Ege Postası
Geri

Enerji tasarrufu ve lezzet için yemekleri kısık ateşte pişirin

Yemeğin kısık ateşte pişirilmesi, hem daha az enerji tüketilmesini hem de yemeğin daha lezzetli olmasını sağlıyor. 52 yıllık aşçı Osman Koçak, yemek pişirmeni püf noktalarını anlattı. Bulaşıkçılıktan başlayarak baş aşçılığa...
Enerji tasarrufu ve lezzet için yemekleri kısık ateşte pişirin
Haberler / Güncel
26 Aralık 2013 Perşembe 11:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yemeğin kısık ateşte pişirilmesi, hem daha az enerji tüketilmesini hem de yemeğin daha lezzetli olmasını sağlıyor.

52 yıllık aşçı Osman Koçak, yemek pişirmeni püf noktalarını anlattı. Bulaşıkçılıktan başlayarak baş aşçılığa ve restoran müdürlüğüne yükselen Koçak, yemeğin kısık ateşte pişirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bir saatten önce pişen ve sofraya konan yemeğin lezzetinin iyi olmayacağını ifade eden Koçak, düşük ısılı fırınlarda uzun sürede pişen et ve kuru fasulye gibi yemeklerin ocakta pişenden daha lezzetli olduğunu anlattı. Koçak, “Yemek mutlaka kısık ateşte pişirilmeli. Yüksek ateşte pişen yemekte, hem enerji kaybı hem de lezzet kaybı oluyor. Yarım saat ya da 15 dakikada yemek pişmez. 1 ya da 1,5 saatten önce pişen yemek güzel yemek değildir. Bu mangal yaparken de önemlidir. Hararetli köz üzerinde hızlı pişen et ile düşük hararette pişen etin lezzeti ve rengi birbirini asla tutmaz.” diye konuştu.

Usta aşçı Osman Koçak, kuru fasulye ve nohudun ıslatma suyunun dökülmesinin de yanlış olduğu bilgisini verdi. Koçak, “Önceden suda bekletilerek pişirilen kuru fasulye ya da nohut gibi yemeklerin lezzetli olması için, ıslatma suyunun dökülmemesi gerekiyor. Suyla birlikte protein ve lezzet de dökülüyor. Akşamdan sabaha kadar suda bekletilen fasulye ve nohut, soğanı eti ve salçayla yapılan karışıma karıştırılıp kısık ateşte pişirilmeli. Kuru fasulye ve nohutta kesinlikle domates ve yeşilbiber olmaz.” dedi.

Obezitenin (şişmanlık hastalığı) arttığına da dikkat çeken Koçak, çok yemek tüketilmesiyle obez olunmayacağını savundu. Koçak, obeziteye, sulu yemek tüketiminin azalması, insanların fes fut gıdalara yönelmesi ve hareketsizliğin neden olduğunu vurguladı. Makineleşme ve fabrikasyon gıda üretiminin, geleneksel lezzetlerin tadını kaçırdığını belirten usta aşçı, “Teknoloji yemeklerin tadını kaçırdı.” dedi. Kayseri yemekleri yapacak aşçı sıkıntısı yaşandığını dile getiren Koçak, “Sulu yemek tarihe karışıyor. Artık kısa süreli düzenlenen kurslarla aşçılık sertifikası verir hale geldik. Bunlar çok yanlış.” uyarısında bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası