Ege Postası
Geri

Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısında konuştu: Ana gündem tahıl koridoru

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesinde, "Herkes bugün Türkiye-Rusya ilişkilerinde bu ziyaretimizde tahıl koridoru meselesine bakıyorlar. Buradan tahıl koridoruyla ilgili bugün ne çıkacak diye bunu bekliyorlar. İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeler sonrasında basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak" dedi.
Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısında konuştu: Ana gündem tahıl koridoru
Haberler / Güncel
4 Eylül 2023 Pazartesi 13:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi Soçi’de başladı. Heyetler arası görüşmeye başlamadan önce Erdoğan ve Putin açıklama yaptı.

Erdoğan’a “Hoş geldiniz” diyen Putin, şunları söyledi:  

“Türkiye’de yapılan seçimlerden sonra ilk defa bir araya geliyoruz yüz yüze. Tebrik etmek istiyorum sonuçların neticesiyle ilgili. Sizin liderliğinizle Rusya-Türkiye ilişkilerimizin gelişmesi devam ediyorum. Dikkatinizi çekmek istiyorum. 62 milyar dolar seviyeye ulaşan ticaret hacmimiz çok pozitif devam ediyorum. Ticaret hacmimiz artıyor. Tarım sektörü, diğer alanlar da hızlıca gelişiyor. Biz önemli bir ilerleme yaptık. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de doğal gaz dağıtım merkezi kurulmasıyla ilgili görüşmeleri nitelendireceğiz. Bu şekilde Türkiye’nin enerji alanında önemli bir istikrara kavuşacak. Türk tarım sektörü üreticilerinin Rusya’ya sevkiyatlarını artırması söz konusu, bu artıyor. Kimyasal sanayide önemli perspektifleri var. Türkiye tam olarak uluslararası nükleer güç ülkelerinin kulübüne girmiş vaziyette. Bu alanda da yeni projeler söz konusu olabilir. Akkuyu’da şu anda 25 bin işçi çalışmaktadır. Bu konuda da ortak bölgemizin güvenliğinin sağlanmasında bazı hususlar var. Ukrayna krizini tabii ki görüşeceğiz. Biliyorum siz de tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz. Bu görüşmelere biz açığız. Suriye konusunda önemli gelişmeler oldu. Bu konunun ne kadar hassas olduğunu Türkiye için çok iyi biliyorum. Astana formatında önemli gelişmeleri sürdürmemiz lazım.”  

Erdoğan, şunları söyledi:

"100 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE DOĞRU YÜRÜYOR OLMAMIZ BİZİ GERÇEKTEN ÇOK MUTLU EDİYOR"

"Bu davetle Türkiye, Rusya ilişkilerinde çok çok farklı bir dönemdeyiz. Rusya- Ukrayna arasındaki savaşın geldiği böyle bir dönemde bu ziyareti gerçekleştirmiş olmak, sizin bu daveti yapmış olmanız beni ve heyetimi gerçekten mutlu etmiştir.

Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmuş olması ve 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olmamız bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleriyle ayrıca görüşecek olmaları aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum.

"SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ'YLE İLGİLİ DE BİR ADIM ATMAMIZ SÖZ KONUSU OLACAK DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde şu anda devam ediyor. 25 bine yakın orada istihdamın olması önemli bir olay. Tabii ilk üniteyle ilgili atılmış olan adım gayet güzel. Kaldı ki bizim daha önce de sizinle görüştüğümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santrali'yle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Trakya'da bir hubın olacak olması da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru.

Türkiye-Rusya arasındaki en önemli adımlardan bir tanesi turizm noktasındaki gelişmeler. Turizmde de şu anda Rusya bizde bir numara, böyle bir konumda. Bütün bunlarla beraber en önemli adım herkes bugün Türkiye-Rusya ilişkilerinde bu ziyaretimizde tahıl koridoru meselesine bakıyorlar. Buradan tahıl koridoruyla ilgili bugün ne çıkacak diye bunu bekliyorlar. İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeler sonrasında basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak.

"RUSYA'YLA DOĞAL GAZDA ÇOK ÖNEMLİ İLİŞKİ İÇERİSİNDEYİZ"

Bir diğer aramızdaki en önemli konu savunma sanayine yönelik attığımız ve atacağımız adımlar. Enerji sektöründe zaten aramızdaki adım özellikle doğal gaz konusunda biz birinci derecede şu anda Rusya'yla doğal gazda çok önemli ilişki içerisindeyiz. Bunu daha da geliştirerek devam ettireceğimize inanıyorum.

Yaz mevsimiyle ilgili orman yangınları; bu konuda da bize gönderdiğiniz iki uçakla gerçekten çok ciddi derdimize derman oldunuz. Bunu iki kat daha bir kat daha artırabilirsek çok daha isabetli olacak. Çünkü bu yaz mevsimi devamlı bu tehdidin altındayız. Bu tehdidi biliyoruz atlatmamızda çok ciddi faydalar var. Ben yeni kabinenin yeni üyeleri hepsi adına tekrar çok çok teşekkür ediyorum." (ANKA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası