Eğitim-Sen üyelerinden eylem
Eğitim Sen 2. Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, şube üyeleriyle birlikte Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde son dönemdeki yönetici görevlendirmelerini eleştirdi, “Eğitim yöneticilerinin görevlendirilmesi süreci tasfiye ve kadrolaşma hareketine dönüşmüştür. Torba yasa ile getirilen rotasyon ve sözlü sınavı kabul etmemiz mümkün değil ve öğretmen ile personel açıkları, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunu çözülmelidir" dedi.
Eğitim Sen 2. Nolu Şube üyeleri, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. 2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte eğitimdeki düzensizliğin kaldırılması gerektiğini belirten Eğitim Sen 2. Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz birlerce öğrenci ve veli mağdur edilmiştir. TEOG sonrasında 40 bin öğrenci zorunlu olarak imam hatiplere, 94 bin öğrenci meslek liselerine kaydedilmiştir. 20 bin öğrencinin ise hiçbirokula kaydı yapılmamıştır. Okulöncesi eğitimde ise tam gün uygulamasına son verilip ikili eğitime geçilerek hem öğrenciler hem de veliler zor durumda bırakılmıştır" dedi.
MEB'in eğitim yöneticilerini belirlerken şansa bırakmak istemediğini gösterdiğini belirten Kılıç, “Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde tamamı siyasal kadrolardan oluşan üst düzey yöneticilere yüzde 60, sınırlı sayıda okul bileşenlerine ise yüzde 40 puanlama imkanı verilmiştir. Eğitim yöneticisi olarak görevlendirileceklerin 75 puan alması şartı getirilmiştir. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde “sözlü sınav" yöntemi üzerinden yeni bir siyasal kadrolaşma hareketi başlatılmıştır. Türkiye'de nerede olursa olsun sözlü sınavın tek karşılığının torpil olduğunu ilkokul çağındaki çocuklar bile bilmektedir" dedi.
Torba yasasının kabul edilemeyeceğini belirten Kılıç, “Öğretmenlere rotasyon getiren torba yasa düzenlemesi kabul edilemez. Eğitimde performans fiilen başlamıştır. MEB'in okul müdürlerinin ardından, öğretmenlere yönelik olarak da büyük ve kapsamlı operasyon hazırlığı başlamıştır. Böylece eğitimde baskıcı otoriter rejimlerde olduğu gibi hükümet memurluğu, hükümet öğretmenliği uygulamaları hayata geçirilmek istenmektedir" dedi.
Öğretmenlerin atamasının bir önce yapılması gerektiğini belirten Kılıç, Son 12 yılda atanan öğretmen sayısı öğretmen ihtiyacının gerisindedir. İşsiz öğretmenlerin sayısı önümüzdeki yıllarda 500 bini bulacak. Eğitimdeki bütün kadrosuz ve güvencesiz istihdam biçimlerine son verilerek, herkesin kadrolu ve güvenceli olarak çalıştırılmasını talep ediyoruz. Bakanlık öğretmen, yardımcı hizmetli ve memur atamaları konusunda derhal bir plan hazırlamalı ve bu sorunu en kısa sürede çözmeyi hedeflemelidir" dedi. (DHA)