Engelliler İstiklal Marşı’nı işaret diliyle okuyup gönülleri fethettiler
Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası münasebeti ile düzenlenen ‘Engelsiz yürekler, şahane eserler’ programı izleyenleri büyüledi. Programda İstiklal Marşı ve Çanakkale şiirini işaret diliyle...
Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü tarafından Engelliler Haftası münasebeti ile düzenlenen ‘Engelsiz yürekler, şahane eserler’ programı izleyenleri büyüledi. Programda İstiklal Marşı ve Çanakkale şiirini işaret diliyle okuyan engelliler, salonu dolduranlara unutulmaz anlar yaşattı.
‘Engelsiz yürekler, şahane eserler’ isimli program engelli öğrencilerin işaret diliyle seslendirdiği İstiklal Marşı ile başladı. Engelli bir öğrenci de ‘Bir gün’ isimli duygusal şiir okudu. Ardından engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları anlatan görüntüler yayınlandı. Öğrencilerin işaret dili ile söylediği Çanakkale şiiri izleyenleri hem duygulandırdı hem de gururlandırdı.
Salonu dolduran aileler başta olmak üzere misafirlerinde yer aldığı programda, Büyükşehir Belediyesi Ritim grubunun gösterisi izleyenleri farklı boyutlara taşıdı. Davul ve darbuka başta olmak üzere her türlü müzik aletleri ile aynı anda ritim tutan engelli öğrenciler ayakta alkışlandı.
Öğrencilerin 'çayda çıra' oyunu ve 'yetenek sizsiniz' gösterileri ile devam eden program, şiirlerle sürdü. Talk şov müzik gösterileri ile neşeli anların yaşanmasına zemin hazırlayan engelli öğrencilere salonda bulunanlarda yer yer halaylarla eşlik etti.
Özellikle Mehmet Zorlu Zihinsel Engelli Okulu öğrencilerinin sunduğu ‘aşçılar’ gösterisi izleyenleri kahkahaya boğdu. İpek İş Okulu tarafından söylenen ilahiler izleyenleri farklı boyuta taşıdı. ‘Gel gör beni aşk neyledi’ gibi birbirinden güzel ilahilerle salonu dolduranlara unutulmaz bir gösteri sunan engelliler semazen gösterisi de yaptı. Program engelli korosunun söylediği Esmaül Hüsna isimli ilahi ile sona erdi.
Programın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdür Yardımcısı Mustafa Cantürk, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı ile hareket ettiklerini belirterek, “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak 4 bin vatandaşa vede bakım hizmeti veriyoruz. Ayrıca aylık bakım yardımı olarak 10 milyon lira ödeme yapıyoruz.” dedi.
Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise, Bursa’da 300 bin dolayında engelli olduğunu dile getirerek, “Evde bakım yardımı alan 14 bin vatandaşımız var. 9 bin tane rehabilitasyon merkezimizde var. Milli eğitimi okullarında yaklaşık 7 bin tane öğrencimiz var. Demek ki bir problem var, engelli vatandaşlarımız topluma giremiyor.” şeklinde konuştu.
Engelli kanunu kapsamında kurumlara engellilerin erişebilirliği konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi için Temmuz 2013’e kadar süre verildiğini hazırlatan Güney, şöyle konuştu: “8 Yıllık bir süre verildi ama maalesef hiç bir kurumumuzda bir gelişme yok. Toplumumuzda engelliler var. Erişilebilirlik; merdivenden çıkarken tekerlekli sandalyesini taşıyoruz değil. Erişilebilirlik; istediği sınıfa ve kuruma rahatça kimsenin yardımı olmadan girebilmesidir. Bu Temmuz uzatılan süre bitiyor, Ondan sonra biz devlet olarak yaptırım yapacağız. Artık üzerine düşeni yapmayan tüm kurumlara cezai müeyyide uygulayacağız.”
Mustafa Güney, ayrıca sokakta ‘engelli yararına dergi ve kitap satıyorum’ diye vatandaşların dolandırıldığını hatırlatarak, şu uyarılarda bulundu: “Aslında bu tür kişilere yardım etmekle engelliye yardım etmiyor, bir istismarcıya, bir sahtekara paranızı kaptırıyorsunuz. Eğer bundan sonra sokakta ‘ben engelli yararına dergi satıyorum’ diyorsa ona soracaksınız, ‘hangi kurumdan izin aldın veya belgen var m? sorun.”