Ege Postası
Geri

Ekonominin merkezinde ihracat, ithalat ve merkez bankası vardı

Medya Takip Merkezi (MTM), Mayıs ayında ekonomi dünyasının öne çıkan konu başlıklarını inceledi. Araştırmaya göre, basına en fazla konu edilen gelişmelerin başında ithalat ve ihracat yer alırken; Merkez Bankası ile ilgili çıkan haberler de ekonomi gündeminin merkezinde yer aldı. İşte araştırmanın detayları…
Ekonominin merkezinde ihracat, ithalat ve merkez bankası vardı
Haberler / Güncel
4 Haziran 2014 Çarşamba 10:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Medya Takip Merkezi’nin ekonomi gündemini ele aldığı raporu, 58 bini aşkın habere konu olan ihracatın, ayın en çok konuşulan ekonomi başlıkları arasında ilk sırada yer edindiğini ortaya koydu. Mayıs ayında Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortak açıklanan 2014 Nisan ayı ihracat verilerine göre, 2013 yılının aynı ayına oranla yüzde 7,9 artarak 13 milyar 449 milyon dolara yükseldi.   
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi, Mayıs ayında 2013 yılı ihracat liderlerini açıkladı. Rapora göre ilk 3 sırayı TÜPRAŞ, Ford ve Oyak Renault paylaştılar.  Açıklamaya göre TÜPRAŞ 4 milyar 135 milyon dolar ile en fazla ihracat yapan firma olurken; Ford 3 milyar 698 milyon dolar ile ikinci, Oyak Renault ise 3 milyar 523 milyon dolar ile üçüncü oldu.
 
Ekonomi basınında en çok haber olan konu başlıkları arasında ithalat ikinci sırada yer aldı. Açıklanan verilere göre ithalat, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde yüzde 9,5 azalarak 20 milyar 662 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye'de yılın ilk üç ayının ham petrol ithalatı verilerini açıkladı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 3 milyon 699 bin 243 ton olan ham petrol ithalatı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,9 artışla 3 milyon 845 bin 224 tona ulaştı. Aynı dönemde motorin ithalatı yüzde 21,7 artışla 1 milyon 958 bin 815 tondan 2 milyon 385 bin 156 tona çıkmasıyla gündemde yer edindi.
 
MTM’nin aynı araştırmasına göre; Mayıs ayında en fazla konuşulan konular arasında Merkez Bankası da vardı. Yarım puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası, oranı yüzde 10'dan yüzde 9.5'a çekince, Başbakan Recep Erdoğan’ın eleştirilerine maruz kaldı.
 
Rapora göre, ekonomi dünyasında en fazla değinilen bir diğer konu enflasyon oldu. Enflasyon, Mayıs ayı başında, TÜİK’in Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasıyla ayın en belirgin ekonomi gündemi başlıklarından biri olarak kendini gösterdi.  TÜİK’in verilerine göre; Nisan ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7,97, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 7,89 artış gösterdi. Aylık bazda TÜFE yüzde 1,34, Yİ-ÜFE yüzde 0,09 artarken, yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 9,38, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,98 olarak gerçekleşti.
 
Ekonomi basınında konuşulan bir diğer konu başlığı ise FED oldu. FED’in faiz artışıyla ilgili atacağı adımlara ilişkin sinyallerin beklendiği tutanaklar ve FED Başkanı Janet Yellen’in New York’ta yaptığı konuşma öncesinde uzmanlardan FEDin hamlelerinin borsalarda yüzde 15-20 kayıpla sonuçlanabileceği uyarısı gelmesi, ekonomi gündeminde yer etti. FED ayrıca, 100. yıl raporunu açıklamasıyla da gündemde kaldı.

MTM’NİN DERLEMESİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN DİĞER GELİŞMELERİ
- Akbank’ın yılın ilk çeyreğinde konsolide net karı 661 milyon TL oldu.

- Yapı Kredi 2014 yılının ilk çeyreğinde 429 milyon TL konsolide net kar açıkladı.

- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), 31 Mart 2014 tarihli finansal raporlarını açıkladı. Finansal tablolara göre; TEB’in aktif toplamı bir önceki yıl sonuna göre yüzde 5 oranında artarak 55.8 milyar TL’ye ulaşırken, net karı ise 150 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın nakdi ve gayrı nakdi kredilerinin toplamı ise 2014 yılının ilk çeyreğinde 50 milyar TL’yi aştı. TEB’in nakdi kredilerinin yüzde 46’sını, gayrı nakdi kredilerinin ise yüzde 40’ını KOBİL’lere kullandıran krediler oluşturdu.

- İşadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Es Mali Yatırım ve Danışmanlık, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Çukurova Holding’în borçları nedeniyle yönetimini devraldığı araç üreticisi BMC’nin satış ihalesinde 725 milyon lira olarak verdiği teklifini pazarlık görüşmelerinde nihai olarak 751 milyon liraya yükseltti.

-  Uluslararası İş Forumu (IBF) üyesi Entreprises İş adamları Derneği’nin (AMAL) ev sahipliği ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) işbirliği ile 17. IBF Kongresi Fas’ta gerçekleştirildi.

- Mercedes - Benz 2013’te Türkiye’de tarihinin en yüksek otomobil satış adedine ulaşarak rekor kırdı. Türkiye’de 46. yılını dolduran markanın satışları yüzde 57 arttı 20 bin 23 adede ulaştı.

- Ülker, bu yılın ilk çeyreğinde satış gelirini yüzde 11 artırarak 792 milyona çıkardı. Aynı dönemde şirketin faaliyet kârı ise yüzde 16 artışla 80 milyon liraya çıktı. Ana ortaklığa ait dağıtılabilir net kârı ise 51 milyon lira olarak gerçekleşti.

- VakıfBank 31 Mart 2014 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka, konsolide olmayan finansal tablolarına göre yılın ilk çeyreğinde 373.6 milyon TL net kâr elde etti.

- Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin (Tüpraş) ilk çeyrekteki net dönem kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 298'lik artışla 511 milyon liraya ulaştı.

- Finansbank 2014 yılı ilk çeyrek bilançosunu açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde 129 milyon TL net kâra ulaşan Finansbank'ın, aktifleri 70 milyar 101 milyon TL olarak gerçekleşti.

- Koç Holding, ilk çeyrekte net kârını, geçen yıla göre yüzde 24.4 artırarak 562.1 milyon TL'ye çıkardı.

-  Bütçe nisanda SGK'nın açık finansmanı, personel giderleri ve BOTAŞ borç verme kalemindeki artışın etkisiyle 2.7 milyar lira açık verdi.

- Vodafone, bir yıllık dönemde gelirler ve pazar payını rekor seviyede artırdı. 2013-14 mali yılı sonuçlarını açıklayan şirket, telekomünikasyon sektörde dört yıldır yaşanan en yüksek büyümeyi kaydetti.

-  Kredi kartı ile taksitsiz ödemeler, bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 artarak 22.4 milyar liradan 26.5 milyar liraya yükseldi.
- Tüketici Güven Endeksi mayısta bir önceki aya göre yüzde 3.1 düştü.
 
Ayrıntılı bilgi için;
MTM Medya Takip Merkezi      +90 212 442 30 00                                www.medyatakip.com
Ertuğ Batar                              Kurumsal İletişim                                [email protected]
Duygu Çavdar                          Kurumsal İletişim                               [email protected]
 
MTM Hakkında:

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki merkezinin yanı sıra, İstanbul Anadolu Yakası, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Gaziantep şehirlerinde 9, Almanya’da ve Azerbaycan’da birer olmak üzere toplam 11 noktada temsil edilen Medya Takip Merkezi (MTM), takip ettiği 4 bini aşkın yayın ve 150 çalışanıyla Türkiye’nin önde gelen medya takip kuruluşlarındandır. İstanbul’da, 1999 yılında kurulan MTM, ilk şubesini 2006 yılında Ankara’da faaliyete geçirmiştir. Kısa sürede Türkiye’de medya takip sektörünün lokomotifi haline gelen kuruluş, aynı yıl Almanya’da açtığı temsilciliği ile faaliyetlerini yurtdışına taşımıştır. Geçtiğimiz Haziran ayında, Azerbaycan’ın ilk medya takip şirketini faaliyete sokan MTM, klasik ve dijital medya takibinin yanı sıra, Medya Bilgi Rehberi, Etkinlik Takvimi ve Online TV Arşivi gibi servisleri ile de sektörde öne çıkmaktadır. Uluslararası platformda büyümeyi, hedefleri arasında tutan ve çalışmalarını bu yönde sürdüren MTM, üyesi olduğu uluslararası medya takip şirketleri federasyonu FIBEP’in diğer üyeleri ile global anlamda iletişimde bulunmaya devam etmektedir.
                                                                                                                     
 
 
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası