber tekne alabora oldu. Olayda, aralarında çocukların da bulunduğu 11 Suriyeli'nin cesetlerine ulaşılırken, Sahil Güvenlik ekipleri, uzun süre suda kaldıkları için bitkin haldeki 7 kaçağı kurtardı.

Bugün saat 11.00 sıralarında balıkçıların ihbarı üzerine Kuşadası Körfezi'nin, İzmir'in Selçuk İlçesi'nin Pamucak Sahili açıklarına giden Sahil Güvenlik ekipleri, yeni bir insanlık dramıyla karşılaştı. Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçmek için bindikleri 4 metrelik fiber tekne alabora olan kaçaklardan, aralarında çocukların da bulunduğu 11'inin cesetlerine ulaşılırken, uzun süre suda kaldıkları için bitkin haldeki 7'si ise kurtarıldı.



Kurtarılan Suriyeli 7 kaçak, Kuşadası'na götürülüp, Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. 11 kaçağın cesetleri ise Kuşadası Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla aynı hastanenin morguna taşındı. Kurtarılan kaçakların hipotermi nedeniyle sağlıklı bilgi verememeleri üzerine, başka kaçakların da olabileceği düşünülerek havadan ve denizden arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Ancak 2.5 saatlik arama- kurtama çalışmasında başka kaçağa rastlanmadı. 

Alabora olan kaçak teknesi de saat 14.00 sıralarında, Sahil Güvenlik Botu'na yedeklenip, incelenmek üzere Kuşadası'na çekildi.



41 KAÇAK SAĞ KURTARILDI
Öte yandan bu gece Kuşadası, Davutlar sahilinden Sisam Adası'na geçmeye çalışan 41 kaçak, bindikleri lastik bot batmak üzereyken sahil güvenliğe gelen ihbar üzerine kurtarıldı. Kuşadası'na getirilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeli kaçaklar, bugün meydana gelen faciada yaşamını yitiren 11 soydaşlarının cesetleri başında, kendilerini Kuşadası İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Grup Amirliği'ne teslim edilmek üzere götürücek araçları bekledi. Kaçaklardan bazıları, çocuklarının cesetleri görmemesi için çaba sarfetti. Kaçaklardan bazılarının, gelen minibüslere binmeden önce dönüp, son kez yerdeki cesetlere bakmaları dikkat çekti.



Ege'de 1' bebek, 2 ceset
YUNANİSTAN'ın Kalalimnos Adası yakınlarındaki uluslararası sularda 1'i bebek 2 erkek cesedi bulundu. Kaçak göçmenlere ait olduğu ve iki günlük olduğu sanılan cesetler, Yunan Sahil Güvenliği tarafından sudan çıkartılıp, Kilimli (Kalimnos) Adası'na götürüldü.

Rodos Adası'nda yayın yapan "www.rodiaki.gr" internet sitesinin haberine göre, Kalalimnos Adası yakınlarındaki uluslararası sularda avlanan Yunanlı balıkçılar, bugün sabah saatlerinde 2 yaşında olduğu sanılan bebek ile diğeri 35 yaşlarında olduğu tahmin edilen 1.85 boylarında iki kişinin cesedi bulup, durumu sahil güvenliğe bildirdi. Bölgeye giden Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, kaçak göçmenlere ait olduğu sanılan iki erkek cesedi, sudan çıkartarak kendi botlarına aldı. İki günlük olduğu tahmin edilen cesetler, Kilimli (Kalimnos) Adası'na götürdü. Bebeğin giyinik ve can yelekli olduğu, erkeğe ait cesedin üzerinde ise sadece iç çamaşırlarının olduğu belirtildi. Her iki cesedin de işlemlerinin ardından otopsi yapılmak üzere daha sonra Rodos Adası'na gönderileceği bildirildi.



ÇOCUĞUN CESEDİNİ KAYBOLMASIN DİYE TEKNEYE BAĞLAMIŞLAR
Kuşadası Körfezi'nin İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak Sahili açığında alabora olan ve aralarında çocukların da bulunduğu 11 Suriyeli'nin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili balıkçıların cep telefonuyla çektiği görüntüler, dehşet anlarını gözler önüne serdi. Kaçakların teknenin alabora olması sonucu boğularak yaşamını yitiren bir çocuğun cesedini, kaybolmaması için ellerinden tekneye bağladıkları ortaya çıktı.

Kaçakları bularak Sahil Güvenliğe haber veren balıkçılardan Özder Kaptan teknesinin sahibi Özder İpek, "Pamucak açıklarında denizde can yeleklerini farkedip o bölgeye yöneldik. Yanlarına geldiğimizde büyük bölümü batmış bir fiber teknenin su üstünde kalan bölümünde insanlar gördük. Onları tekneye almaya çalıştık. Biri kadın 3 kişi canlıydı. 1.5 yaşlarında bir çocuk ile 25 yaşlarında bir erkek ise ölmüştü. Denizde kaybolmasınlar diye biri bebek olan 2 cesedi ellerinden batan tekneye bağlamışlardı. Tekneye aldığımızda annenin bir çocuğunun daha olduğunu ve onu boğulduktan sonra cesedini kaybettiklerini öğrendik. Sahil Güvenliğe koordinatları verdik. Bundan sonraki aşamada arama kurtarma çalışmalarını onlar yürüttü" dedi.

Kaptan İpek, kaçak göçmenlerin göz göre göre ölüme gönderildiklerini de belirtip, "En fazla 4 kişinin binebileceği tekneye 18 kişi bindirmişler. Ve hepsi aynı aileden. Teknenin dümenini de onlara bırakmışlar. 'Doğru gidin Sisam'a çıkarsınız' demişler. Büyük bir vicdansızlık bu" dedi.




Bodrum'da Pakistanlı 14 kaçağı sahil güvenlik kurtardı
Muğla'nın Bodrum ilçesinden yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Kilimli (Kalimnos) Adası'na geçmeye çalışırken fırtınaya yakalanınca bindikleri bot su alan Pakistan uyruklu 14 kaçak, devriye görevi yapan Türk Sahil Güvenlik ekibi tarafından kurtarıldı. Kaçakların kurtarılma anı DHA kameraları tarafından görüntülendi.

Pakistan uyruklu 14 kaçak, Gümüşlük Mahallesi'nden bugün saat 05.00 sıralarında bindikleri 2 metrelik lastik bot ile Kilimli Adası'na geçmek üzere denize açıldı. Kürek çekerek ilerleyen kaçaklar, Çavuş Adası açıklarına geldiklerinde fırtınaya yakalandı. Dalgalar nedeniyle su alan bottaki, bazılarının üzerinde can yeleği bulunmayan kaçaklar, zor anlar yaşadı. Alabora olma tehlikesi geçiren lastik bottaki kaçaklar bölgede devriye görevi yapan 313 Nolu Türk Sahil Güvenlik Botu tarafından farkedilip, kurtarıldı. Sahil güvenlik botuna alınan kaçaklara sıcak çay ve battaniye verildi. Bölgede bulunan patlak botlar nedeniyle başka kaçakların da olabileceği şüphesi üzerine arama-kurtarma çalışmaları genişletildi. Ancak, başka kaçağa rastlanmadı. Bodrum'a getirilerek karaya çıkartılan kaçakların, işlemlerinin ardından Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne teslim edileceği bildirildi. 

Kaçaklardan 34 yaşındaki Faramuz Sandaci, yaklaşık bir aydır Bodrum'da olduklarını belirterek, "Organizatörlere bizi Yunan adalarına götürmeleri için biner dolar verdik. Ancak sözlerinde durmadılar. Biz de aramızda topladığımız paralarla bot alıp, kürek çekerek karşı adaya geçmek istedik. Başlangıçta deniz sakindi ancak sonradan dalga çıktı. O şekilde adaya varmamız imkansızdı. Askerler tam zamanında yardıma gelip bizleri kurtardı" dedi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası