ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son olarak geçtiğimiz aylarda ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından teklifler yetersiz görüldüğü için iptal edilen elektrikli otobüs ihalesi yeniden yapılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 elektrikli otobüs ve altyapı temini için 3 Mayıs tarihinde bir kez daha ihaleye çıkma kararı aldı. Toplam 400 otobüslük elektrikli araç ile Türkiye'nin en büyük filosunu kurmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü üçüncü kez tekrarlanan ihalede teklifleri alacak.
"YÜZDE YÜZ" ELEKTRİKLİ ŞARTI
Çevreci ve ekonomik ulaşım modeli projesindeki yeni ihale kapsamında toplam 20 adet elektrikli otobüs ve şarj üniteleri ile gerekli durak altyapısı temin edilecek. Yaklaşık 7 ayda sonuçlanacak hizmet alım ihalesinin ardından yeni araçların yıl sonuna kadar teslim edilmesi ve testlerin ardından seferlere başlaması bekleniyor. Mevzuat gereği yerli üreticilere maksimum yüzde 15 oranında sağlanan fiyat avantajı ise geçtiğimiz ihalede olduğu gibi yine yüzde 3 oranında tutuldu. İptal edilen son ihaledeki şartnamede değişikliğe giden ESHOT, yapılacak yeni hizmet alımında üreticilere "Yüzde yüz elektrikli" şartı getirdi.
YERLİYE YÜZDE 3 AVANTAJ
Toplamda 20 elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın alacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, araçlarda 5 yıllık teknik garanti şartı da isteyecek. 150 kilometre seyir kabiliyeti istenecek 20 araçlar aynı zamanda 70 yolcu kapasitesine sahip, solo ve engelli kullanımına uygun alçak tabanlı olması bekleniyor. Alınacak yeni şarjlı otobüslerin ilk etapta kentteki ara hatlarda ve aktarma seferlerinde kullanılması planlanıyor.
TOPLAMDA ÜÇÜNCÜ İHALE OLACAK
20 araç alımı için ilk olarak geçtiğimiz yıl 12 Ağustos'ta ihaleye çıkan ve Çin ile Hollanda firmalarının yarıştığı hizmet alımı, ihalede yerli firmaların kanun gereği sağlanması gereken fiyat avantajı uygulamasına yer verilmediği şeklindeki itirazları üzerine Kamu İhale Kurulu'nca iptal edilmişti. Bu iptalin ardından 9 Mart 2016 tarihinde bir kez daha ihaleye çıkan ESHOT, yerli üreticilerin yanı sıra, Polonya ve Çin firmalarının da katıldığı ihaleyi teklifleri yeterli görmediğinden ötürü kendisi iptal etmişti. Yaşanan süreç ve üst üste gelen iptal haberleri büyük tartışmalara yol açarken, son kararla birlikte son bir yılda elektrikli otobüs alımı için toplamda üçüncü kez ihaleye çıkılmış olacak. Öte yandan, geçtiğimiz aylarda uluslararası finans kurumu IFC yetkilileri ile ortak bir değerlendirme toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yapılan bu zirvenin ardından Türkiye'de örnek olacak bir yatırımın altına imza atacaklarını ve toplam 400 elektrikli araçlık filo kurarak Avrupa'ya rol model teşkil edecek yatırım için hazırlıklara başlandığını duyurmuştu.