Egeli ihracatçılardan AR-GE ve inovasyona destek
EGE İhracatçı Birlikleri işbirliğinde Ege Sistem Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1601 - Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenen Ar-Ge Mentör Ağı Projesine ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki toplantıda KOBİ'lerde Ar-Ge ve yenilik kültürünün oluşmasını, Ar-Ge altyapısının güçlenmesini ve proje hazırlama yeteneğinin gelişmesini hedefleyen projenin ayrıntıları paydaşlara aktarıldı.
İZMİR-Ar-Ge Mentör Ağı Projesi ve Ege Sistem Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Egesys) ile yapacakları işbirliği hakkında bilgi veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, "Bölgemizdeki firmalar Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalara imza atıyor. Ancak desteklerden faydalanma istatistiklerine bakıldığında İzmir'in performansı hakkında çok olumlu değerlendirme yapamıyoruz. Bu noktada hem proje yazma ve üretme, hem de projelerimiz için doğru kaynak yaratma konularında insan kaynağına ihtiyaç duyuyoruz. Egesys tarafından yürütülen Ar-Ge Mentör Ağı Projesi de bahsettiğimiz ihtiyaçları gidermeye yönelik bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Bizler de bu çalışmayı destekliyor ve üye firmalarımızı bu projeden faydalanmaları için teşvik etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Bu proje ile bir mentörlük mekanizması geliştirerek firmalarımızın Ar-Ge ve yenilik odaklı faaliyetlerini desteklemek ve onların insan kaynağı gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini anlatan Ünlütürk, şöyle devam etti:
“Proje kapsamında belirlenen KOBİ ölçeğindeki 20 firmaya mentörler (firmalar ile birebir çalışacak rehber uzmanlar) atanacak. Bu mentörler ücretsiz olarak 9 ay boyunca firmalarla çalışarak, firmanın Ar-Ge ve yenilik alanındaki proje fırsatlarını ortaya koyacak, bu projelerin hazırlanması ve ilgili hibe kuruluşuna teslim edilmesi sürecine destek olacaklar. Proje tamamlandığında ise birlikte çalışılacak 20 firmanın da ilgili hibe kuruluşlarına birer proje teslim etmiş olması projenin temel hedefi durumunda. Böylelikle hem firmalarımızdaki Ar-Ge ve inovasyon odaklı faaliyetleri yürütecek insan kaynağının gelişimine katkı konulmuş olacak hem de firmalarımızdaki proje kültürünün gelişerek daha fazla hibe projesinin yürütülmesine destek sağlanmış olacak. Bunların yanında uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve Türkiye genelinde uygulamaya başladığımız İnovasyon Yönetimi Akademisi ile de Ar-Ge Mentör Ağı Projesini içerik olarak zenginleştirmeyi planlıyoruz."
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülen İnovasyon Yönetimi Akademisi çalışması hakkında bilgilendirme yapan İnovasyon Yönetimi Akademisi Koordinatörü Ekin Taşkın, "Biz kurum olarak Ar-Ge ve inovasyon alanındaki çalışmalarımıza özellikle son yıllarda hız vermiş bulunuyoruz. Yeniliği ön plana çıkarmak ve daha çok katma değer yaratan yapı ve süreçlerle çalışmak artık tüm sektörler için vazgeçilmez bir konumda bulunuyor. Bu alanda son dönemde yürüttüğümüz önemli çalışmalardan biri de İnovasyon Yönetimi Akademisi oldu. Bu çalışma kapsamında inovasyon yönetimi alanında Türkiye'nin en kapsamlı eğitim programını geliştirdik, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin desteğiyle de bu programı tüm Türkiye'ye yayarak insan kaynağı gelişimine önemli katkılarda bulunmayı planlıyoruz. Hedeflerimizin kesişmesi itibariyle de bu çalışmayla Ar-Ge Mentör Ağı Projesine katkı koymaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi (DHA)