Ege Postası
Geri

Emniyetli Saatler’de çarpıcı açıklamalar: Gündem kadına yönelik şiddet

Asayiş Şube Müdürlüğü Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği Polis Memuru Özgür Polat, TR35 TV’de kadına yönelik şiddete ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Emniyetli Saatler’de çarpıcı açıklamalar: Gündem kadına yönelik şiddet
Haberler / Güncel
25 Ekim 2023 Çarşamba 16:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Asayiş Şube Müdürlüğü Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği Polis Memuru Özgür Polat, TR35 TV’de yayınlanan Canan Beyazkaya ile Emniyetli Saatler programında önemli açıklamalarda bulundu.

“NAMUS KİSVESİ”

Kadına yönelik şiddetin tanımını yapan Özgür Polat, “Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı bir tarafın diğer taraf üzerinde kurduğu tahakkümle şiddet uygulanıyor. Kadınlara ve kız çocuklarına uygulanan şiddet, kadının insan hakkı ihlali, kadına yönelik ayrımcılığın bir biçimi ve bir suç. Cinsiyete dayalı uygulanan şiddet türlerinde en bilinen hali, fiziksel şiddet. Kişinin bedeni üzerinde, namus kisvesi altında yapılan eylemler olarak tanımlanıyor. Şiddeti tanımak kadınlarımız ve kızlarımız için çok önemli. Toplumda normalleştirdiğimiz durumlar var. Fiziksel şiddetin dışında, ekonomik, cinsel, psikolojik ve ısrarlı takip var” dedi.

ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR?

Şiddet türlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Polat, “Kadın çalışmak istiyordur ama izin verilmiyorsa, çalışmak istemiyorsa ama zorla çalıştırılıyorsa, belli bir kazancı varsa ve ona el koyuluyorsa bunlar ekonomik şiddet kapsamına girer. Bunun yanı sıra çok az parayla evin masraflarını karşılanmasını istiyorlarsa bu da şiddet kapsamına girer. Şiddet türleri içerisinde en çok barınan tür, piskolojik şiddet. Duygusal ihtiyaçların, kadına baskı uygulayabilmek için tutarlı bir şekilde istismar edilmesi olarak tanımlayabiliriz. Aşağılamak, lakap takmak, aciz olduğunu söylemek, suçlamak gibi davranışlar psikolojik şiddettir”” dedi.

“EVLİLİK İÇİ TECAVÜZ”

Cinsel şiddete ilişkin açıklamalarda bulunan Özgür Polat, ”Cinsel şiddet ise, istenmeyen eylemler  şeklinde, sosyal medya üzerinden istenmeyen hareketler ve cinsel ilişkiye zorlama gibi ortaya çıkar. Kadınlar evli bile olsa ‘hayır’ dendiği halde zorla bir ilişki söz konusuysa bu ‘evlilik içi tecavüz’ olarak geçer” dedi.

ISRARLI TAKİP NEDİR?

Israrlı takibi anlatan Polat, “Aralarında herhanhi bir bağ olup olmadığına bakılmaksızın, şiddet uygulayanın şiddet mağduruna yönelik güvenliğinden endişe edecek şekilde fiziki veya psikolojik açıdan korku, çaresizlik duygularına sebep olacak şekilde içeriği ne olursa olsun, baskı altında tutacak her türlü davranış. Sevgili, eski eş, hiç tanımadığımız ya da reddettiğimiz biri tarafından gelebilecek şiddet türünü biz ısrarlı takip olarak adlandırıyoruz. Mağdur şikayetini gerçekleştirdikten sonra savcı talimatıyla süreci başlatıyoruz. Bu eylemleri sonlandırması için gerekli tebdirleri alıyoruz.  Tedbir kararlarına uygulmadığı takdirde elektronik kelepçe yöntemiyle şahsın mağdura yaklaşmaısnı engelliyoruz. Ankara’dan bu cihaz izleniyor ve mağdura yaklaşılması durumunda sinyal gider ve şahıs uyarılır” dedi.

İZMİR’DE KADES’E YOĞUN İLGİ

KADES uygulamasını anlatan Polat, “Kadına yönelik şiddet vakasında cihazlarındaki konum bilgisini açarak tek tuşla acil yardım birimine ulaşmalarını sağlayan bir uygulama. Uygulamanın kurulumunu sadece kadınlar yapabiliyor. Kadına yönelik şiddet vakarında da ihbare etmek isteyen kadında uygulayaı kullanarak yardım çağrıbilir. İhbarcının kimliği gizli tutulur. 5 milyon 669 bin 355 indirme sayımız mevcut. Yapılan ihbar sayısı ise 955 bin 916 olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de de ciddi bir kullanım oranı var. ” diye konuştu.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası