Ege Postası
Geri

Ege'de sürpriz barış

Yunan savaş uçakları ve gemileri 2 aydır Türk hava sahası ile kara sularını ihlal etmiyor. 11 Temmuz gününden bu yana Ege’de hiç bir taciz olmadı ve it dalaşı da yaşanmadı.
Ege'de sürpriz barış
Haberler / Güncel
3 Eylül 2013 Salı 09:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANKARA - Türk ve Yunan savş uçakları arasında yıllardır yaşanan ‘’İt Dalaşı’’ sona erdi.  Yunan savaş uçakları, 2 aydır Türk hava sahasını ihlal etmiyor. 11 Temmuz gününden bu yana Ege’de hiç bir taciz olmadı ve it dalaşı da yaşanmadı. Yunan hücumbot ve savaş gemileri de, 30 Haziran gününden bu yana Türk kara sularını ihlal etmedi.  
SON İHLAL
En son 11 Temmuz'da Sisam Adası kuzey batısında, Ege’nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk F-16 uçağına, Yunanistan’ın Limni hava limanından kalkan F-16 uçakları, bir dakika süreyle radar kilidini muhafaza ederek tacizde bulundu. 
1 Ocak 2013- 11 Temmuz 2013 tarihleri arasında ise Yunan jetleri Türk jetlerine karşı, 67 kez tacizde bulundu. Sadece Mayıs ayı içinde 16, Haziran ayı içinde ise 11 taciz ve ihlal yaşandı. 11 Temmuz’dan itibaren ise Yunan jetlerinin hava ihlalleri ve Türk savaş uçaklarına tacizleri tamamen durdu. 
Ege Denizi'ndeki Türk karasularına yönelik Yunan ihlali ise en son 30 Haziran'da yaşandı. Yunan Sahil Güvenlik botu Kardak kayalıkları civarında Türk kara sularını 20 dakika süreyle ihlal etti. Haziran ayı içinde Yunan Sahil güvenlik botlarının toplam 7 Kez Türk kara sularını ihlal etmelerinin ardından, 30 Haziran’dan sonra hiçbir ihlal olmadı.
 İT DALAŞI
Bir askerlik terimi olan ‘’İt Dalaşı’’ savaş uçakları arasında psikolojik üstünlük sağlamak amacıyla yapılıyor. Bu manevralar, ‘’Bir savaş uçağını vurabilecek konuma gelme ve o savaş uçağı tarafından vurulamayacak konumu alma’’ biçiminde özetleniyor. 
Yıllarca Türk ve Yunan savaş uçakları arasında Ege Denizi üzerinde yaşanan it dalaşları, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. 8 Ekim 1996’da Sakız Adası açıklarında meydana gelen it dalaşı sırasında da, Türk pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan şehit düştü. (Gazeteport)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası