Ege Postası
Geri

Ekonomik kriz öğrencileri de vurdu

Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon en çok öğrencileri vurdu. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaya yetmeyen KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) bursu ile gençler sosyalleşemiyor, kültürel etkinliklere katılamıyorlar. Geçim sıkıntısı hem psikolojilerini etkiliyor hem de eğitimlerini yarıda bıraktırıyor.
Ekonomik kriz öğrencileri de vurdu
Haberler / Ekonomi
14 Ağustos 2023 Pazartesi 14:14
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ZİLAN PENBEGÜL-EGEPOSTASI- Son yıllarda artan enflasyon ve art arda gelen zamlardan öğrenciler de nasibini aldı. Türkiye özellikle büyük şehirlerdeki öğrenciler, artan ekonomik krizin etkisi altında çeşitli zorluklarla mücadele ediyor. Yüksek enflasyon, işsizlik ve başta gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardaki fahiş artışlar, memleketi dışında üniversite okuyan öğrencileri olumsuz yönde etkiliyor.

1250 LİRALIK BURS YETERSİZ

Birçok üniversite öğrencisi aile desteğinin yanı sıra, çeşitli kurum ve kuruluşlardan burs veya kredi imkanlarına başvurarak ikincil bir destek aramak zorunda kalıyor. Ancak burs ve kredi kaynaklarının sınırlı olması, kısıtlı sayıda öğrenciye verilmesi öğrencileri zor durumda bırakıyor. Devlet tarafından verilen 1250 TL'lik KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) bursu artan dolar kurunun karşısında gün geçtikçe eriyerek bugünün kuruyla 46 dolara kadar düştü.

GEÇİM SIKINTISI OKUL BIRAKTIRIYOR

Öğrenciler ayda bir verilen 1250 TL'lik bursla geçinemiyor. Devlet, her sene başında burs ücretlerine zam yapsa da bu zamlar özel yurt ve kiraların yüksek ücretlendirilmesi, beslenme, ulaşım ve okul giderlerinin yarısını bile karşılayamıyor. Geçim sıkıntısının öğrencilere aynı zamanda psikolojik etkileri de oluyor. Birçok öğrenci, maddi sıkıntılar nedeniyle stres, depresyon ve motivasyon kaybı yaşıyor ve akademik başarıyı olumsuz etkiliyor. Tüm bu olumsuzluklar karşısında yoksulluk dolayısıyla öğrenimlerini yarıda bırakıp memleketlerine dönmek zorunda kalan binlerce öğrenci var.

KYK yurdunda kalan bir öğrenci devlet tarafından verilen aylık 1250 TL’yle:

KYK Yurt ücreti ödemesi 450 TL,

En düşük karma (internet, sms, dakika) telefon paketi PTTCell’den 94 TL,

Her gün (güncel fiyatlarıyla) simit ve çay tüketse 600 TL,

Geriye kalan 106 TL’yi de İzmir’deki güncel öğrenci fiyatlandırmasıyla 5 TL üzerinden 21 binişlik ulaşım için kullanabilir.

1250 TL ile öğrenciler ancak yukarıda listelenen yurt, ulaşım, telefon faturası ve çay simit giderlerini karşılayabiliyorlar. Öğrencilerin yeterli beslenebilmesine, kıyafet alabilmelerine, kültür-sanat etkinliklerine ve okul ihtiyaçlarına ayırabilecek bir bütçesi bile yok. Eğer önümüzdeki burs zammı kayda değer bir seviyede artmazsa öğrenci ekonomik krize yenik düşecek.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası