Ege Postası
Geri

Erdoğan, Malazgirt'ten seslendi: Leş kargaları gibi çullandılar

Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümü töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı ve “Güçlü olmazsak bize nefes alma imkanı, su içme, bir lokma yemek yeme imkânı vermezler. Üzerimize nasıl böyle kargalar var ya leş kargaları, akbabalar gibi çullandıklarını siz de görüyorsunuz” dedi...
Erdoğan, Malazgirt'ten seslendi: Leş kargaları gibi çullandılar
Haberler / Politika
27 Ağustos 2018 Pazartesi 06:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı alanında düzenlenen Anadolu’nun Fethi Malazgirt 1071 Töreni’nde halka hitap etti.   

Malazgirt Meydan Savaşı’nın yaşandığı bölgeyi Milli Park ilan ettiklerini anımsatan Erdoğan, bunun için düzenlemelere de başlandığını söyledi. Bu yıl Milli Park alanının ilk etabının hizmete girdiğini, parkın yeşillendirme çalışmalarıyla geliştirileceğini, gelecek yıla kadar kalan kısımların tamamlanacağını kaydeden Erdoğan, “Diğer bölgelerimizde tarihimizi, köklerimizi, ecdadımızı yaşatacak çalışmalara önem ve öncelik veriyoruz” dedi.

Selçıklu Meydanı Mezarlığı'ndan birlik mesajı verdi: Ayrılığa düşmeyin

Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümünü tebrik eden Erdoğan, “Bu kutlu zaferin milletimize ve coğrafyamızın dört bir yanındaki Türk kardeşlerimize bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere bu güzel yurdu vatan olarak bırakan Sultan Alparslan ve ordusundaki tüm kahramanlara, asırlar boyunca aynı yoldan giden nice gazilere ve şehitlere şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.

'FETİH MEDENİYETİ'

Fethin, zulme karşı başkaldırının, toprakların ve toplumların adalet, hakkaniyet, iman ve cesaret mayasıyla harmanlanması anlamına geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Bunun için de bizim medeniyetimiz bir fetih medeniyetidir. En büyük fethimiz, gönüllerin fethidir. Gittiğimiz her yere, gönüllerden girdiğimiz içindir ki aradan kaç asır geçerse geçsin varlığımız, izimiz, hatırımız tüm canlılığıyla devam ediyor. Mekke’nin fethiyle başladığımız bu zaferler silsilesini Kudüs’te ve daha nice beldeyle ve nihayet Malazgirt’in giriş kapısı olduğu Anadolu ile sürdürdük. Malazgirt’te kazandığımız zafer, bize Avrupa’nın ortalarına kadar giden yolu açmıştır. Bunun için Malazgirt demek, öncesine baktığımızda Mekke demektir, Kudüs demektir; sonrasına baktığımızda Bursa demektir, Edirne demektir, İstanbul, Rumeli, tüm Balkanlar demektir. Şayet, Malazgirt ruhunu unutursak ne öncemiz kalır ne sonramız. Biz, Malazgirt’te sadece bir zafer kazanmakla kalmadık. Biz Malazgirt’te aynı zamanda millet olduğumuzu hem de nasıl bir millet olduğumuzu cümle aleme ilan ettik.”

‘Özümüz o kadar sağlam ki asla birliğimizi bozamazlar’

‘GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ’

“Suriye’de huzurun ve güvenin gerçek manada tesis edildiği yegane yerlerin Türkiye’nin kontrolündeki bölgeler olması boşuna değildir. Aynı huzur ortamını Suriye’nin diğer bölgelerinde de tesis edeceğiz. İnşallah aynı güven ortamını Irak’ta terör örgütünün faaliyet gösterdiği yerlerde de inşa edeceğiz. Bizim güvenliğimiz kendi sınırlarımızda değil nerede tehdit altında bir kardeşimiz varsa onun bulunduğu yerde başlar. Bunun için siyasette diplomaside güçlü olmak zorundayız. Ekonomide, ticarette, teknolojide güçlü olmak zorundayız. Tüm kurumlarımızla güçlü olmak zorundayız. Aksi takdirde bize bu dünyada bir tek gün yaşama hakkı tanımazlar. Güçlü olmazsak bize nefes alma imkanı, su içme, bir lokma yemek yeme imkanı vermezler. Üzerimize nasıl böyle kargalar var ya leş kargaları, akbabalar gibi çullandıklarını siz de görüyorsunuz. İçimizdeki bazı gafiller sanki meseleyi Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti meselesi gibi görüyor. Hayır, hayır, hayır. Mesele Türkiye meselesidir. Mesele milletimizin şahsında sembolleştirdikleri İslam meselesidir. Batıyı az çok tanıyan bilir ki onlar için Türk demek Müslüman demektir. Haram görmüş kursak, çürümüş bir gönül, akıbeti ölüm olan çaresiz bir hastalığa tutulmuş demektir. Son 5 yılda yaşadığımız her hadisede gördük ki; milletimiz her iki bakımdan tertemiz. Eksikler yok mu, yanlışlarımız yok m? Hatasız ve noksansız olan sadece yüce Mevla’dır. İnsanın olduğu her yerde bunlar olur. Önemli olan istikamet kaybetmemektir. Diğerleri halledilir. Bu milletin istikametinin doğru olduğunu gördük, yaşadık. Bugün de karşımda sırat-ı müstakim üzere bir topluluk görüyor olmanın memnuniyeti içindeyim.”

Erdoğan’ın konuşmasının ardından tören, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ettirdiği duayla sona erdi.

AHLAT'A OTAĞI MERKEZİ

Erdoğan, Malazgirt Meydan Muharebesi için otağın, 24 Ağustos 1071’de Ahlat’ta kurulduğunu belirterek, şunları söyledi “Sağ olsun Sayın Bahçeli, ziyaretinde 26 Ağustos’u konuşurken, Ahlat’ı değerlendirirken güzel bir hatırlatmada bulundu. Dediler ki ‘Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır çünkü otağı Sultan Alparslan oraya kurdu, biz de  varisleri olarak oraya böyle bir inşallah otağı kuralım.’ Bugün Vali ve Belediye Başkanımızla da görüştük. Onlar 1071 metrekare bir yer düşünmüşler. Dedik ki ‘Olmaz.’ 1071 metrekare oturma alanı olur, bir de bunun çevre düzenlemesini  yapacağız, 5 dönüm. Belediye Başkanımız da coştu ve ‘Biz bunu 10 dönüm yaparız’ dedi. Böyle bir otağı merkezini yapacağız.”

'ANADOLU BİR BENTTİR'

“Anadolu, insanlığın geleceğinin kilit taşıdır” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Büyük liderler Anadolu’ya sahip çıkmak istemiştir. İşte Çanakkale’de Gazi Mustafa Kemal o gençliği ile beraber yedi düvele karşı savaştılar. Nice şehitler verildi. Ülkemizin bir süredir yaşadığı sıkıntıların sebeplerini konjonktürel gelişmelerde arayanlar çok yanılırlar. Perde gerisinde yazılan senaryoların işte böyle bir arka planı vardır. Unutmayın, Anadolu bir benttir. Bu bent yıkılırsa ne Ortadoğu kalır ne Afrika ne Orta Asya kalır ne Balkanlar ne Kafkasya kalır.”

8 BİN İŞLEMELERİ MEZAR TAŞI

Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak bilinen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı, tarihi eserleriyle ön plana çıkıyor. ‘Kubbet-ül İslam’ olarak adlandırılan Ahlat’ta, 210 dekarlık alana sahip Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki 8 bin 169 mezar taşı, üzerlerindeki işlemelerle ziyaretçilerden ilgi görüyor. Selçuklu Mezarlığı UNESCO Dünya Mirası asil listesinde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda hatıra fotoğrafı çektirdi.

52 METRELİK ZAFER SİMGESİ

Malazgirt ruhunu yaşatmak için savaşın kazanıldığı meydanda anıt yapılması için 1970’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yarışma düzenlendi. Yarışmada, Mustafa Aslaner’in çizimi birinci seçildi. Üzerinde Anadolu’yu, Türk devletlerini, ay yıldızlı bayrağı simgeleyen görsellerin bulunduğu 52 metre uzunluğundaki iki sütundan oluşan anıt 1992’de tamamlandı. AA

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası