ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde verilen yüksek yapılaşma izniyle birlikte inşa edilen Alsancak'taki Ege Palas Oteliyle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor.
ALSANCAK'TAKİ TARTIŞMALAR YENİDEN ALEVLENDİ
Konak ilçesinde uzun yıllardır büyük tartışmalara yol açan ve mahkemelik olan Ege Palas Oteli için yine kritik bir gelişme yaşandı. Otelin bulunduğu toplam bin 879 metrekarelik alanı kapsayan yeni imar planları bir kez daha Konak Belediyesi'nin gündemine geldi. Geçtiğimiz ay belediye meclisinde gündeme gelen ve halen incelenmeye devam değişikliğe göre, yürürlükteki imar planlarında 3 kat (9,80 metre) yapılaşma izni bulunan dev otelin yüksekliği tekrardan 21 kata (61 metre) çıkartılacak.
OTELİ KURTARMA PLANI MI'
15 yıllık yargı sürecinin ardından Danıştay tarafından iptal edilen plan değişikliğiyle birlikte kaçak duruma düşen, hatta yıkılması dahi gündeme gelen dev otelde süreç bu gelişmeyle birlikte başa dönmüş oldu. Değeri 170 milyon doları bulan Ege Palas Oteli hali hazırdaki imar planlarında 3 kata kadar yapılaşma iznine sahipken, imar değişikliği onaylandığı ve askıya çıktığı takdirde kurtarılmış olacak ve yasal olarak 18 katı kaçak durumdaki oteldeki imar bilmecesi de çözülecek.
SÜREÇTE NELER YAŞANDI'
Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın ‘‘yüksek katlı binalara’’ izin vereceğini açıklamasının ardından ilk plan değişikliği 1988 yılında yapılıp, Alsancak'da 61 metre yüksekliğe izin verilmişti. Girişimci Mazhar Zorlu Şirketler Grubu, 1989'da binanın yapımına bu izinle başlamıştı. 1999 yılında Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası, Ege Palas Oteli'ndeki inşaat hakkını 3 kattan 21 kata çıkaran imar planı değişikliğiyle ilgili olarak Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'ne karşı dava açtı. İzmir 1'inci İdare Mahkemesi'nde açtığı dava, uzun bir hukuki süreçten geçti. Konak Belediyesi 29 Haziran 1990 yılında aldığı Meclis kararıyla Ege Palas Oteli'nin yüksekliğini yeniden 9.80 metreye düşürdü. Belediye Meclisi verilen yapı ruhsatını da iptal etti. Buna karara Ege Palas yapımcıları itiraz etti.
DANIŞTAY İPTAL ETTİ, OTEL KAÇAK DURUMA DÜŞTÜ
Bu değişikliğin iptali için yapımcı şirket yargıya gitti. Tam beş yıl boyunca İzmir mahkemeleri ile Danıştay arasında süren hukuk sürecinde, şirketin karar düzeltme istemi Danıştay 6. Dairesi'nin 1995 - 1775 sayılı kararıyla reddedildi. Mahkeme süreci devam ederken, 1993 yılı sonunda otelin kurdelesi dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kesildi. Yapımı büyük tartışmalara neden olan Ege Palas Oteli'nin sahiplerinden Mazhar Zorlu, inşaatın Mimarı Bülent Veryeri ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu görevlisi Durmuş Acar'ın bu açılıştan iki ay sonra, ‘‘SİT Kurulu'nu projede tahrifat yaparak yanıltmaktan’’ yargılandıkları davadan sonuç çıktı. Mazhar Zorlu'nun beraat ettiği davada, Durmuş Acar ile Bülent Veryeri birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.