İzmir'deki statların da biran önce bitirilmesini istediklerini belirten Erten, "Atatürk Stadı'nın şehrimize yakışır şekilde yenilenmesini istiyoruz. Zira, aday olduğumuz 2024 Avrupa Kupası, İzmirsiz olmaz. Şehrimizde yapılacak olan statlar ve Atatürk Stadı'nın şehir stadı olarak yenilenmesi bizim ana unsurlarımızı oluşturuyor" dedi.
"ŞEHİR İÇİNDE STADYUM OLUR"
Şehir merkezinde stat yapılıp yapılmaması yönündeki eleştirileri de değerlendiren Başkan Erten, "Tabii ki şehir içinde stadyum olur. Dünyanın en büyük en güzel statları şehrin kalbindedir ve o şehre değer katar. Zaten UEFA'nın da desteklediği şey, 7 gün 24 saat yaşayan ve şehrin sosyal hayatına destek veren tesislerdir. Şehir içi stat yatırımları en kısa sürede geri dönüşüm sağlamasıyla da dikkat çekiyor. Örneğin Beşiktaş, tesislerinden bir yılda 40 milyon dolar elde etti. Stadın inşaat maliyeti ise 100 milyon dolardı. Yani 2,5 yıl gibi bir sürede yatırılan parayı geri almak mümkün" diye konuştu.
"NOU CAMP GİBİ"
Dünya üzerinde bir çok önemli stadyumun kentin tam merkezine yapıldığına dikkat çeken Erten, "Ajax, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Nou Camp gibi statlar hep kent merkezinde ve 40 bin ila 115 bin kişi arasında değişen kapasiteye sahip. Trafik sorununu ise otopark yapmayarak çözüyorlar. Çünkü amaç; insanların toplu ulaşım araçlarıyla maçlara gelmesi. Karşıyaka'da da amaç, insanların maça araçla gelmemesi. Toplam 4 girişinin olacağı Karşıyaka Stadyumu'nda yapılacak 9 bin metrekarelik ticari alanlar da kulübe gelir getirici işlerde kullanılacak. Böylece kulübün yaşaması da sağlanacak" dedi.
"İZMİRSİZ OLMAZ"
İzmir'deki 3 stadın hepsinin yıkılmış olduğuna dikkat çeken Başkan Erten, "Bunların yerinde yenilenmesi gerekiyor. Alsancak Stadı yine 15 bin kişilik olacak ve 18 ayda tamamlanacak. Göztepe stadı 20 bin kişilik olacak 18 ayda bitecek; ön ihalesi yapıldı ardından kesin ihalesine geçilecek. Karşıyaka Stadı'nın ise ihalesi 15 Haziran'da yapılacak. Buranın da imar planlarında küçük bir eksik var. Onun tamamlanmasıyla hiç bir sorun kalmayacak. Bu üç stadımızın tamamlanmasından sonra, Atatürk Stadının şehrimize yakışır şekilde yenilenmesi amaçlı çalışmalar yapmak istiyoruz. Aday olduğumuz 2024 Avrupa Kupası kesinlikle İzmirsiz olamaz" ifadelerini kullandı.
"TESİSLERDEN 100 MİLYON AVRO KAZANDI"
Ülkemizde 3 büyükler sayesinde İstanbul ve Trabzon kentlerinin Avrupalılar tarafından daha fazla bilindiğini söyleyen Başkan Ali Erten, "Bugün Antalya, ölü olarak bilinen kış sezonunda bile tesislerini yabancı kulüplere kiralayarak yılda 100 milyon Euro civarında bir gelir sağlıyor. İzmir ise bu kadar köklü takımları olmasına karşın sahip olduğu potansiyelden faydalanamadı. Bizim biran önce önemli spor tesislerine kent merkezlerimize yapmamız şart" dedi.
"SON MAÇ 2009'DA OYNANDI"
İzmir'de son milli maçın 2009'da oynandığını söyleyen İZVAK Başkanı Erten, "Karşıyaka Spor Kulübü Basketbol Takımı, Avrupa'nın en üst ligi olan Eurolig'de bizi temsil etti ama İzmir olarak bunun da farkına varıp kentimizi iyi tanıtamadık. Hatta Avrupa'nın bir çok yerinde İzmir'i ve Karşıyaka'yı farklı yerler olarak gördüler" diye konuştu.
"DİĞER BELEDİYELER ÖRNEK ALSIN"
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise takımların ekonomik olarak da kentlere büyük katkı sağlayacağını ve binlerce seyircinin kente önemli gelir kaynağı yaratacağını aktardı. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin notunu AAA'ya yükselttiğini de açıklayan Yorgancılar, "Bu çok önemli bir başarı. İnşallah diğer belediyeler de bu başarıyı sağlar. Açıkçası; kentimizin en yüksek yatırım yapılabilir kent özelliğine yükselmesi bizler için sevidirici" dedi. (DHA)