Çok istediği Başkanlık sistemi için TBMM’den umudunu kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işi referandumla çözmeyi planlıyor. Erdoğan, bu amaçla ilk adımı, Perşembe günü Ankara’da atacak. Başta TÜRGEV olmak üzere, 200 yandaş sendika ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelecek olan Erdoğan, “Başkanlığın nimetlerini” anlatacak. İşte Erdoğan’ın 5 adımda ‘başkanlığı vatandaşlara kabul ettirme’ planı…
* İLK ADIM: GENİŞ KATILIMLI SALON TOPLANTILARI
Ankara’da ATO Kongre Merkezi’nde yapılacak olan toplantı, ilk olacak. Ankara’daki toplantıyı, İstanbul, İzmir ve diğer illerde, yine yandaş sivil toplum kuruluşlarının düzenleyeceği büyük salon toplantıları izleyecek. Toplantılara katılanlara, “neden başkanlık sistemi gerekli” mesajını içeren, yazımı Saray’da yapılmış kitapçık dağıtılacak. Kitapçıkta, “başkanlığın federal sistem anlamına gelmediği” anlatılacak, “başkanlık bölünmeye yol açmaz” mesajı verilecek.
* İKİNCİ ADIM: ÜNİVERSİTELER DEVREYE SOKULACAK
Başkanlık için sonraki adım ise, üniversiteler olacak. “Yeni Anayasa için halkı bilgilendiriyoruz” mesajıyla, başta üniversitelerin hukuk fakülteleri olmak üzere, akademisyenler ve öğrenci liderleri “başkanlık sistemi” lehine devreye sokulmaya çalışılacak.
* ÜÇÜNCÜ ADIM: TELEFON MESAJ VE ARAMALARI DEVREYE GİRECEK
Erdoğan’ın “halkı başkanlık fikrine alıştırmak” konusundaki planının son adımını ise, telefon, e-mail ve SMS’lerle doğrudan halka ulaşmak oluşturuyor. Bu çerçevede yine yandaş sendika, vakıf ve derneklerden oluşturulacak “gönüllü ağı” ile, telefon ya da mail aracılığıyla binlerce kişiye ulaşılacak. “Halkın fikrini soruyoruz” adı altında yapılacak telefon konuşmalarında, “gönüllüler”, halka başkanlık sisteminin “Türkiye için en iyi sistem” olduğu propagandasını yapacak.
* DÖRDÜNCÜ ADIM HEMŞEHRİ DERNEKLERİ KULLANILACAK
Üniversitelerle birlikte, geniş katılımlı hemşehri dernekleri de devreye alınacak. Hemşehri dernekleri aracılığıyla özellikle büyük şehirlerdeki mahallelere ulaşılmaya çalışılacak.
* BEŞİNCİ ADIM: REFERANDUM
Bir yandan bu çalışmalar yapılırken, diğer yandan da kamuoyu araştırmalarıyla halkın başkanlık sistemine bakışındaki değişimler sürekli ölçülecek. Yapılan propaganda sonucunda halkın çoğunluğunun başkanlık lehinde oy kullanılacağı ilişkin veri alındığında ise, devreye 317 vekile sahip AKP girecek. TBMM’de Anayasa değişikliği için yeterli vekili bulunmamasına rağmen, “ortamın hazır olduğu” kanaatine varıldığında, başka partilerden bireysel vekillerin destekleri aranacak. Anayasa değişikliğini referanduma götürecek 330 vekile sayısına ikna olunduğunda ise, AKP’nin girişimiyle başkanlık sistemi TBMM’den geçirilip, referanduma götürülecek.
SÜRECİN KOORDİNASYONU TÜRGEV VE MEMUR-SEN’DE
Halkı başkanlık fikrine alıştırdıktan sonra ise yapılacak bir referandumla Türkiye’nin parlamenter sistemini, “güçlü başkanlık” sistemine çevirmeyi amaçlayan bu sürecin koordinasyonunu ise, Erdoğan’ın Saray’a “Başdanışman” olarak atadığı eski AKP’li vekil Şeref Malkoç ile, başta TÜRGEV ve Memur-Sen olmak üzere, yandaş vakıf ve sendikalar yürütüyor.
Bu amaçla, Memur-Sen öncülüğünde “yeni anayasa platformu” adı altında, 16 sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir platform oluşturuldu. ASKON, Birlik Vakfı, Cihannüma Derneği, Ensar Vakfı, Hak-İş, HUDER, İHH, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Memur-Sen, MÜSİAD, ÖNDER, TGTV, TÜMSİAD ve TÜRGEV’den oluşan bu platform “yeni anayasa için hep birlikte” başlığı altında bir çağrı yaptı.
Çalışmalar, bu platform üzerinden yürütülecek, TOBB, TESK, TİSK gibi halkın pekçok kesimine erişimi yüksek kuruluş ve örgütlerin de platforma dahil edilmesine çalışılacak. (Zeynep GÜRCANLI /SÖZCÜ)