Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Üyesi ülkelerin Ankara Büyükelçileri ile toplantıda konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;
Salgın ile birlikte Avrupa Birliği içindeki siyasi, coğrafi ve ekonomik ayrışmalara daha belirgin hale geldi. Bu durum AB içindeki pek çok konunun geri itilmesine sebep oldu.
"KİLİT ÜLKE TÜRKİYE"
AB maalesef İslam düşmanlığı, göçmen konusunda bir adım atamadı. Konuya yakın herkes bu konuda kilit ülkenin Türkiye olduğunu bilmektedir. Türkiye ve AB'nin ilişkileri ileri taşıması her anlamda önem kazanmıştır.
Diyalog ve diplomasiden yana çaba gösterdik. Üzülerek söylemek isterim ki AB'den beklediğimiz karşılığını göremedik. Bize karşı oyalama taktiği uygulandı. Asıl üzerinde düşünülmesi gereken birliğin çıkarlarının birkaç ülkenin ihtiraslarına teslim edilmesidir.
Avrupa ve Türkiye'nin çevresinde yaşanan mevcut krizler çözülmedikçe göç baskısının azalmasını beklemek gerçekçi değildir.
"AB'DEN TEK BEKLENTİMİZ ADİL YÜK PAYLAŞIMIDIR"
500 bine yakın Suriyeli misafirimizin evlerine güvenli dönüşünü sağladık. Göç konusunda AB'den tek beklentimiz adil yük paylaşımıdır.
Bu süreçte geri itme hadiselerine ve göçmenlere yönelik uluslararası hukuka aykırı davranışlara son verilmedir. Ege'deki olaylarla ilgili Avrupa'dan daha vicdanlı sesler yükseltmesini bekliyoruz.
Önümüzdeki dönemde vize serbestisi konusunda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor.
Geçen sene komşumuz Yunanistan ile diyalog kanallarını açtık. Aramızdaki meseleleri halledeceğimize samimiyetle inanıyorum.
Türkiye'nin Kıbrıs meselesi hakkındaki görüşü nettir, 50 yıldır süren müzakere sürecinin neden çözüme kavuşmadığı nettir. Rumlar Ada'nın kendilerine ait olduğu zihniyetinden kurtulamadı. AB Kıbrıs Türklerinin haklarını görmezden geldi. KKKTC ile çaba harcamaya devam ediyoruz. AB açısından samimi bir muhasebe yapma zamanı gelmiştir, AB 2004'te verdiği sözleri tutarak Cenevre'de sunulan teklifi değerlendirmelidir.
TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ
Tam üyelik yolunda attığımız adımların nasıl engellendiğini bizzat gördüm, yaşadım. Maruz kaldığımız adaletsizliklere rağmen AB bizim stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Bu tecrübeler ışığında Avrupa kıtasının bir parçası olan Türkiye, AB'nin tam üyesi hedefine bağlıdır. 2021-2023 yıllarını kapsayan çalışmalarımıza hız verdik. Paris İklim Anlaşması'nı onayladık.
AB ile iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız. Sizlerden gerekli Brüksel'e gerek başkentlerinize yapacağınız münasebetlere Türkiye'nin AB ile yeni bir sayfa hazırlığında olduğunu iletmenizi rica ediyorum.