BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Milli Eğitim Bakanlığı’nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Model” kamuoyunun görüşüne sunuldu. Herhangi bir değişiklik olmaması halinde yeni müfredat, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında her kademenin birinci sınıfında uygulamaya konulacak. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de yeni müfredatın "değerlerine bağlı, hayallerini gerçekleştirebilecek" çocuklar yetiştirmek amacını taşıdığını söyledi.
Yeni müfredat modeli tartışmalara konu olurken Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, “Bu model Laik eğitimin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir öğretim modelidir” diyerek tepki gösterdi.
AK Parti’nin müfredat değişikliği ile ideolojisini dayattığını belirten Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, “AKP seçimlere “ Türkiye Yüzyılı” sloganını kullanarak girdi. Kamuoyuna sunulan müfredatın adı da “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” Müfredata verilen isimden de anlaşılacağı gibi mevzu müfredat değişikliği değil AKP’nin vatandaşa kendi ideolojisini dayatmasıdır” ifadelerine yer verdi.
“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI GÖZETİLMEDİ”
AK Parti iktidarı süresince 4 defa müfredatta değişiklikler yapıldığını hatırlatan Candemir, “ En son yapmaya çalıştığı müfredatın içeriği yeni değildir.2004 yılından bu yana bu müfredatın altyapısı oluşturuluyor. Maarif müfettişleri başkanlığının kurulması devamında maarif modeli söyleşileri ile devam eden süreçte yapılan hiçbir değişiklikte çocuğun üstün yararı gözetilmemiş. piyasanın, sermayenin ihtiyaçları dikkate alınmıştır. Çocukların kamusal laik bilimsel eğitim hakkı yok sayılmıştır” ifadelerini kullandı.
LAİKLİĞE DARBE
Modelin laik eğitim sistemini ortadan kaldırmaya çalışan bir model olduğuna dikkat çeken Candemir, “Kamuoyu ile paylaşılan müfredattın her yerinde “Değerler” adı altında, yaşamımızın her alanı, eski gelenek ve göreneklere atıflarda bulunularak bilimsellikten uzaklaşmayı amaçlamaktadır. Değerler sözcüğü programın her yerinde sık sık tekrarlamıştır. Bu kapsamda Kader, fıtrat, şükür, kanaat, ruh, sevap, günah vb. değerler yer verilirken evrensel değerler cumhuriyet, barış, özgürlük, emek, eşitlik, hak gibi değerler yok sayılmıştır. Bu müfredatla eğitimden- maarife, öğretmenden- muallime, öğrenciden- talebeye ilimden-irfana geçilmiştir. Bu model Laik eğitimin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir öğretim modelidir” dedi.
DİYANET AYRINTISI
Candemir açıklamasının devamında, “ Bir çok ders öğretimi kısmında zenginleştirici çalışmalar kapsamında okul dışı öğrenme ortamları sürece dahil edilmelidir deniyor. Bu tarifle ÇEDES uygulamasının okul dışı etkinliklerinin önü açılıyor. Ayrıca biz ÇEDES kapsamında yapılan ders uygulamalarında diyanetin hazırladığı video ve içeriklere çocuklar yönlendiriliyor diye itiraz ederken şimdi yeni müfredatla bu müfredat aracılığıyla yapılıyor. 9 sınıf imam hatip sınıflarında Temel Dini Bilgiler kitabında Diyanet İşleri Başkanlığı’na referans verdi. Kitapta, dijital öğretme ortamları ve uygulamalarının, “İmkânlar çerçevesinde” öğretme-öğrenme süreçlerine dahil edilmesi gerektiği kaydedilerek Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından geliştirilen uygulamalar örnek olarak verilmektedir” diye konuştu.