Nüfus artış hızı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu İzmir'de gelir seviyesi düşük vatandaşların konut sahibi olma isteklerini karşılamak için seferberlik ilan ettiklerini ancak karşılarına “Demir ve Beton” baronlarının çıktığını belirten Aslan, fahiş fiyatlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Benzer durumun 2 yıl önce betonda yaşandığını hatırlatan Aslan, o dönem tüm sektörün buna tepki gösterdiğini, çimento firmalarının Rekabet Kurulu tarafından 71 milyon lira cezaya çarptırıldığını hatırlatarak geçen süre sonrasında yine benzer durumun kapıya dayandığını ifade etti.
Buna şimdi de artan demir fiyatlarının eklendiğini belirten Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Kimseye para kazanmayın demiyoruz. Ancak bu işi biz de biliyoruz. Beton ve demirde resmen fahiş fiyat uygulanıyor. Bunun anlamı 300 yan sektörü yakından ilgilendiren inşaat sektörünü düşünmemektir. Bunun anlamı kendi vatandaşını sokağa terk etmektir. Biz nasıl daha uygun maliyete konut üretip, dar gelirliyi ev sahibi yaparız diye düşünürken birileri sorumsuzca cebini düşünürse, bunun adı ticaret değildir. Bunun adı fırsatçılıktır, bunun adı sektöre demir yumruk vurmaktır" diye konuştu.
6 AYDA YÜZDE 35 NEYİN FİYATI ARTTI'
Çok değil 2017 yılı Temmuz ayında demir fiyatının 2 bin TL iken 2 bin 690 TL’ye çıkarak 6-7 ayda sadece demire yüzde 35 oranında zammın insafsızlık olduğunu belirten Aslan, bunun neredeyse 3 yıllık enflasyonla eşdeğer olduğuna dikkat çekti, Benzer artışın betonda da yaşandığını söyleyen Aslan, geçen Temmuzda metreküpü 159 lira olan betonun bugün 190 liraya ulaştığını, yükselen bu maliyetler karşısında bir çok müteahhidin isyan ve iflas noktasına geldiğini, hazır betona ise 6 ayda yüzde 20’nin üzerinde zam geldiğini söyledi. Aslan, "Beton satan firmalar kendi aralarındaki gayri resmi anlaşmayla bölge paylaşımı yapıyor. Birisinin olduğu bölgeye diğer beton firması farklı fiyat vererek rekabet ortamını ortadan kaldırıp birbirlerinin bölgelerine girmemeye özen gösteriyor” dedi.
Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, piyasada artışların devam edeceği yönünde bir görüşe de sahip olduğunu ifade ederek, “Peki bu nerede duraca? Böyle bir artış karşısında kim nasıl inşaat yapa? Yapılan inşaattan kim nasıl ev alı? Demir ve beton üreticisi kendi ayağına kurşun sıkıyor ama bunu görmüyor. Ya buna dur demeli ya da bizler birleşip kendi demirimizi, kendi betonumuzu üretmenin yolunu aramalıyız” dedi.