Ege Postası
Geri

Engelli eğitimine AKP engeli

Spastik engelli çocuklara eğitim veren tek devlet okulu da kapatılıyor.
Engelli eğitimine AKP engeli
Haberler / Güncel
22 Aralık 2012 Cumartesi 10:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ANKARA- Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan’ın haberine göre Spastik engelli çocuklara eğitim veren tek devlet okulu kapatılıyor. Kapatılmaya tepki gösteren ailelere yıllık ücreti 35 bin TL olan bir özel okul öneriliyor.

 Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2005 yılında imzalanan ortak protokolle açılan İstanbul Ataşehir Ata İlköğretim Okulu Alt Sınıflar, protokolün yenilenmemesi nedeniyle, 2014 yılında kapatılacak.

 CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, spastik engelli çocuklara eğitim veren tek devlet okulunun kapatılacak olmasına sert tepki gösterdi. Yüceer, ‘Ülkemizde yaklaşık 600 bin spastik engelli yurttaşımız var. Bunlardan sadece 30’unun eğitim görebildiği tek devlet okuluna göz diktiler. Bu nasıl pozitif ayrımcılık'’ dedi.

 Yüceer, yaklaşık 30 spastik engelli çocuğun eğitim gördüğü tek devlet okulunun kapatılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 35 BİN TL’LİK ÖZEL OKUL

 

Devlet okulunun kapatılacak olmasına spastik engelli çocukların aileleri büyük tepki gösterdi. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, aynı arsada, kapatılmak istenen devlet okulunun 100 metre yakınına spastik engellilere eğitim veren başka bir okul yaptı. Bu özel okulun yıllık ücreti 35 bin TL. Ailelere kapatılan okul yerine bu özel okul önerildi. Ancak ailelerin bu okulun 35 bin TL’lik ücretini karşılamaları çok zor.

 

SAYILARINI BİLE BİLMİYORUZ

 

Yüceer, Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre yaklaşık 8.5 milyon engelli yurttaşın yaşadığını belirterek, ‘Bu yurttaşlarımızın 500 ila 600 bininin spastik engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı tahminlere dayanıyor. Çünkü; ülkemizde ne kadar engelli yaşadığı ile ilgili bir veri tabanı maalesef oluşturulamadı’ dedi.

 

BUNUN ADI SORUMSUZLUK

 

Yüceer, velilerin talebi üzerine, 2 yıl önce MEB’in engelli çocuklar için arsa bulacağını, yeni bir okul yaptıracağını belirtmesine rağmen, bu konuda hiçbir somut adım atmamasını eleştirdi. Okulun kapatılması ile birlikte engelli çocukların eğitim hakkından mahrum kalacağını söyleyen Yüceer, ‘Hem engelli yurttaşlarımız hem de aileleri mağdur. Ne yapacak engelli vatandaşlarımı? Bunun adı tek kelimeyle sorumsuzluk. Söylenenlerin hepsi lafta kalıyor. Siyasi iktidarın, Türkiye’de engelli bireylere verdiği değer işte bu kadar ’ ifadelerini kullandı.

 

YOK SAYARAK POZİTİF AYRIMCILIK OLMAZ!

 

Konunun iki muhatabı MEB ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sorumluluklarını yerine getirip üzerine düşeni yapmasını isteyen Yüceer, ‘Ülkemizde yaklaşık 600 bin spastik engelli yurttaşımız var. Bunlardan sadece 30’unun eğitim görebildiği tek okula göz diktiler. Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakan Fatma Şahin’in dediğine sonun kadar katılıyoruz. Engellilerimizin yaşam, barınma, eğitim, sağlık ve istihdam temel hakkıdır. Sayın Bakan, son günlerde kadınlara ve engelli yurttaşlarımıza yönelik pozitif ayrımcılık sözünü dilinden düşürmüyor. Ancak; kadınlarımızın hali ortada. Ne ekonomik hayatın ne de sosyal hayatın içindeler.

 Ne yazık ki basında hemen her gün kadına şiddet haberi okuyoruz. Sayın Şahin, engelli vatandaşlarımıza da pozitif ayrımcılığı gidebilecekleri tek devlet okulunun kapatılmasını göz yumarak yapıyor. Bu nasıl bir pozitif ayrımcılı? Yok sayarak, görmezden gelerek pozitif ayrımcılık olmaz’ dedi.

 BAKAN’A SORULAR

 Yüceer, Fatma Şahin’e şu soruları yöneltti:

-Spastik engelli bireylerin erken yaşta eğitilerek ve çeşitli beceriler geliştirerek topluma kazandırılmaları amacıyla kurulan okulun kapatılmaması konusunda bir çalışmanız var mıdır'

 

-Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni arsa bulunması konusunda herhangi çalışma gerçekleştirdiniz mi'

 

-2014 yılına kadar spastik engelli çocukların eğitimi göreceği okul için sözü edilen arsa bulunacak mıdır'

 

-Ülkemizde eğitim çağında kaç engelli birey bulunmakta, kaçı eğitim/öğretim olanağından yararlanmaktadır'

 

-Türkiye’de engelli çocuklara hizmet veren kaç Devlet Okulu vardır ve bu okulların kapasiteleri nedir'

 

-Bakanlığınız, eğitim olanaklarını ellerinden alarak mı engellilere pozitif ayrımcılık yapmaktadı? (Gerçekgündem)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası