Ege Postası
Geri

Erdem Başçı'dan bomba enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı enflasyon raporunu açıklıyor. Başçı, 2015 yılında enflasyonun son 45 yılın en düşük enflasyonu olabileceğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı petrol fiyatlarının düşmesinin ekonomiye etkisi olduğunu söyledi.
Erdem Başçı'dan bomba enflasyon tahmini
Haberler / Ekonomi
27 Ocak 2015 Salı 13:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erdem Başçı: 2015'te enflasyon 45 yılın en düşüğü olabilir

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirim sürecini Ocak ayı itibarıyla başlattıklarını belirterek, "İndirim süreci boyunca temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor" dedi.

Faiz indirim sürecinin Ocak'ta başladığını ifade eden Başçı, sıkı duruşun ise süreceğini söyledi. Başçı küresel para politikasındaki ayrışmanın devamı sonunda piyasalarda oynaklığın arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının dalgalı bir seyir izlediğini vurguladı. Başçı petrol fiyatlarının arz yönlü hareketlere bağlı olarak düştüğünü ve düşüşle enerji ihracatçısı ülkelerde büyük dalgalanmalar olduğuna dikkat çekti.

ORTA NOKTA YÜZDE 5.5

2016 için enflasyon tahmini yüzde 3.2-6.8 arasında tahmin ediliyor. 2015 yılında 4,1-6,9 arasında tahmin ediliyor enflasyon. Orta noktası yüzde 5.5

Enflasyonda yılın ilk çeyreğinde belirgin bir iyileşmenin olacağını da öngören Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015'te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasındayüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor. İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" dedi ve ekledi:

CARİ DÜZELMEYİ CANLANDIRACAK

"Enflasyonun 2015 yılındaki seyrini baz etkisi belirleyecek, Ağustos'a kadar bu etki düşürücü yönde gelir kanalında hafif artırıcı yönde olacak. Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak."

Başçı sunumda, orta vadeli tahminler oluşturulurken enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileneceği ve getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir çerçeve esas alındığını anlattı ve "Alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015 yılında devam edeceği değerlendiriliyor" dedi.

İHRACATÇIYA MESAJ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Bankalarımız ve firmalarımız avro bazında şimdiye kadar hiç görmedikleri ucuz maliyetle borçlanabilecek. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Avrupa'ya ihracat yapan firmaların avro bazında, ABD'ye ihracat yapanların dolar bazında borçlanmasıdır" dedi. (HÜRRİYET)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası