Eğitim-Bir-Sen’den öğretmenlere ek 328 lira zam talebi
Eğitim-Bir-Sen, 1 milyondan fazla kamu çalışanının bulunduğu, en büyük hizmet kolu olan Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu için 2014-2015 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme tekliflerini açıkladı. Toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos’ta...
Eğitim-Bir-Sen, 1 milyondan fazla kamu çalışanının bulunduğu, en büyük hizmet kolu olan Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu için 2014-2015 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme tekliflerini açıkladı. Toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlıyor. Türkiye'nin en büyük sendikası olduklarına belirten Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, sendika olarak tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı'na sunduklarını söyledi. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den kaynaklanan ücret dengesizliğinin giderilmesi için öğretim elemanlarına 364 lira özel hizmet tazminatı artışı talep ettiklerini belirten Özer, “Bu alanda öğretmenlere 328, şeflere 109, memur ve hizmetlilere ise 73 lira özel hizmet tazminatının artırılması gerekiyor.” dedi.
Memur-Sen Genel Merkezi M.Akif İnan Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, 800 bini milli eğitimde ve 200 bini üniversitelerde olmak üzere 1 milyondan fazla eğitim alanında çalışan bulunduğunu söyledi.
"EĞİTİME HAZIRLIK YARDIMI BİN 200 LİRAYA ÇIKARILMALI"
Özer, sendika olarak 251 bin 111 üyeleri bulunduğunu kaydetti. Toplu sözleşme tekliflerini dün itibariyle Devlet Personel Başkanlığı’na sunduklarını belirten Özer, “36 maddede toplam 51 talebimiz bulunuyor. Eğitim çalışanlarına ek göstergenin 3600 olarak uygulanmasını istiyoruz. Öğretmen ve öğretim elemanları ile diğer çalışanlara özel hizmet tazminatı talebimiz var. Her yıl eğitim hizmet kolunda çalışanlara verilen eğitime hazırlık yardımının bin 200TL’ye çıkarılmasını istiyoruz.” diye konuştu.
Özer, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’den kaynaklanan ücret dengesizliğinin giderilmesi için öğretim elemanlarına 364 lira özel hizmet tazminatı artışı talep ettiklerini belirtti. Özer, “Bu alanda öğretmenlere 328, şeflere 109, memur ve hizmetlilere ise 73 lira özel hizmet tazminatının artırılması gerekiyor. İstihdamda güçlük çekilen yerlerde çalışan personele güçlük derecesine göre ilave özel hizmet tazminatı verilmeli.” şeklinde konuştu.
Mevcut durumda verilen ek ders ücretlerinin 10 TL’yi bulmadığını, bu rakamların artırılmasını talep ettiklerini anlatan Özer, “Birim saat ek ders ücretlerinin damga vergisi dahil herhangi bir kesintiye uğratılmadan verilmesi sağlanarak, profesör kadrosunda bulunanlar için 35, doçentler için 29, yardımcı doçentler için 23, öğretim görevlisi ve okutmanlar için 18 TL ve öğretmenler için gündüz 15, gece ise 17 TL’ye yükseltilmesini istiyoruz.” dedi.
EĞİTİM BİR SEN'İN TOPLU SÖZLEŞME TALEPLERİ
-Okul yöneticilerinin 6 saat derse girme zorunluluğunun kaldırılması
-Derse hazırlık planı karşılığı 10 saatte 1 saat olarak verilen ilave ek dersin 6 saatte 1 saat olarak düzenlenmesi
-Pansiyonlu okullarda gece nöbeti ücretlerinin 8 saate çıkarılması
-Yüksek lisan ve doktora için artırımlı ek ders ücreti uygulamasında oranların yüksek lisanslar için yüzde 25, doktoralılar için yüzde 40 olarak düzenlenmesi
-İkili eğitim yapan okul yöneticilerine fazla mesailerine karşılık haftalık 2 saat olarak ödenen ek ders ücretinin 10 saate çıkarılması
-Sınav komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevlerinde her görev için 6 saate ek ders ücreti ödenmesi
-Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan merkezi sistem sınavlarında görev alanlara en düşük 122 TL olacak şekilde görev ücretinin ödenmesi
-Okulların türlerine bakılmaksızın eğitim kurumu müdürlerine haftada 25 saat, müdür başyardımcılarına haftada 23 saat, müdür yardımcılarına haftada 20 saat, müdür yetkili öğretmenlere haftada 5 saat et ders ücreti ödenmesi.
-Öğretmenlerin nöbet görevleri için nöbet yerine getirdiği her güne karşılık 4 saat ek ders ücreti verilmesi.
-Toplu sözleşmeye müteakip 1 yıl içerisinde Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavı yapılmalı. En az beş yıl süreyle fiilen öğretmenlik yapmış olan yüksek lisans mezunlarına uzman öğretmen, doktora mezunlarına ise başöğretmen unvanı doğrudan verilmesi.
-Milli Eğitim’de denetim sisteminin birleştirilerek İl Eğitim Denetiimlerine Bakanlık Denetçilerine verilen mali ve sosyal hakların aynısının verilmesi
-İLKSAN’da zorunlu üyelik uygulamasının kaldırılması
-Yardımcı hizmetli sınıfında çalışanların Genel İdari Hizmetleri sınıfına geçirilmesi
-Üniversitelerde çalışan 657 sayılı kanuna tabi personele de geliştirme ödeneği ödenmesi
-Araştırma görevlilerinin 1. dereceye yükselmelerinin sağlanması
-Öğretim elemanları hakkında sicil uygulamasının kaldırılması
-Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde görev yapan personele iki aylık ücretleri tutarında ikramiye ödenmesi.