TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir ve Türkiye’nin enerji devlerinden olan ve Bergama ilçesinde hali hazırda 8 adet tribünden oluşan Rüzgar Enerji, Santrali(RES) ile faaliyet gösteren Eksim Enerji A.Ş.’nin ‘hibrit’ enerji atılımında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan sonuç çıktı.
Bergama ilçesi Koyuneli Köyü, Güneser Tepe, Çitlenbik Tepe ve Yeşilindağı Tepe mevkilerinde 8 adet türbin ile 28,8 MWm/18 MWe kurulu gücünde işletilmekte olan Ovacık Rüzgar Enerji Santralinin izinli Santral Sahası işletmecisi olan firma, geçtiğimiz aylarda saha içerisindeki 3 noktada Yardımcı Kaynak Olarak Güneş Enerji Santrali(GES) kurmak için bakanlığa başvurarak ÇED sürecini başlatmıştı.
Toplamda 73 bin 829 metrekare alana kurulacak olan santralle birlikte tüm alanında Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisine (Hibrit) dönüştürülmesi planlandığı ifade edilmişti.
76 milyon 451 bin liraya mal olacak proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED Gerekli Değil” kararı verdi.
3 bölge ve 5 parselde faaliyet gösterecek santral için hazırlanan raporda, bölgenin çalışma prensibine ilişkin şu ifadelere yer verildi; “Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi (Hibrit) Projesi kapsamında yardımcı kaynak GES Projesi ile 5,994 MWm mekanik güç artışı sağlanacak ve sisteme besleme yapılacaktır. GES Projesi kapsamında elektriksel güç artışı olmayacaktır. GES ile üretilecek enerji rüzgâr türbinlerinin altına ilave beton köşk konularak bağlantı yapılmak suretiyle şebekeye aktarılacaktır. Üretilen enerji rüzgâr türbinlerinin hatlarına bağlı olacak, fazla kablo ve arazi kullanımından kaçınılmış olacaktır.”
ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ VAR
Hazırlanan raporda, GES alanına en yakın yerleşim yerinin yalnızca 694 metre uzaklıktaki Koyuneli Köyü olduğu belirtildi. GES sahasının ayrıca bazı endemik bitki türlerine ev sahipliği yaptığı da belirtildi.
Ovacık RES’in yapım aşamasında bölgenin bir bölümüyle alakalı olarak 2018 yılında acil kamulaştırma kararı verilmişti.