Ege Postası
Geri

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: İnşaat sektöründeki aylık maliyet artışı yüzde 50

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 300’den fazla yan sektörü olumlu ya da olumsuz doğrudan etkilenen inşaat sektörünün çok ciddi sıkıntıda olduğunu belirtti. İzmir’de 5 milyon m2’lik imarlı alanda 150 bin kişinin barındığı yeni kentler kuran Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, TUİK’e göre inşaat maliyetleri Ekim ayında %41.93 arttı. Özellikle vadeli satış yöntemini en çok kullanan küçük ve orta boy işletmelerin piyasadaki güvensizlikten çok etkilendiğini söyledi. Aslan, “Yüksek enflasyon beklentisi, belirsizlik, fiyatlardaki istikrarsızlık ve oluşan güvensizlik piyasaları tedirgin ediyor, üretim azalıyor, maliyetler ve işsizlik artıyor'' ifadelerini kullandı.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan: İnşaat sektöründeki aylık maliyet artışı yüzde 50
Haberler / Ekonomi
13 Ocak 2022 Perşembe 10:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, durgunluk ortamında yüksek enflasyon beklentisi, belirsizlik, fiyatlardaki istikrarsızlık ve oluşan güvensizliğin piyasaları tedirgin ettiğini, özellikle sayısı  3 milyon 300 bini bulan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) sıkıntı içinde olduğunu bildirdi.

“Herhangi bir malın fiyatının değil bugünden yarına, sabahtan akşama ne kadar artacağı belli değil” diyen Hüseyin Aslan, esnafın etiketleri değiştirmekten çalışmaya fırsat bulamadığını, bu durumun vadeli satışları neredeyse durma noktasına getirdiğini söyledi.  Vadeli satış yöntemini en çok kullananların KOBİ’ler olduğuna işaret eden Hüseyin Aslan, şöyle dedi:

“Ekonominin her alanında çok yaygın olan KOBİ’ler; hem ham madde hem de ara malı ve tüketim malı üretiyorlar. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre; toplam istihdamın yüzde 72’si, üretimin yüzde 42.7’si ve ihracatın da yüzde 56.3’ünü  KOBİ’ler gerçekleştiriyor. Vadeli satışların durması, KOBİ’lerde üretimin durması anlamına geliyor. Üretimin durması da en az yüzde 30-40 dolayında KOBİ’nin iflası ve bunun sonucunda işsizlik demektir. İflasların ve işsizliğin artması, üretimin azalması, ihracatın gerilemesi; beraberinde ekonomik ve sosyal problemleri de artırıyor.”

-“PİYASALAR TEDİRGİN, İNŞAAT SEKTÖRÜ SIKINTIDA”

Yine ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektörünün Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2021 yılının 3.’üncü çeyreğindeki yüzde 7.4’lük büyümede, 0.4 oranında küçüldüğünü ifade eden Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, istihdam yaratılamadığı için sanayi sektöründe 58 bin, inşaatta 4 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. İnşaat maliyetlerinin 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 4.75, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 41.93 oranında arttığını, inşaat temsilcilerine göre de %100’ün üzerinde olduğunu belirten Hüseyin Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“İnşaat sektörü; mühendisinden mimarına, demircisinden kalıpçısına, mobilyacısından perdecisine 300’den fazla yan sektörü olumlu ya da olumsuz doğrudan etkileyen dinamik, kapsayıcı ve ekonominin lokomotif sektörüdür. “dedi.

Aslan; “İnşaat sektöründe yaşanan daralma, durgunluk ekonominin neredeyse tüm sektörlerini, işsizlik de ustasından mühendisine, yüklenicisinden mimarına, kirada oturandan evsizine toplumun bütün kesimlerini dalga dalga olumsuz etkilemektedir. İnşaat sektörü üretken sektördür. İnşaatı desteklemek, özendirmek; üretimi, kalkınmayı, refahı desteklemektir. İşsizlikle, enflasyonla, yoksullukla mücadelede kullanılacak en etkili enstrüman inşaat sektörüdür. Bugün; birçok sektör gibi inşaat da darboğazdadır.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası