Ege Postası
Geri

Emeği de çok şifası da

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde Ümit Güven isimli vatandaş, organik olarak yaptıkları harnup pekmezinin her sofraya girmesi gerektiğini ve harnup pekmezinin bin bir derde deva olduğunu söyledi.    Yapımının...
Emeği de çok şifası da
Haberler / Güncel
5 Aralık 2013 Perşembe 12:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde Ümit Güven isimli vatandaş, organik olarak yaptıkları harnup pekmezinin her sofraya girmesi gerektiğini ve harnup pekmezinin bin bir derde deva olduğunu söyledi.

    Yapımının oldukça zor olduğunun altını çizen Güven, "Öyle dışarıdan göründüğü gibi kolay bir iş değil. Bir pekmezi kaynatmak için en az üç gün gerekiyor. Keçi boynuzu olarak ta bilinen harnubu toplayıp, kırıyoruz, ardından şırası çıksın diye ıslatıyoruz ve koyduğumuz kazanlarda saatlerce kaynatıp koyulaşıncaya kadar savuruyoruz. Bir gün toplama ve kırması, ikinci gün on saat kadar suda ıslatıyoruz ki şırası çıksın diye, üçüncü gün ise yaklaşık 8-10 saat kazanlarda kaynatıyoruz ve üç günlük emeğin sonunda pekmez halini alıyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı içinde bir alan bir daha almayı tercih ediyor." dedi.

    Eşi Ayşe Güven ise telefonla sipariş aldıkları pekmezlerin kilosunu 10 liradan satışa sunduklarını, emeğinin çok fiyatının az olmasından dolayı memnun olmadıklarını, ama ekmek parası için emeklerini aramadıklarını söyledi.

    Köylünün yüzde 80’ninin harnup pekmezi kaynatıp satarak geçindiğinin altını çizen Güven, harap halinde diktikleri fideleri zamanla aşılayıp büyüttükten sonra mevsimi gelince harnubu bu şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

    Bin bir derdin devası olduğunu belirten Güven ailesi, yıllardan bu yana şifa niyetini yedikleri pekmezin şimdilerde ticaretini yapmaya çalıştıklarını söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası