Ege Postası
Geri

Erzurum’un kadın politikacıların medyayı kullanması mercek altına alındı

Erzurum Atatürk Üniversitesi(AÜ) İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yurdigül, AK Parti ve CHP Kadın Kolları Teşkilatı üzerinde yaptığı, 'Yerel Siyasette Temsil Sorununu Aşma Stratejisi Olarak Kadın Siyasetçilerin...
Erzurum’un kadın politikacıların medyayı kullanması mercek altına alındı
Haberler / Güncel
28 Temmuz 2013 Pazar 13:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum Atatürk Üniversitesi(AÜ) İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yurdigül, AK Parti ve CHP Kadın Kolları Teşkilatı üzerinde yaptığı, 'Yerel Siyasette Temsil Sorununu Aşma Stratejisi Olarak Kadın Siyasetçilerin Medyayı Kullanma Biçimleri' isimli çalışmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Yrd.Doç. Dr. Yusuf Yurdigül, Erzurumlu kadın siyasetçilerin medyayı kullanma biçimlerini mercek altına aldı. Yurdigül, yerelde siyaset yapan kadın siyasetçilerin sosyal durumları ile medyadan faydalanmaları üzerine yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı. Yrd. Doç.Dr. Yurdigül çalışması hakkında şu bilgileri verdi; çalışmaya katılan kadın politikacıların yüzde 40’ lise mezunu iken, yüzde 37’si üniversite, yüzdi 17’si yüksek lisans, yüzde 3’ü doktora ve diğerleri ise ilköğretim mezunu. Katılımcıların yüzde 89’u bir yabancı dil biliyorken yüzde 11’i herhangi bir yabancı dil bilmiyor.

Katılımcıların yüzde 67’si ev hanımı iken yüzde 33’lük bir kısmı ise ya kendi işini yapıyor ya da bir kurumda çalışıyor. Yine katılımcıların yüzde 53’ü evliyken yüzde 37’si bekar olarak yaşıyor.

Yrd. Doç. Dr. Yurdigül, Erzurum’da aktif siyasette çok fazla önde olmayan kadın politikacıların medya ile olan irtibatları ve medyayı kullanma biçimleri söz konusu olduğunda da çok fazla aktif olamadıklarını söylüyor. Erzurum’daki tabloyla Türkiye genelindekinin benzer olduğunu, Türkiye’de gerçekleştirilen en son yerel seçimlere bakıldığında 2 bin 950 belediye başkanlığından sadece 26’sının kadın olduğunu belirten Yurdigül, kadınların siyaseten oy deposu olarak görülmelerine rağmen aktif siyasette hep pasif bırakıldığını ifade ediyor.

AK Parti ve CHP’ de görev yapan kadın politikacılar üzerinde gerçekleştirilen çalışmanın merkezinde kadınların aktif siyasette kullandıkları medya araçları ve bu araçları kullanma biçimleri bulunuyor. Erzurum’lu kadın politikacıların yüzde 86’sı her gün gazete okurken yüzde 90’ının internet erişimi bulunuyor. Son zamanlarda siyaseten oldukça öne çıkan sosyal ağlar konusunda yöneltilen sorular karşısında verilen cevaplar ise bir hayli ilginç. Katılımcıların yüzde 77’sinin bir sosyal ağ hesabı bulunurken, yüzde 23’nün herhangi bir hesabı ya da e-mail adresi bulunmuyor.

Yar.Doç. Dr. Yusuf Yurdigül araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 60’ının sosyal medya üzerinden siyaset yaptığını, yüzde 40’ının da sosyal medyada siyasi içerikli resim ya da video paylaşımında bulunduğunu belirtiyor. Yine kadın politikacıların yüzde 60’ı sosyal medyanın toplumsal eşitlik imkanı sunduğu için kullanıma daha uygun olduğunu belirtirken yüzde 37’si bu konuda kararsız kaldığı görülüyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 63’ü sosyal medyayı geleneksel medyaya oranla daha özgür ve katılımcı bir ortam olarak nitelendiriyor.

Yurdigül yerel siyasette aktif rol alan katılımcılara yerel medya kullanım biçimlerini ve amaçlarını belirlemek amacıyla da bir çok soru yöneltildiğini söylüyor. Örneğin katılımcılar Erzurum’da kadın sorunlarına en fazla yer veren medya türü olarak yerel televizyonları yüzde 43 oranında gösteriyor. Bunu yerel gazeteler yüzde 23 ve internet blogları yüzde 23 oranında izliyor. Bu verilere ek olarak katılımcıların yüzde 77’si yerel medyada siyaset konusunda erkek egemen bir dilin hakim olduğunu belirtirken yüzde 23’ü konu hakkında kararsız görünüyor.

Çalışmada siyaset, kadın ve medya kavramlarının birlikte ele alınarak açıklanmaya çalışıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yurdigül, genel olarak araştırma sonucunda katılımcıların, siyasette ve medyada erkek egemen bir söylemin varlığını kabul ettikleri, bu bağlamda başta aileleri, sosyal çevreleri ve ilişkili kurumlar olarak siyasi örgütler ve medya kuruluşlarından destek beklediklerini ifade ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası