Ege Postası
Geri

Enflasyon rakamları açıklandı! Son 20 yılın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre; yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen gıda, yüzde 8,41'lik oranla şubat ayında fiyatı en fazla artan ürün grubu içinde yer aldı. Şubat ayında tüketici fiyatları, bir önceki aya göre ortalama yüzde 4,81 arttı. Yıllık enflasyon da 20 yıl sonra yüzde 50'nin üzerine çıkarak yüzde 54,44'e yükseldi.
Enflasyon rakamları açıklandı! Son 20 yılın zirvesinde
Haberler / Ekonomi
3 Mart 2022 Perşembe 10:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TÜİK, şubat ayına ilişkin TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre; TÜFE’de, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,81, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54,44 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 25,98 artış oldu.

AYLIK BAZDA FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜN GRUBU GIDA VE İÇEÇEKLER OLDU

TÜİK'in verilerine göre; KDV oranı yüzde 7 düşürülen gıda, şubat ayında fiyatı en çok artan grup arasında yer aldı. Buna göre; şubat ayında fiyatı en çok artan ana gruplar, sırasıyla yüzde 8,41 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7,00 ile ev eşyası, yüzde 6,39 ile sağlık oldu. Bu ay içinde fiyatı en az yükselen ürünler ise 0,30 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 0,44 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 1,49 ile konut oldu. 

ŞUBATTA 332 MADDENİN ORTALAMA FİYATI ARTTI

Şubat 2022'de, endeks kapsamındaki 409 maddeden 53’ünün ortalama fiyatında düşüş olurken 24 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 332 maddenin ortalama fiyatı ise yükseldi.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE DE YILLIK YÜZDE 47,01 ARTTI

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de (özel kapsamlı TÜFE rakamları), 2022 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,87, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,01 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 24,54 artış hesaplandı.

YILLIK EN DÜŞÜK ARTIŞ HABERLEŞME GRUBUNDA OLDU

Yıllık en düşük artış, yüzde 11,89 ile haberleşme ana grubunda yaşandı. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar, sırasıyla yüzde 22,24 ile eğitim, yüzde 26,87 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 32,86 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla yüzde 75,75 ile ulaştırma, yüzde 64,83 ile ev eşyası, yüzde 64,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

ENAGRUP: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 123,80

Öte yandan Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) araştırmasına göre, şubat ayı enflasyonu yüzde 5,44 artarken, yıllık enflasyon yüzde 123,80 oldu.

ENAGrup, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan önce şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi'ni (E-TÜFE) açıkladı. Buna göre, enflasyon şubatta aylık yüzde 5,44 artarken, yıllık bazda ise yüzde 123,80 artış hesaplandı. 

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI GİYİM VE AYAKKABIDA

ENAGrup'un hesaplamalarına göre şubatta en az aylık fiyat artışı yüzde 0,07 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. En fazla fiyat artışı ise yüzde 9,10 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleşti. 

Artış oranları raporda, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,70, lokanta ve otellerde yüzde 8,73, eğlence ve kültür yüzde 2,45, haberleşme yüzde 6,29, ulaştırma 6,59, sağlık yüzde 8,95, ev eşyası yüzde 4,96, konut yüzde 0,89, giyim ve ayakkabı yüzde 9,10, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 0,07,TÜİK tamamlayıcı kalemler yüzde 8,01, E-TÜFE yüzde 5,44  olarak yer aldı. 

VELİ AĞBABA’DAN 'ENFLASYON' YORUMU: "EKMEK 6-7 LİRA OLURSA BUNA KİMSE ŞAŞMAYACAK"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in açıkladığı yüzde 54,4’lük yıllık enflasyonu değerlendirirken “Ekmek yarın 6-7 lira olursa buna kimse şaşmayacak. Bu savaş devam eder, ithalat yapamazsak ekmeksizlik ve açlıkla karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isteriz” dedi. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal ise mazota gelen zamların çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü kaydederek, "Mazota her gün gelen zam, ekmeğe her gün gelen zam demektir" diye konuştu.

CHP Esnaf Masası heyeti, bugün Bayburt’da esnafın ve yurttaşların sorunlarını dinleyecek. CHP Esnaf Masası Başkanı Veli Ağbaba, Bayburt’ta yaptığı açıklamada, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini değerlendirdi. “Türkiye daha önce yaşamamış olduğu bir dönemi yaşıyor” diye Ağbaba, Türk lirasının hiç olmadığı kadar değer kaybettiğini söyleyerek, “Dünya paraları arasında değer kaybetmediği para birimi yok. Afganistan para birimi karşısında bile değer kaybetti” dedi.

Ağbaba, TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 54,4 olarak açıkladığını anımsatarak, “Son 20 yılın en yüksek rakamı. Son 20 yılda tarihi bir rekor kırdı enflasyon. Ayrıca bu, TÜİK’in makyajlanmış rakamları. ENAG’ın rakamı ise yüzde 123,8 olarak görünüyor. Bir başka rakamı da dikkatinize sunmak istiyorum. Üretici Fiyat Endeksi yüzde 105. Bunu anlamı şu; üretici fiyat endeksi önümüzdeki aylarda enflasyonun yükselmesine sebep olacak. Dün, bugün gelen zamlar da enflasyona dahil değil. Bugün açıklanan benzin, motorin zamları enflasyona dahil değil” diye konuştu.

“ZİMBAMWE’DEN BİLE YÜKSEK DURUMDA”

Ağbaba, KDV indirimine karşın gıda enflasyonunun yüzde 64,83 olduğunu kaydederek, “Zimbabwe’den bile yüksek durumda. Yüzde 54,4 enflasyonumuz ise dünyada en yüksek enflasyona sahip olan Arjantin’den bile daha yüksek. Türkiye, enflasyonda dünya sekizincisi olmuş durumda” dedi.

“AKARYAKIT 20 LİRAYA DAYANDI”

Ağbaba, motorin fiyatının 20 liraya dayandığını ifade ederek, “Bu kadar sık sık zammın geldiği dönem görülmedi. Eskiden araçlara LPG taktırıyorlardı, şimdi LPG’yi söktürüyorlar. Söktürmek için işyerlerinin açıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz yıl şubat ayında 6 lira 60 kuruş olan mazot, bugün 20 liraya dayanmış durumda. Üç kat artmış durumda. Mazot herkesi etkileyecek. Bakkala gidip aldığımız ürünü etkileyecek. Oraya ürün de nakliye ile geliyor. Bindiğimiz taksiyi etkileyecek. Taksici zor kontak çeviriyor” diye konuştu.

Ağbaba, Türkiye’de elektrik, mazot ve benzine gelen zammın Avrupa’da rekor olduğunu belirterek, “Doğal gaz, elektrik, yakıt, motorin ve benzin zammında dünya lideri olduğumuzu söylememiz mümkün. İlk 10 ekonomiye girecektik. İlk 10 ekonomiye giremedik ama elektrik, doğal gaz zammında, motorin zammında dünya birincisi olduk” dedi.

“TÜRKİYE’NİN BORCU ARTTI”

Türkiye’nin borcunun da arttığını aktaran Ağbaba, “Kamunun borcu, 2021 Ocak’ta 1,8 trilyonken şu anda 2,8 trilyon liraya çıkmış durumda. Borç, bir yılda tam yüzde 55 artarak 1 trilyon artmış durumda. Demokrasinin aksıya alındığı ülkelerde bile böyle bir tablo yok. Yatırım yapılabilir ülkeler arasında Türkiye, Özbekistan, Mısır, Brezilya ve Kenya’dan daha kötü durumda” diye konuştu.

“ENFLASYON RUSYA’DAN BİLE YÜKSEK”

Ağbaba, AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun enflasyon hesabına atıf yaparak, “O da bir matematik dehası. Fransa’da Ocak 2021’de 150 euroya dolan sepet, şu anda 154 euroya doluyor. ABD’de 150 dolara dolan sepet, 2022’de 161 dolara doluyor. Rusya’da 150 rubleye dolan sepet, şu anda 163 rubleye doluyor. Türkiye’de Ocak 2021’de 150 liraya dolan sepet, şu anda 223 liraya doluyor. Avrupa’da da bu konuda lider olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

“EKMEK 7 LİRA OLURSA KİMSE ŞAŞMAYACAK”

“Ekmek yarın 6-7 lira olursa buna kimse şaşmayacak” diyen Ağbaba, Türkiye’nin buğdayın yüzde 86,6’sını Rusya ve Ukrayna’dan ithal ettiğini kaydederek, “Bu savaş devam eder, ithalat yapamazsak ekmeksizlik ve açlıkla karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isteriz” diye konuştu.

Ağbaba, Millet İttifakı iktidarında çiftçinin mazotundan vergi alınmayacağını ve Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun faizinin silineceğini söyledi.

Ağbaba, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem tanıtım toplantısını anımsatarak, “Türkiye’nin yaşamış olduğu sorunlardan birisi, yönetim sistemimizdir. 2018’den beri her gün yoksullaşıyorsak, işsiz sayımız 10 milyonu geçmişse, bir milyonun üzerinde üniversiteli işsizimiz varsa bunun sebebi tek kişilik yönetim sistemidir” dedi.

Türkiye’de devletin kurumlarını denetlemesi gereken Sayıştay’ın görevini yerine getirmediğini ileri süren Ağbaba, ülkedeki fazla makam araç sayısına dikkat çekti. 125 bin makam aracı olduğunu aktaran Ağbaba, “Makam araç saltanatına son vereceğiz” diye konuştu.

Ağbaba, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme ilişkin altı siyasi partinin açıkladığı mutabakat metnini anlattı. Ağbaba, “Esnaf Bakanlığı kuracağız. Esnafın borçlarının faizlerini, geldiğimiz günden itibaren sileceğiz. BAĞ-KUR ve sigorta primlerini düşüreceğiz” dedi.

Ağbaba’dan sonra CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bayburt için, “Sahipsiz ülkenin çaresiz çiftçileriyle yaşamını sürdüren, ayağı çamurdan, başı yağmurdan eksik olmayan, onur mücadelesi veren çiftçilerin olduğu bir kent” dedi. Sarıbal, Bayburt’ta hayvancılık ve çiftçiliğin azaldığına ilişkin verileri paylaşarak, “Sadece insanlarımız göç etmiyor, tarımsal varlığı da sürekli düşüyor. 170 bin olan Bayburt’un nüfusu, bugün 65 bin civarında” diye konuştu.

"MAZOTA GELEN ZAM EKMEĞE GELEN ZAM DEMEKTİR" 

“Mazota her gün gelen zam, ekmeğe her gün gelen zam demektir” diyen Sarıbal, mazotun litre fiyatının son bir yılda üç kat arttığını kaydederek, “Mazota zam geldiğinde çiftçinin tarlasını süremeyeceği açıktır. Siz, bir kilo buğdayı kömürün bir tonuyla karşılaştırırsanız, bir ton buğdayı İHA-SİHA ile karşılaştırırsanız, bir ton buğdayı teknolojik aletlerle karşılaştırırsanız aç kalırsınız aç” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası