Ege Postası
Geri

‘Engelsiz Yaşam Köyü’ için protokol imzalandı

Konak Belediyesi ve Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı arasında ‘ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ’ protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye başkanlığı boyunca yaptığı en iyi projelerin engelliler için olduğunu dile getirirken, “Narlıdere’de en iyi projelerimiz engelliler içindi. Konak Belediyesi’nin maalesef bu konuda eksik olduğunu gördük ve ivedilikle harekete geçtik” ifadelerini kullandı. Törende konuşan Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı (İZÖV) Başkanı Dr. Burhan Özfatura, belediye başkanlarının asıl görevinin kentteki mağdurlara sahip çıkmak olduğunu ifade etti. ‘Engelsiz Yaşam Köyü’ için protokol imzalandı
‘Engelsiz Yaşam Köyü’ için protokol imzalandı
Haberler / Yerel Yönetimler
6 Ağustos 2019 Salı 11:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- Konak Belediyesi’nin projelerinden olan ‘ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ için protokol imzalandı.Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve Zihinsel Özürlüleri Yetiştirme ve Koruma Vakfı  (İZÖV) Başkanı Dr. Burhan Özfatura ‘ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ’nün protokolünü imzaladı. İmza töreni ‘Engelsiz Yaşam Köyü’ olarak belirlenen Eşrefpaşa Hastanesi’nin arkasında yer alan alanda gerçekleşti.

“NARLIDERE YAPTIĞIMIZ EN İYİ PROJELER ENGELLİLER İÇİN OLAN PROJELERDİ”

İmza töreninde konuşan Başkan Abdül Batur, Narlıdere’de hayata geçirdiği en önemli projelerin engelliler için olduğunu vurgularken, “Narlıdere’de 20 yılda yaptığım en iyi hizmet ne diye sorduklarında engelliler için yaptığımız işleri örnek gösteriyordum. Narlıdere’de engelli haritası çıkardık, onlara nasıl daha iyi hizmet ederiz diye çabaladık. Özellikle zihinsel engelli çocuklarımız için bir merkeze ihtiyacı olduğunu gördük ve Narlıdere Belediyesi’nin altında bir engelli merkezi oluştur yaklaşık 200 çocuğumuzun bireysel eğitimlerini gerçekleştiriyor, hem hukuki, hem psikolojik destek sağlıyoruz. Hayata tutunmaları için ve daha rahat bir ortamda eğitim almalarını sağladık. Bu hizmeti daha da büyüterek sosyol proje dalında ödül aldık. Engelli ebeveynlerin her şeyleri çocuklarıdır, her zaman yanlarında durmak zorundadırlar. Ancak onların da bir sosyal yaşantısı olmalı dedik ve akşam bakım merkezi oluştur, engelli çocuklarımızı akşam 7’den gece 11’e kadar biz bakıyorduk, ebeveynler bu sayede toplumla tekrar barıştılar” ifadelerini kullandı. 

“KONAK ENGELLİLER KONUSUNDA MAALESEF EKSİKTİ”

Konak Belediye Başkan Adayı olduğu dönemde gerçekleştirdiği çalışmalarda belediyenin engelliler konusunda büyük eksikliklerinin olduğunu ve ilk iş olarak engelliler için adımlar atmaya karar verdiğini dile getiren Başkan Batur, “Konak Belediye Başkanı adayı olduğumda bütün STK ve derneklerle, engelli merkezleri ve yöneticileriyle yaptığımız toplantıda maalesef Konak Belediyesi’nde engellilerle iletişimi sağlayacak noktada bile olmadığımızı gördük. Biz de ivedilikle, Konak Belediyesi’nde bir engelli masasının olması gerektiğini söyledik ve bunu kurduk. Burada çocuklarımıza her türlü desteği sağlayacağız, iş edinmeleri için kurslar düzenleyeceğiz, psikolojik destek sağlayacağız. Burası özellikle zihinsel engelli çocuklarımızın her türlü bakımının sağlandığı bir kampüs olacak” diye konuştu. 
Başkan Batur, kampüsteki ilk binanın Eylül ayında hizmete gireceğini ifade etti. 

“BELEDİYENİN ASIL GÖREVİ KENTTEKİ MAĞDURLARA SAHİP ÇIKMAKTIR”

İmza töreninde konuşan Burhan Özfatura, belediyenin asıl görevinin kentteki mağdurlara yardım etmek olduğunu dile getirirken,“İlk başkanlık döneminde bu vakfı kurmuştuk bu bölgeyi bağışlayan herkesin desteklerini minnetle hatırlatmak gerekir. O günden bu yana hizmetler devam etti. Kendisiyle çalışmaktan mutlu olduğum Abdül Batur  bu güzel mekanın daha geniş çaplı olarak açılması fırsatını verdi. Bugün yönetim kurulu olarak protokolü imzalayacağız. Burası İzmir’deki engellilere çok fayda sağlayacak. Binaların yenilenmesini ve her şeyi Konak Belediyesi üstlendi. Belediyenin görevi su, yol değildir. Belediye Başkanın görevi şehrin mağdurlarına sahip çıkmak, daha rahat bir hayat sunmaktır. Diğerleri teknik konulardır görevli arkadaşlar yapar ama asıl görev şehirdeki korunmayı muhtaç insanları kadınıyla erkeğiyle yaşlısıyla ve genciyle himaye altına almaktır. İstendiği zaman kaynaklar ortaya çıkıyor” dedi. 

“ANKARA GÖLGE ETMESİN BAŞKA İHSAN İSTEMEZ”

Özfatura, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin kendi projelerini hayata geçirebilecek kapasitede olduğunu vurgularken, “Medya mensuplarından özellikle destek bekliyorum. Hizmetlerin duyurulması için. En önemli hayır kapılarından birisi bu iştir. Allah kimseyi evladı ve yakınıyla imtihan etmesin. Bu kampüsten kimsenin maddi menfati yoktur. Esas amaç desteğe ihtiyacı olan kardeşlerimize ulaşmaktır.Eylül ayında faaliyete geçmeyi planlıyoruz. Restorasyon işlemleri devam ediyor. El birliğiyle yapılması gereken bir iş. Her şeyi devletten beklememek gerek. Ankara’ya ihtiyacımız yok Ankara gölge etmesin başka ihsan istemez. İzmir, Ankara, İstanbul kendi işkerini kendisi görecek kapasitedir” ifadelerini kullandı.

ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ''NDE NELER OLACAK'

Psiko-Sosyal Destek Merkezi

Engelli çocuğa sahip olan ailelerin çocuklarına ilk kez tanı aldıklarında yaşadığı sürece şok evresi deniyor ve bu evrede aileler genelde durumu kabullenmek istiyor. Durumu kabullenmek istemeyen ailelerde bu dönemde büyük trajediler yaşanır. Ailelerin bu umutsuz ve depresif dönemlerinde eğitim, sağlık, yasal ve sosyal hakları anlamında hem doğru yönlendirilmesi, hem de aileye psiko-sosyal destek hizmeti vererek bu süreci daha çabuk atlatması,  kabul ve uyum sürecine geçişlerinin sağlanması için bu merkez psikologları, sosyologları ve psikolojik danışmanlarıyla İzmir geneline ücretsiz hizmet verecek.

Mesleki Eğitim ve İstihdam Birimi     

Ülkemizde engelli bireylerin 18 yaşına kadar özel eğitim hizmetlerinden yararlanma konusunda devlet okulları ve özel kurumlar destek verse de 18 yaş üstü engelli bireylerin mesleki eğitimleri açısından sıkıntı oldukça büyük. Engelli bireylerin mesleki eğitim almaları onların ailelerine olan bağımlılığını azaltacak. Uygun meslek sahibi olmalarını sağlanarak tüketen değil, üreten bireyler haline gelecekler. Özgüvenleri artacak, ekonomik yaşama katılan engelli bireylerle birlikte ailelerinin de sosyal ve ekonomik yaşama daha aktif katılmaları sağlanacak. Düzenli maaş, sigorta ve emeklilik hakkı gibi yasal ve sosyal haklara kavuşun engelliler daha rahat bir yaşam sürebilecek. Bu amaçla oluşturulan Mesleki Eğitim ve İstihdam Birimi’nde 18 yaş üstü zihinsel engelli ve otizmli bireylere Konak Belediyesi ve Türkiye İş Kurumu işbirliğiyle çeşitli meslek kursları düzenlenecek. Kişisel gelişim, iş başvurusu nasıl yapılır gibi eğitimler verilecek, bu kurslarda hem mesleki becerileri artacak hem de cep harçlığı alacaklar, 6 ay süreli kursların sonunda da yine İş-Kur ile işbirliği yapılarak öncelikle Konak İlçesi olmak üzere İzmir'de işe yerleştirilmeleri sağlanacak.

Eko Çiftlik ve Sosyal Yaşam Merkezi (İZKA )

Narlıdere Zihinsel Engelliler Derneği'nin İzmir Kalkınma Ajansı ile başlatmış olduğu bu projenin uygulama alanı ‘ENGELSİZ YAŞAM KÖYÜ’ olacak.

Aynı zamanda bir eko-terapi merkezinin de yer alacağı bu projede 5 adet 40'ar metrekarelik ağaç evlerden oluşan atölyeler olacak. Bu atölyelerde çocuklar seramik biçimlendirme, el sanatları, takı tasarımı, mum-sabun, nikah şekeri imalatı gerçekleştirecekler. Yine ağaç evden yapılacak 100 metrekarelik kafeteryada engelli çocuklar istihdam edilecek, onlara İŞ-KUR ile birlikte dönüşümlü olarak garsonluk ve servis elemanlığı eğitimleri verilecek.

Eko çiftlik olarak ayrılacak alanda ise hem evcil hayvanlar olacak hem de çocuklar GDO'suz, doğal olarak sebze-meyve üretimi gerçekleştirecekler. Üretilen organik ürünleri kendileri tüketecekler, aynı zamanda merkez içinde yer alacak büfede bu organik ürünleri ve yine kendi yapacakları turşu, peynir, ekmek gibi gıda maddelerini sergileyip, satışını yapıp kendi cep harçlıklarını çıkartacaklar. Eko çiftlik de İŞ-KUR ile birlikte çiçekçilik, çiçek tanzimi, satışı ve seracılık faaliyeti de gerçekleştirilecek. Projede yer alan en önemli birimlerinden biri de amfi tiyatro. Yine ahşaptan yapılacak ve 250 kişi kapasiteli amfi tiyatroda çocuklar kültür sanat faaliyetlerini gerçekleştirecekleri konserler, gösteriler sunacaklar ve aynı zamanda kampüsü ziyarete gelecek olan normal gelişim gösteren çocuklar ve aileleriyle de bir kaynaşma merkezi olacak.

Niyazi Ersoy Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi       

Özel eğitime gereksinim duyan zihinsel, bedensel engelli ve otizmli çocuklara özel eğitim, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmeti verilecek.

Kreş ve Gündüz Bakım Merkezi

Ülkemizde engelli tanısı almış okul öncesi dönemi çocukların gidebilecekleri kreş ve anaokullarının olmamasından yola çıkarak kampüste engelli çocukların tam gün süreyle devam edebilecekleri bir kreş ve gündüz bakım evi yer alacak. Okul öncesi dönemi zihinsel engelli ve otizmli çocukların akranlarıyla bir arada olabilmesi için normal gelişim gösteren çocuklar da ücretsiz olarak bu kurumdan yarı zamanlı olarak hizmet alacaklar. Birlikte oyunlar, etkinlikler, gösteriler düzenleyecekler, böylece normal gelişim gösteren çocuklarda bir farkındalık yaratılacak. Merkezdeki uzmanlar tarafından da çocukları ve aileleri engellilik konusunda bilgilendirecek. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası