Ege Postası
Geri

Ege’nin stratejik ürünleri sıkıntıda

İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) gerçekleştirilen Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'nda Ege Bölgesi'nin en stratejik ürünleri olan ve sezonları yeni açılan pamuk ve üzümde ciddi sıkıntılar yaşandığı ortaya konuldu.
Ege’nin stratejik ürünleri sıkıntıda
Haberler / Ege
28 Eylül 2012 Cuma 10:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Toplantının açılış konuşmasını yapan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, dünya gıda fiyatlarında kuraklığın neden olduğu arz sorunu nedeniyle artışlar yaşandığını, bu yükselişin de gıda krizini gündeme getirdiğini kaydetti. Büyük çoğunluğu Afrika'da olmak üzere dünyada 1 milyarın üzerinde aç insan bulunduğunu vurgulayan Kestelli, "Fiyatlardaki her artış açlıkla mücadele eden insan sayısının artmasına neden oluyor. Bu durum ülkemiz tarımının gücünün, potansiyelinin önemini daha iyi anlamamıza neden oluyor" dedi. Türkiye'nin bu konuda şanslı bir ülke olarak verimlilik artışı sağlayacak sürdürülebilir bir tarım politikasını hayata geçirmek zorunda olduğunu vurgulayan Kestelli, bu anlamda üreticinin alın terinin borsalarda değer bulduğunu, tarımda söz sahibi olmak için borsalardaki işlem hacminin derinleştirilmesi gerektiğini söyledi.

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMDE SEZON SIKINTILI BAŞLADI

Çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun sıkıntılı başladığını dile getiren Meclis Üyesi Mehmet Esmer, rekoltenin yüksek, ürün kalitesinin ise beklenmedik şekilde düşük olmasının fiyatları oldukça olumsuz etkilediğini dile getirdi. Üzüm fiyatlarının 4 TL'den 3.10 TL'ye kadar gerilediğini aktaran Esmer, sezon başında fiyatlarda düşüş beklediklerini ancak kalitenin düşük olmasından kaynaklı fiyatlar üzerindeki baskıyı daha da artırdığını söyledi. Özellikle iklim değişikliklerinin üzümde de ciddi sürprizler yapmaya başladığını ifade eden Esmer, "Eylül-Ekim ayları üzümde mal çıkışının en yoğun olduğu dönemlerdir. Bu aylar geçtikten sonra fiyatların değişebileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

SEKTÖR İÇİ TARTIŞMALARA SİTEM

Fiyatlardaki iniş çıkışların doğal olduğunu ancak sektördeki kurumlar arasında neredeyse kavgaya varan düşmanlığı da anlamakta güçlük çektiklerini belirten Esmer, "2012-2013 rekoltesini Borsa koordinatörlüğünde 286 bin 575 ton olarak tahmin ettik. Bu tahmini rekolte bazı kurumlar tarafından onların deyimiyle esefle kınanmış ayrıca geçen sezonun neredeyse bire bir tahmin edilen rekoltesi de anlaşılmaz hesaplarla çarpıtılmaya çalışılmıştır. Bunlar hesap bilmiyor diyerek rekolte heyeti eleştirilmiştir" dedi.

ÜRETİCİYİ DÜŞMAN ETMEK SEKTÖRE EN BÜYÜK KÖTÜLÜKTÜR

Üzümde ilaç kalıntısı konusunda da gübre ve yem çuvallarına konulan üzümlerin ihracatçı tarafından alınmayacağını bir meclis kararı olarak geçirmek istediklerini de aktaran Esmer, "Ancak bir gazetede 'Bazı ihracatçılarımız herhalde fiyat avantajını kullanmak için üreticiye ilaç atıldıktan sonra erken dönemde hasat yaptırıyor' gibi bir beyan okuduk. Böyle bir mantığı anlamak mümkün değil. Umuyorum ki dil sürçmesi olmuştur. Yüzde 80'i ihraç olan bir üründe üreticiyi tüccara ve ihracatçıya düşman etmek sektöre yapılacak en büyük kötülüktür" diye konuştu.

PAMUK EKİMİ AZALIYOR

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz de, başkanlığını yürüttüğü Ulusal Pamuk Konseyi olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da maliyetleri çıkardıklarını, maliyetin kilogram başına 1.90 kuruş olarak belirlendiğini kaydetti. Primlerin geç ödenmesinin de üretici açısından sıkıntı olduğunu kaydeden Kocagöz, "Bu sene yüzde 25 ekiliş alanlarında azalış yaşadık. Fiyatlar böyle giderse gelecek sene de bir o kadar azalış kaçınılmaz görünüyor. Yine başladığımız 480-500 bin tonlara dönmek, 800-900 bin ton ithal etmeye devam edeceğiz. Yabancı ülkelerin cebine dolarları göndereceğiz" dedi.

ÇIRÇIR FABRİKALARI DA DERTLİ

Borsa'daki çırçırcılar adına konuşan Meslek Komitesi Başkanı Şeref İyiuyarlar ise pamuk sezonunun da sancılı başladığını, geçen yıllarda iplik fabrikaları ile dirsek temasında olurlarken bu yıl aynı durumun söz konusu olmadığını söyledi. İyiuyarlar, "Bu sene ne arayan var ne soran. Öksüz evlat gibi ortadayız" dedi. Borsa'da işlem gören pamuk miktarının da her geçen gün azaldığına işaret eden İyiuyarlar, spekülatif hamlelerin de sıkıntı yarattığını belirtti. İyiuyarlar, çırçır fabrikaları olarak sigorta şirketleriyle yaşadıkları sıkıntıları ise şu şekilde anlattı:

"Biz çırçır fabrikaları artık tehlikeli bir sektör olmuşuz. Hiçbir sigorta firması kasko, sigorta yapmıyor. Herhangi bir felaket halinde çırçırcının o parayı ödemesi mümkün değil. Bu sigorta sektörünün de çırçır fabrikaları ile ilgili diyaloglarına bir serzenişte bulunuyoruz."(DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası