Ege Postası
Geri

Erzurum'da şapa bağlı hayvan ölümleri başladı

Erzurum'da son 15 gün içerisinde şap salgını nedeniyle çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Besici ve çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini, bu sene hayvanlara şap aşısı yapmamakla suçladı....
Erzurum'da şapa bağlı hayvan ölümleri başladı
Haberler / Güncel
7 Mayıs 2013 Salı 13:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum'da son 15 gün içerisinde şap salgını nedeniyle çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Besici ve çiftçiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerini, bu sene hayvanlara şap aşısı yapmamakla suçladı.

Erzurum'da 15 köyde şap salgını baş gösterdi. Salgında yüzlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanın telef olduğu iddia edildi. Köylüler ve besiciler, ölümlerden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün zamanında aşılama çalışması yapmamasından kaynaklandığını ileri sürdü. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise şap hastalığına karşı gerekli tedbirlerin alındığını ifade ettiler.

Erzurum merkez Maksut Efendi Mahallesi'nde besicilik yapan Burhanettin Atmaca, son 15 gün içerisinde 40 büyükbaş hayvanın şap hastalığı nedeniyle telef olduğunu söyledi. Atmaca, şapın neden olduğu ekonomik zararın devlet tarafından telafi edilmesini beklediklerini söyledi. Telef olan hayvanlarının leşini toprağa gömdüklerini belirten Atmaca, "Çoğu buzağı olmak üzere 40 büyükbaş hayvanım şap hastalığı nedeniyle telef oldu. Yazık, milli servet yok oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu sene şap aşısı yaptırmadığı için ölüm vakaları meydana geldi, mağduruz." dedi.

Aynı semtte besicilik yapan Süleyman Velioğulları ise son bir haftada 15 büyükbaş hayvanın şap hastalığından öldüğünü dile getirdi. Mağdur olduklarını ve devletten destek beklediklerin söyleyen Velioğulları, "Son bir haftada 15 büyükbaş hayvanım telef oldu. Mağduriyetimizin giderilmesi için devletten destek bekliyoruz." diye ifade etti. Davut Kaya isimli çiftçi ise büyükbaş hayvanlarını diğer hayvanlardan uzakta yaylada otlatarak, şaptan korunma yoluna gittiğine değindi.

HAVALARIN ISINMASIYLA HASTALIK ARTTI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü yetkilileri ise havaların ısınması ve bölgedeki hayvan hareketliliğinin artmasının, şap hastalığının yayılmasına neden olduğunu ileri sürdü. Kurum yetkilileri, şapla mücadele için aşılama çalışmaları ile birlikte hastalığın görüldüğü 15 köyde karantina uygulamasına geçildiğini değinerek, "İl genelinde 15 köyde şap görüldü. Ahırlarda ilaçlama, hayvanlarda aşılama çalışmalarının yanı sıra karantina uygulamasına geçildi. Büyükbaş havyanlarda ciddi ölümler olmazken, buzağılarda ölüm vakalarına rastlandı." açıklamasında bulundu.



YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Ege Postası