Avrupa'da beş yıldır devam eden ekonomik kriz Avrupa gençliğinin hayata bakışını da etkiledi. İspanyol Telefonica tarafından yaptırılan ve 27 ülkede 18 ile 30 yaşları arasında 12 bin genci kapsayan araştırma (Telefonica Global Millennial) ekonomik krizin Avrupalı gençleri nasıl etkilediğini ortaya koydu.
Önceki yıllardaki araştırmalarda gençlere en çok hangi konularda kaygı duydukları sorulduğunda çevre, iş piyasası ve yakın akrabalarının durumu öne çıkarken son araştırmada ise gençlerin kendileri ile ilgili kaygılar öne çıkıyor. En çok neden kaygı duydukları yönündeki soruya Alman gençleri en çok kendi hayat planlamaları konusunda belirsizlik şeklinde cevap veriyor. Gençlerin yüzde 48'i ilk cevap olarak hayatlarında ne yapacaklarını ve hayatlarını nasıl şekillendireceklerini bilemediklerini söylüyor. En çok kaygı duyulan konular arasında yüzde 44 ile ikinci sırada ise gençlerin para durumun geliyor.
İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransadaki gençler de kendilerini en çok kaygılandıran konular olarak bunları gösteriyor. Dünyanın diğer bölgelerinde de en büyük toplumsal sorun olarak ekonomi gösteriliyor. Ancak Ortadoğu ve Afrika ile Güney Amerika bu konuda farklılık görülüyor. Ortadoğu ve Afrikada en büyük sorun olarak terör gösterilirken Güney Amerika'da ise sosyal dengesizlik ve eğitimdeki kalitesizlik zikrediliyor. Hayatlarındaki amaç nedir konusunda ise yüzde dört gibi bir azınlık zengin olmayı, yüzde 84 gibi büyük bir kesim ise hayatta mutlu olmayı gösteriyor. Yine gençler para mı yoksa aile mi önemli konusundaki soruya aile diye cevap veriyor.
SMARTPHONE NESLİ
Ancak Avrupalı gençler hayatlarını nasıl şekillendirecekleri ve maddi kaygılarına rağmen geleceğe ümitle bakıyor. Almanya‘da yüzde 82lik bir kesim geleceğe ümitle baktığını söylerken karamsar olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 15‘te kalıyor. Yine gençlerin yüzde 61 hayatlarından memnun olduğunu ifade ediyor, memnun olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 14. Yine araştırmaya göre gençler için internet büyük öneme sahip. Dünya çapında gençlerin yüzde 76'sının akıllı telefonu (smartphone) var. Gençlerin yüzde 33'ü akıllı telefonu olmadan yaşayamayacağını söylüyor.